Erasmus


20-08-03

Groeifactor vergroot het effect van chemotherapie bij leukemie

Rotterdam, 20 augustus 2003. Onder leiding van hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC is onlangs een internationale studie afgerond naar de effecten van groeifactor in combinatie met reguliere chemotherapie op de behandeling van Acute Myelojde Leukemie. Doel van het onderzoek was het succespercentage van de behandeling te vergroten.

Het blijkt dat de kans op terugkeer van de ziekte na de behandeling afneemt met 9%, zo meldt de New England Journal of Medicine die vandaag verschijnt.

Leukemie is een vorm van bloedkanker die per jaar in Nederland bij ongeveer 1100 mensen wordt vastgesteld. Bij de behandeling met cytostatica (= chemotherapie) gaat het er om abnormale ofwel leukemische bloedcellen zodanig uit te roeien dat in het beenmerg weer voldoende normale bloedcellen kunnen worden aangemaakt.

Bij dit onderzoek zijn 319 leukemiepatiënten betrokken in de leeftijd van 18 tot 60 jaar. Zij waren nog niet eerder behandeld voor hun ziekte. Aan deze patiënten is de groeifactor G-CSF toegediend. Groeifactor is een stof die de leukemiecellen aanzet tot snellere deling. Hoe sneller cellen zich delen, des te gevoeliger ze zijn voor chemotherapie. De groeifactor werd op de dagen gelijktijdig met de chemotherapie toegediend. De verwachting was dat het effect van de behandeling op deze manier groter zou zijn. Na een follow-up van 55 maanden bleek dat patiënten die behandeld waren met de groeifactor een hoger percentage ziektevrije overleving (42%) hadden dan patiënten die geen groeifactor hadden gekregen (33%).

De conclusie uit het onderzoek is dat het gevoeliger maken van leukemiecellen door middel van groeifactor een nieuwe mogelijkheid biedt om het effect van chemotherapie te vergroten bij patiënten met Acute Myelojde Leukemie

De studie is uitgevoerd door een consortium van Nederlandse ziekenhuizen in samenwerking met vooraanstaande instituten in België Duitsland en Zwitserland.