Gemeente Oss


22/8/2003 - Brief naar Tweede Kamer over nieuw wetsvoorstel

De geplande bezuinigingen op de reïntegratie en bijzondere bijstand aanpassen. De categoriale verstrekkingen (zoals het FSV) handhaven. En de financiële risicos voor de gemeenten terug draaien. Dit zijn de hoofdpunten uit de brief die de gemeente Oss naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Komende week behandelt de kamer het wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand (WWB). Aanpassing van de wet in het belang van de bijstandsgerechtigde is nodig. Ook een goede uitvoering door de gemeenten is op dit moment niet mogelijk.

Het reïntegratiebudget voor Oss wordt 500.000 gekort van 6.100.000 naar 5.600.000. Het is in deze tijden van recessie niet uit te leggen dat met veel minder geld meer mensen aan een baan geholpen kunnen worden. Ook de arbeidsplicht wordt in de nieuwe wet aangescherpt en dit leidt tot grotere (in)spanningen bij zowel de consulenten als de cliënten. In Oss staat persoonlijke begeleiding centraal en dit leidt tot goede cijfers, maar met de nieuwe wet komt deze aanpak onder druk te staan.

Op de bijzondere bijstand en het gemeentelijk minimabeleid vindt ook een korting plaats. Voor Oss betekent dit een bezuiniging van 910.000 op een bedrag van 1,6 miljoen, een bezuiniging van 57%. Per gezin betekent dit een daling van het besteedbaar inkomen van ongeveer 400 per jaar. In het wetsvoorstel wordt ervan uitgegaan dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen categoriale verstrekkingen en de uitstroom naar werk. Onderzoeken hebben dit verband niet aangetoond en de cijfers in Oss wijzen ook een andere richting uit: ondanks de oplopende werkloosheid is het aantal bijstandsgerechtigden licht gedaald. Ook de gevolgen van het afschaffen van de categoriale bijstand zijn te voorspellen: meer aanvragen voor individuele bijzondere bijstand, meer uitvoeringskosten, de inkomensposities van minima gaan verder achteruit, meer vraag naar schuldhulpverlening.

Ondanks de beperkte gemeentelijke invloed op het aantal bijstandsgerechtigden, krijgen gemeenten wel te maken met grote financiële risicos. De raad voor de financiële verhoudingen wijst er in haar advies op dat de gemeenten de afgelopen tijd al met veel nieuwe en groeiende risicos zijn geconfronteerd, bijvoorbeeld bij de WVG. Daarentegen dreigt het gemeentelijk belastinggebied beperkt te worden door de aanpassingen in de OZB.