Partij van de Arbeid

Persbericht

Den Haag, 19 augustus 2003

MAX VAN DEN BERG KANDIDAAT-LIJSTTREKKER VOOR PvdA IN EUROPEES PARLEMENT

'Europa moet veiliger, socialer en democratischer worden.' Dat zegt Max van den Berg, die zich vandaag kandidaat heeft gesteld voor een tweede termijn als PvdA-lijsttrekker, in aanloop naar de Europese verkiezingen van juni 2004. Hij pleit voor een referendum over de nieuwe Europese grondwet. 'Het wordt tijd dat Europa wordt teruggegeven aan de burgers.' Van den Berg zal daarom doorgaan met zijn werkbezoeken door het gehele land, om zo de dialoog aan te gaan met inwoners van wijken en lokale bestuurders. 'Het politieke debat begint voor mij niet in Brussel, maar lokaal en in de regio.'

De voormalig directeur van de NOVIB wil tevens dat Europa zich veel meer inzet om vóór 2015 onderwijs ook in arme landen voor iedereen toegankelijk te maken. Bovendien moeten er nu eindelijk goedkope Aidsmedicijnen voor patiënten in ontwikkelingslanden komen. Kortom, 'Europa sociaal naar binnen en sociaal naar buiten.'

Max van den Berg is momenteel tevens vice-voorzitter van de socialistische fractie in het Europees Parlement en zal in september de socialistische delegatie leiden tijdens de vergadering van de wereldhandelsorganisatie WTO in Cancun.

Voor informatie:
Myrthe Haase/Edo Lagendijk
Tel: 06 - 42 94 23 80

Bijlage: Brief kandidaatstelling Max van den Berg


---

Aan de leden van de Partij van de Arbeid
via het partijbestuur van de PvdA
t.a.v. Ruud Koole, voorzitter

Amsterdam, 22 augustus 2003

"Onze hoop is gedeelde veiligheid" - Olaf Palme

Beste leden van de Partij van de Arbeid,

Met deze brief kandideer ik mij voor de verkiezing van het Europees PvdA-lijsttrekkerschap.

Na een roerig jaar in de nationale politiek is het nu tijd dat we een stevig debat wijden aan Europa. Niets is vanzelfsprekend en zonder betrokken leden en kiezers hangt het Europese politieke werk in het luchtledige.

Europa moet beter gaan presteren en democratischer worden. Zonder tastbare resultaten geen betrokkenheid. De Conventie, die deze zomer een ontwerpgrondwet tot stand bracht, heeft belangrijke stappen in die richting gezet. Daar blijft veel kritiek op mogelijk, maar in een referendum - dat er hopelijk komt - verdient het onze steun. Een echt politiek Europa vergt echter meer dan institutionele veranderingen en discussies over machtsverhoudingen. Het politieke debat over Europa begint voor mij niet in Brussel, maar lokaal en in de regio. Daar waar de Europeaan woont en werkt. De brug tussen burgers en Brussel slaan, daar gaat het om.

Dat is ook de grote winst van de vernieuwing het afgelopen jaar in de PvdA. Te vaak werkten we van binnen naar buiten en als afzonderlijke bestuurslagen langs elkaar heen. Meer en meer slagen we er in als PvdA-team op te treden. Bij het verzet tegen de opslag van kernafval in de zoutkoepels van Drenthe, het bevorderen van grensregio's met Duitsland en België tot proeftuin van Europa. Bij het omzetten van product en exportsubsidies in de landbouw naar steun voor natuur en dierenwelzijn. Bij het aanpakken van de onleefbaarheid van wijken in de steden. Van zware drugscriminaliteit tot scooteroverlast. Steeds meer komt het besef dat we dat soort problemen niet meer lokaal of nationaal kunnen oplossen, maar een Europese aanpak nodig hebben, omdat ze ver over de grenzen heen spelen.

Zoals we ook veel harder moeten zorgen dat wat geen Europese meerwaarde heeft alstublieft lokaal of nationaal blijft. Verkeersveiligheid kunnen we echt wel zelf aanpakken in de Rotterdamse Tarwewijk, daar zijn beperkende interne marktregels van commissaris Bolkestein niet op zijn plaats. Kortom, het bestuur moet zo dicht mogelijk bij betrokkenen zelf staan. Waar een hoger niveau nodig is, bijvoorbeeld bij problemen rond grensoverschrijdende mensensmokkel, migratie en asiel of een vervuilde Rijn, moeten we inzetten op Europese samenwerking. Dat beleid moet niet in de Brusselse achterkamertjes worden gemaakt, maar op democratische en doorzichtige wijze: door een Europese regering gecontroleerd door een Europees parlement.

Europa heeft ook zeker een sociale opgave: werk, scholing, kenniseconomie, bescherming van pensioenen, internationale uitwisseling van jongeren. Op al deze terreinen valt door grensoverschrijdende samenwerking enorm veel te bereiken. Waarom niet de Nederlandse ID-banen Europabreed promoten? Een Europese flexwet. Investeren in Europese spoorverbindingen. Er ligt een brede economische opgave, de Zalm-norm is te kortzichtig. In één markt vergt dit een gezamenlijke Europese inzet. Daar zit het grote verschil met eenzijdige marktdenkers.

Daarnaast, maar dat wist u al langer van mij, moet Europa zich niet alleen inzetten voor de bescherming van onze eigen sociale grondrechten, maar ook een bijdrage leveren aan een veiligere en stabielere wereld. Hulp gericht op toegang voor allen in 2015 om gezond naar school te gaan, meisjes voorop. Goedkope Aidsmedicijnen voor patiënten in ontwikkelingslanden. Kortom, Europa sociaal naar binnen én Europa sociaal naar buiten.

Volgend jaar verwelkomen we in de Europese Unie tien nieuwe lidstaten. Ik steun de toetreding van deze landen van harte, de hereniging van het Europese continent is een historische opgave. In de toekomst moeten we iedere verdere uitbreiding echter zorgvuldig afwegen door middel van grondig publiek debat. Iedere nieuwe lidstaat moet aan de voorwaarden voldoen.

Goed, ik ga hier niet het hele PvdA-programma schrijven. Daar moet het debat de komende weken en maanden over gaan. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier en energie de verbindingen gemaakt met de PvdA-leden op alle niveaus. Dat smaakt naar veel meer. Zo kunnen we werken aan een democratischer, socialer en veiliger Europa. Daar wil ik graag leiding aan geven en daarvoor vraag ik steun aan u, leden van de Partij van de Arbeid. Met uw steun kunnen we net als bij de afgelopen verkiezingen onze kiezers mobiliseren en steun verwerven op 10 juni 2004. We mogen Europa niet overlaten aan de behoudende krachten.

Met vriendelijke groet,

Max van den Berg