Stadsdeel Zeeburg

Sluizen in Amsterdam gestremd

Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft het verzoek gekregen om mee te werken aan watertoevoer naar Zuid-Holland. De aanhoudende droogte heeft geleid tot een watertekort in het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. Vrijdag 22 augustus heeft Melanie Schultz van Haegen, staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat besloten dat deze maatregel moet worden genomen. Dinsdag 26 augustus wordt begonnen met de waterinlaat.

Gemaal Zeeburg zal het Markermeerwater op de Stadsboezem pompen. Door acht sluizen te sluiten wordt de stroomrichting van de Amstel omgekeerd en kan het water naar Zuid-Holland stromen. Ongeveer 15 m3 water per seconde stroomt dan uit het IJmeer op het Lozingskanaal dat via de Singelgracht in verbinding staat met de Amstel. Door het sluiten van sluizen stroomt het water in zuidelijke richting de Amstel op. Tegelijkertijd gaat de Tolhuissluis bij Nieuwveen (Zuid-Holland) open zodat het water van de Amstel het gebied van Rijnland binnenstroomt.

Door deze maatregelen is er een scheepvaartverbod op de Nieuwevaart, het Lozingskanaal, de Singelgracht tot aan de Amstel. Ook is de Singelgracht bij het Leidse Bosje en de Weteringsluis gestremd, en de Stadionsluis in het Zuider Amstelkanaal. De Amstelsluizen gaan dicht, maar via de schutsluizen kunnen schepen tot en met 48 meter geschut worden Het grootste deel van de grachten blijft gewoon bevaarbaar. Door het schutten van de Amstelsluizen zal scheepvaart op de doorgaande vaarroute aan de oostkant van Amsterdam vertraging ondervinden. Scheepvaart over de Weespertrekvaart en Gaasp zal bij Driemond vertraging kunnen oplopen omdat hier ook moet worden geschut. De stremmingen gaan op maandag 25 augustus in.

De sluizen die gestremd ziijn, zijn de sluizen of keringen Zeeburg, Nieuwe Entrepotdok, Wittenburger Vaart, Oude Entrepotdok, Weteringsluis, Leidse Bosje en Stadionsluis. Buiten Amsterdam wordt het Gein afgesloten aan de Gaaspzijde. De duur van de stremming is momenteel niet bekend maar zal minimaal een week duren. Dit is onder andere afhankelijk van het weer.

Het gemaal Zeeburg aan de Zeeburgerdijk zorgt gewoonlijk voor de waterverversing van de Amsterdamse grachten. s Winters tweemaal en s zomers viermaal per week, worden s nachts de grachten doorgespoeld met water vanuit het IJmeer. Door kokers onder het Amsterdam-Rijnkanaal wordt het water naar het grachtenstelsel gepompt. Tijdens de waterverversing zijn de sluizen in de grachten gesloten behalve de twee sluizen in het Westerkanaal en de Korte Prinsengracht waar het grachtenwater op het Noordzeekanaal wordt geloosd. Tijdens de aangekondigde maatregelen zal een deel van het inlaatwater gebruikt worden om de grachten te kunnen blijven verversen.

Het gemaal doet ook dienst als hoogwaterbemaling door water vanuit de Stadsboezem (het grachtenstelsel) op het IJmeer te lozen als de grachten vanwege hoge waterstanden niet natuurlijk op het Noordzeekanaal kunnen lozen.

AGV is verantwoordelijk voor het waterbeheer (waterkwaliteit, waterpeil en waterkeringen) in het stroomgebied van de Amstel en de Vecht, het Gooi en het grootste deel van Amsterdam. Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) is de uitvoerende organisatie die het werk uitvoert. Binnenwaterbeheer Amsterdam is verantwoordelijk voor de bedieningen van bruggen en sluizen en het nautisch vaarwegbeheer in de gemeente Amsterdam.