Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/3635
datum
20-08-2003

onderwerp

Afspraken Flora- en faunawet

TRC 2003/6274

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In uw bovengenoemde brief verzocht u mij voor het einde van het zomerreces, uiterlijk 20 augustus 2003, de Kamer te informeren over de stand van zaken ten aanzien van de afspraken met betrokken partijen over de uitvoering van de moties met betrekking tot de Flora- en faunawet (28 600 XIV, nr. 142). Onderstaand bericht ik u over de stand van zaken.

Het overleg met betrokken partijen heeft met name betrekking op het faunabeheer. Aansluitend geef ik u in deze brief een kort overzicht van de stand van zaken met betrekking tot overige moties en toezeggingen inzake de Flora- en faunawet.

datum
20-08-2003

kenmerk
DN. 2003/3635

bijlage

Stand van zaken ten aanzien van overleg met betrokken partijen over het faunabeheer
Vanaf begin april 2003 is een aantal malen overleg gevoerd met vertegenwoordigers van betrokken partijen, in eerste instantie de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en Vogelbescherming Nederland (Vb). Later zijn ook in het overleg betrokken de provincies, LTO Nederland, Staatsbosbeheer (SBB) en de Vereniging Natuurmonumenten (NM). Overlegd is aan de hand van een voorstel voor de uitvoering van de moties dat door mijn ministerie is opgesteld. Betrokken partijen hebben in het overleg aangegeven dat zij kansen zien om te komen tot concrete afspraken over jacht, beheer en schadebestrijding.

In het laatst gevoerde overleg op 2 juli, is afgesproken dat vooruitlopend op een algemeen afsprakenkader voor faunabeheer, als eerste de problematiek van ganzen en smienten zal worden aangepakt. Daartoe is aan medewerkers van de organisaties en mijn ministerie verzocht hiervoor een voorstel te ontwikkelen. Dit voorstel wordt op 26 augustus a.s. met de partijen besproken. De afspraken over ganzen en smienten en het algemene afsprakenkader faunabeheer zullen uiteindelijk één samenhangend geheel vormen.
Voor het algemene afsprakenkader voor faunabeheer is afgesproken dat er in september oplossingen worden uitgewerkt op basis van een analyse van uitgangspunten en knelpunten zoals die in de praktijk worden ervaren. Voor het opstellen van uitgangspunten en een analyse van knelpunten hebben partijen afgesproken de periode juli en augustus te gebruiken, zodat deze onderdelen begin september voldoende zijn uitgekristalliseerd om oplossingen te formuleren.

Afspraken inzake ganzen en smienten
* Motie-Van den Brink c.s., (28600 XIV, nr. 26.) inzake overwinterende ganzen en smienten.
Er wordt naar gestreefd op 26 augustus a.s. met betrokken partijen tot overeenstemming te komen.

Algemeen beleidskader Faunabeheer
Het algemeen beleidskader is onderverdeeld in drie elementen: (i) uitgangspunten Flora- en faunawet op het gebied van faunabeheer (ii) inventarisatie knelpunten uit de praktijk (inclusief moties) en (iii) oplossingsrichtingen. De stand van zaken ter adressering van de moties is als volgt:
* Motie Schreijer-Pierik c.s. over het plaatsen van de vos, zwarte kraai en kauw op vrijstellingslijst. (28600 XIV, nr. 17). Stand van zaken: Deze motie is in uitvoering. Er is een wetsvoorstel opgesteld, waarin het belang 'schade aan de fauna' wordt toegevoegd aan artikel 65 van de Flora- en faunawet. Dit is noodzakelijk om de vos op de landelijke vrijstellingslijst te kunnen plaatsen. Voorts is een wijziging van het Besluit beheer en schadebestrijding dieren voorbereid, waarin de vos, zwarte kraai en kauw op de landelijke vrijstellingslijst worden geplaatst. Beide wijzigingen zijn inmiddels de Ministerraad gepasseerd en voor advies aangeboden aan de Raad van State. * Motie-Schreijer-Pierik c.s. over schrappen verbod op jacht in natuurgebieden. (28600 XIV, nr. 18)
Stand van zaken: Deze motie is onderwerp van gesprek met betrokken partijen.
* Motie-Geluk c.s. over het aanwijzen van 'populatiebeheer' als belang waarvoor een ontheffing ex. artikel 68 van de Flora- en faunawet kan worden gegeven. (28600 XIV, nr. 21). Stand van zaken: Deze motie is in uitvoering. Een voorstel voor wijziging van het Besluit beheer- en schadebestrijding dieren is voor advies voorgelegd aan de Raad van State. * Motie-Van der Ham en Tichelaar waarin de regering wordt verzocht richtlijnen op te stellen voor noodsituaties bij afgeven ontheffingen tot eind 2002 (28600, XIV nr. 22). Stand van zaken: Door de provincies is aangegeven dat zij voldoende geëquipeerd zijn om adequaat op noodsituaties te reageren.
In het overleg met betrokken partijen over de knelpunten in de praktijk is tot nu toe niet gebleken dat op dit punt nog problemen bestaan. Hiermee constateer ik dat aan deze motie in essentie is voldaan en dat de motie geen verdere uitvoering behoeft. * Motie-Van den Brink c.s. waarin de regering wordt verzocht te bewerkstelligen dat het criterium 'belangrijke landbouwschade' bij toetsing van ontheffingsaanvragen, wordt bepaald op maximaal EUR 115,- per geval (28600 XIV, nr. 23).
Stand van zaken: Deze motie is onderwerp van gesprek met betrokken partijen.
* Motie-Van den Brink en Teeven inzake het opnemen van het edelhert, wild zwijn, damhert en ree op wildlijst. (28600 XIV, nr. 25). Stand van zaken: Deze motie is onderwerp van gesprek met betrokken partijen.

