Gemeente Amsterdam

Theater-Tentoonstelling Fort Amsterdam Slavernij Mo(NU)ment 18 augustus 2003 - Johanneke Helmers
Op de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord vindt van 21 augustus tot en met 6 september de theater-tentoonstelling Fort Amsterdam Slavernij Mo(NU)ment plaats.

Fort Amsterdam Slavernij Mo(NU)men gaat over de geschiedenis van het Nederlands slavernijverleden. In een 3 uur durende reis langs musici, dansers, video-installaties, een televisieprogramma, film, vertellers en acteurs ervaart het publiek de persoonlijke verhalen van de slavenhandelaren, de overtocht per schip, het harde werk op de plantages, de Hollandse forten als ankers aan de Afrikaanse kusten en het Zeeuwse ondernemerschap.

Multicultureel en multidisciplinair

De theater-tentoonstelling is een initiatief van regisseur Berith Danse en producent Guilly Koster, beiden met een lange track-record in multiculturele en multidisciplinaire producties. Danse en Koster willen het publiek niet confronteren met alleen een morele aanklacht. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de individuele verhalen, de kennismaking met mensen uit het verleden en heden uit Afrika, Suriname, Antillen en Nederland.

Onderzoek

Danse heeft voor deze voorstelling de nazaten van de slaven én slavenhandelaren in Ghana, Senegal en Suriname opgezocht en deed onderzoek op locatie. Vooral de Marron-gemeenschappen (de nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven) en hun zeer authentieke levenswijze maakte grote indruk op haar. In de voorstelling zien we de Marrons met hun talking drums. Even uniek in deze voorstelling is de deelname van Thea Doelwijt, de zeer bekende Surinaamse regisseur en schrijver, die diepgaande kennis heeft over het Du-spel, een vorm van theater met zang en dans, dat werd opgevoerd door slavinnen in opdracht van de plantagehouder.
Op haar reizen ontmoette Berith Danse theatermakers, dansers en kunstenaars, die speciaal voor Slavernij Mo(NU)ment hun verhaal op soms eenvoudige, maar altijd aangrijpende wijze verbeelden. Deze groep is uitgebreid met Nederlandse en in Nederland wonende Afrikaanse en Surinaamse kunstenaars en performers.

Eigentijdse enscenering

De voorstelling begint al tijdens de zeereis naar Fort Amsterdam. In een eigentijdse enscenering vindt een parlementaire enquête plaats. Kopstukken uit onze samenleving ondervragen historische figuren, geportretteerd door gerenommeerde acteurs en actrices. Medewerkers van de Erasmus Universiteit deden hiervoor het wetenschappelijk vooronderzoek.
Voor men het Fort ingaat, speelt het publiek mee in een massa-choreografie van Joseph Tojo, die het welkomst-ritueel en plengoffer inleidt. Hiermee vraagt men toestemming aan zijn voorouders om de geschiedenis te betreden door de gate of return. Eenmaal gepasseerd ontmoet het publiek culturele uitingen uit heden en verleden van de Nederlandse slaverhandel.

De Theater-tentoonstelling Fort Amsterdam Slavernij Mo(NU)ment vindt plaats in het kader van de herdenking van 140 jaar afschaffing van de slavernij in Nederland.

Praktische gegevens

Plaats: NDSM-werf, Neveritaweg, Amsterdam-Noord, hernoemd tot Fort Amsterdam
Data : 21 aug. (try out), 21 aug.(première) t/m 6 sept. 2003 (geen voorstelling op 25 aug. en 1 sept.)
Tijd: verzamelen boot achter CS 20.00 u. /afvaart van de boot 20.30 u.

televisieprogramma aan boord & theatertentoonstelling in Fort Amsterdam aankomst op Centraal Station 23.45 uur Prijs: EUR 15,- incl. boottocht en programmaboek. Try-out/CJP/65+/stadspas EUR 12,50
Kaartverkoop: Amsterdam Uitburo tel. 0900- 0191 (0,40pm), www.uitlijn.nl
AUB Ticketshop

© Gemeente Amsterdam