---
Dreigend stroomtekort in Nederland door hitte
---
Aantal stroomstoringen toegenomen in 2002 Utrecht, 21/08/2003
In Nederland dreigt een stroomtekort als gevolg van de hitte. De reserveproductiecapaciteit heeft haar absolute minimum bereikt. Netbeheerder Tennet heeft daarom 'Code Rood' afgekondigd, zo meldt de omroep NOS zondag op zijn website. De elektriciteitsbeheerder noemt de situatie precair en roept op om het elektriciteitsverbruik maandag tussen zeven en negen uur 's morgens te beperken en te spreiden over de dag. Er dreigt maandagmorgen een piek te ontstaan in het verbruik omdat veel mensen weer aan het werk gaan. Zo is in een gedeelte van Nederland de bouwvakvakantie afgelopen.
Het is voor het eerst in negen jaar dat Code Rood is afgekondigd. De code zegt iets over het vermogen om stroom op te wekken. Dit vermogen is de afgelopen weken kleiner geworden door het warme weer. Dit komt omdat de elektriciteitscentrales oppervlaktewater (rivieren) niet meer mogen gebruiken als koelwater. De temperaturen van de rivieren zijn daarvoor momenteel te hoog. De laatste keer dat Code Rood werd afgekondigd, was tijdens de hittegolf in 1994, aldus de NOS.
Vorig jaar werden in totaal 14.716 stroomonderbrekingen geregistreerd. Dat is 13% meer dan in 2001. Per onderbreking werden minder klanten getroffen dan voorheen, aldus EnergieNed. Een storing schommelde net als voorgaande jaren rond de 30 minuten. Sinds 1992 is de gemiddelde storingsduur daarmee toegenomen van een kwartier naar ongeveer een half uur. Voor de ene consument betekent dit overigens uren storing en voor een ander geen storing. In een reactie op die gebeurtenissen stelt Peter Uelen, country manager bij APC Benelux, dat Nederlandse bedrijven zelf meer initiatieven kunnen nemen om de zware kosten die gepaard gaan met een stroomuitval te voorkomen. De vooral in de VS ingeburgerde apparaten als piekstroomonderdrukkers en noodstroomvoorzieningen kunnen een reeks problemen voorkomen.
De kwaliteit van de registratie van storingen is afhankelijk van hoe de verschillende energiebedrijven dit zelf bijhouden. EnergieNed kan dus slechts afgaan op de cijfers die zij van anderen krijgt. De toezichthouder van de energiemarkt, DTe, heeft onlangs gezegd dat de registratie niet nauwkeurig is. (hebben ze dit echt 'zwart op wit' gezegd?!)
"De effectieve gevolgen van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt voor de kwaliteit van de stroomvoorziening zijn moeilijk in te schatten. Ook de gevolgen van zomerweer - extreme temperaturen en meer blikseminslagen - zijn onmogelijk op voorhand te voorspellen. Stroomonderbrekingen en andere stroomproblemen zijn een onderdeel van het moderne leven en zullen waarschijnlijk nooit helemaal kunnen worden weggewerkt, ondanks het feit dat het elektriciteitsnet in Nederland beter is dan dat van sommige andere Europese landen," aldus Peter Uelen, country manager van APC Benelux. "Ze kunnen organisaties en bedrijven aanzienlijke schade toebrengen, vooral bij hun IT-installaties die belangrijke gegevens kunnen kwijtspelen en massa's personeel urenlang technisch werkloos kunnen maken. Het analistenbureau Yankee Group becijferde een paar jaar geleden al dat bijna de helft van de organisaties met 'downtimekosten' worden geconfronteerd van 1.000 USD per uur en in 9 procent van de gevallen zelfs tot 50.000 USD per uur. Door een toenemende informatisering, en een aantal andere factoren, zal dat in de toekomst naar alle verwachting niet afnemen."