Voor de goede orde noem ik de Werkgroep Huijs die mij zal adviseren over de vermindering van de administratieve lasten met betrekking tot schade-uitkering en over de mogelijkheden tot vermindering van de financiële druk op het Faunafonds. Ik verwacht dit advies nog in de loop van dit jaar te ontvangen.

Overige moties en toezeggingen met betrekking tot de Flora- en faunawet
* Motie-Van den Brink c.s. waarin de regering wordt verzocht op korte termijn het normale natuurterrein- en bosbeheer weer mogelijk te maken (28600 XIV, nr. 24).
Stand van zaken: De motie is in uitvoering. Zij maakt geen onderdeel uit van het beleidskader faunabeheer. In overleg met betrokken partijen uit de bos- en houtsector wordt een Algemene maatregel van bestuur (Amvb) voorbereid op grond van artikel 75 van de Flora- en faunawet. Deze Amvb betreft een wijziging van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten. Met de Amvb wordt beoogd, binnen de grenzen die de Vogel- en Habitatrichtlijnen stellen, optimaal ruimte te bieden voor onder andere beheer en onderhoud van bossen en natuurterreinen. Van de zijde van de betrokken partijen heb ik hierop positieve reacties ontvangen. Ik streef ernaar dat de Amvb in oktober voor advies aan de Raad van State kan worden voorgelegd.
Daarnaast is met vertegenwoordigers van de bos- en houtsector afgesproken dat de tijdelijke gedragscode die voor het afgelopen broedseizoen was opgesteld zal worden bewerkt tot een meer permanente gedragscode. Deze herfst zal ik met andere sectoren de mogelijkheden verkennen voor het opstellen van een gedragscode die aansluit op de Amvb.
* Vrijstelling voor biologische gewasbeschermingsmiddelen. Stand van zaken: In de ontwerp-Amvb op grond van artikel 75 van de Flora- en faunawet is voorzien in een vrijstelling voor het gebruik van biologische bestrijders. Inmiddels heeft de Plantenziektenkundige Dienst een eerste beoordeling gemaakt van op de markt zijnde biologische bestrijders zodat gelijk met het van kracht worden van de vrijstelling een lijst met toegelaten organismen kan worden gepubliceerd.
* Correspondentie met de KNJV.
Stand van zaken: Deze maand ontvangt u een afschrift van mijn reactie op vragen van de KNJV.
* De provincies zal worden verzocht afschrift van Faunabeheerplannen aan de Kamer te sturen.
Stand van zaken: Het verzoek is overgebracht. De provincies hebben aangegeven dat in alle provincies gewerkt wordt aan het opstellen van de Faunabeheerplannen. Ik weet dat een aantal plannen in concept gereed is. Deze plannen dienen een formele procedure te doorlopen die uitmondt in goedkeuring door gedeputeerde Staten. Daarna kunnen deze plannen aan u worden toegestuurd. * Publicatieplicht voor ontheffingen Flora- en faunawet, effectiviteit opnieuw bezien.
Stand van zaken: Is besproken met het IPO. De werkwijze is inmiddels gestroomlijnd. In het voorstel tot wijziging van de Flora- en faunawet dat thans bij de Raad van State ligt, wordt de plicht tot publicatie van ontheffingen in de Staatscourant beperkt tot ontheffingen die worden verleend aan faunabeheereenheden. * Jacht uit langzaam varende boten weer toestaan. Stand van zaken: Een wijziging van de regelgeving op dit punt wordt meegenomen in de Amvb op grond van artikel 75 van de Flora- en faunawet.
* Bescherming van andere soorten dan genoemd in bijlage 4. van de Habitatrichtlijn.
Stand van zaken. Deze aanwijzing wordt meegenomen in de Amvb op grond van artikel 75 van de Flora- en faunawet. * Navraag bij Faunafonds over ontwikkeling van alternatieve schadebestrijdingsmethoden.
Stand van zaken: Verzoek is gedaan. De Commissie onderzoek van het Faunafonds bespreekt momenteel het lopende en voorgenomen programma en stuurt daarover eind augustus bericht. * Er voor zorgen dat de middelen voor schade-uitkering direct naar het Faunafonds gaan.
Stand van zaken: In het Besluit Faunafonds van 25 juni 2002 (Staatsblad 2002-337) is de wijze van financiering geregeld.

Resumerend concludeer ik dat de moties die geen onderdeel uitmaken van het afsprakenkader faunabeheer door mij worden uitgevoerd. Eind augustus verwacht ik het afsprakenkader met betrekking tot het beheer van ganzen en smienten af te ronden. Ik streef naar afronding van het algemene afsprakenkader voor faunabeheer in september. Zodra het afsprakenkader voor faunabeheer gereed is zal ik u dit doen toekomen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---