Verschillende bronnen waarschuwen voor afglijden stroomkwaliteit EnergieNed waarschuwt dat energiebedrijven te weinig geld hebben om de netwerken op peil te houden. Door de liberalisering (van nutsbedrijven naar commerciële bedrijven) krijgen energiebedrijven een andere focus, waardoor het probleem mogelijk nog groter wordt. EnergieNed berichtte eerder reeds over het gebrekkige onderhoud van het stroomnet. Stroombedrijven zouden te weinig geld vrijmaken voor capaciteitsinvesteringen in het laagspanningsnet waarmee elektriciteit aan de klant wordt geleverd.
Trends in Energy 2003
In het rapport 'Trends in Energy 2003' door consultantsbureau Cap Gemini Ernst & Young staat dat stroombedrijven uiteindelijk volledig afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van hun net. De technische kwaliteit van het net gaat boven alles, en efficiency speelt nauwelijks een rol. "Om de kwaliteit op peil te houden, moet meer aandacht besteed worden aan goed onderhoud. Daar ontbreekt het aan. Met als resultaat afnemende betrouwbaarheid."
KEMA-rapport
In een rapport (vrijgegeven in maart 2002) van KEMA Consulting, een wereldwijd actief consultancy- en onderzoeksbureau voor de elektriciteitsmarkten, werden diepte-interviews afgenomen van 14 bedrijven/instanties die nauw betrokken zijn bij de Nederlandse elektriciteitsmarkt (onder meer met de netbeheerders zelf). Daarin stellen bijna alle geïnterviewde partijen dat de betrouwbaarheid van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening op termijn kan afglijden omdat marges in de netten nagenoeg helemaal zijn benut en er op termijn minder onderhoud wordt gepleegd. Wel wordt gesteld dat die laatste trend, reduceren van onderhoud en uitstel van investeringen, al langer aan de gang is en niets te maken heeft met deregulering.
Bedrijven kunnen zelf actie nemen
"Verschillende elementen uit de dagelijkse realiteit, zoals stroomproblemen, geven aan dat het zinvol is voor een bedrijf om zelf zijn IT-infrastructuur te gaan wapenen tegen stroomonderbrekingen," aldus Peter Uelen. "Dat kan in principe voor alle mogelijke stroomproblemen, dus ook voor tijdelijke stroomdalingen en -pieken die ernstige schade kunnen toebrengen aan gevoelige elektronische apparatuur. Een piekstroomonderdrukker bijvoorbeeld filtert alle stroompieken voordat die schade kunnen toebrengen bij de aangesloten toestellen, bijvoorbeeld bij een blikseminslag. Een UPS (Uninterruptable Power Supply) of een noodstroomvoorziening met een batterij die IT-apparatuur bij een stroomonderbreking nog een tijd draaiende kan houden en op een correcte manier kan laten afsluiten, zonder gegevensverlies. De investering in dergelijke apparatuur is in ieder geval een fractie van de totale schade die kan worden opgelopen door stroomproblemen."
---
END
---
Over APC
American Power Conversion (NASDAQ:APCC) werd opgericht in 1981 en is een toonaangevend leverancier van
noodstroomvoorzieningen en oplossingen voor netwerkbeheer. Tot het assortiment van APC behoren
piekspanningsonderdrukkers, UPS'en (Uninterruptible Power Supply), DC-gebaseerde noodstroomsystemen,
gespecialiseerde koelapparatuur, bekabeling, apparatuur voor de optimalisering van stroomtoevoer, verwante softwareproducten en consulting. De uitgebreide oplossingen van APC, die ontworpen zijn voor thuis- en bedrijfsomgevingen, verbeteren de beschikbaarheid, beheerbaarheid, prestaties van gevoelige elektronische-, netwerk-, communicatie- en industriële apparatuur van gelijk welke omvang. APC heeft zijn hoofdkwartier in West Kingston (Rhode Island/VS) behaalde in 2000 een omzet van meer dan 1,48 miljard dollar. APC staat in de Fortune-1000 en S&P-500. Additionele informatie over APC en haar oplossingen staat op www.apcc.com.
Journalisten,