Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 20 augustus 2003

Verbetering van waterkwaliteit hard nodig

Natuur en Milieu bezoekt staatssecretaris met kikker, zwemmer en visser

Stichting Natuur en Milieu vindt dat het waterbeleid zich niet alleen moet richten op het ruimte geven aan water, maar ook en met evenveel verve op verbetering van de waterkwaliteit. Dat is hard nodig. In veel oppervlaktewateren worden de normen voor bestrijdingsmiddelen en meststoffen overschreden. En om de droogte te bestrijden wordt nu gebiedsvreemd water ingelaten in het Groene Hart, waardoor de natuur schade lijdt. Algemeen directeur Ad van den Biggelaar van Natuur en Milieu heeft vanochtend staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer en waterstaat) een foto aangeboden die het belang van schoon water voor mens en natuur uitbeeldt. Hij deed dat in gezelschap van een kikker, een zwemmer en een visser.

Het onlangs gesloten Nationaal Bestuursakkoord Water is vooral gericht op het geven van meer ruimte aan water om wateroverlast in de toekomst te beperken (waterkwantiteitsbeheer). Het even belangrijke waterkwaliteitsbeheer krijgt in het Bestuursakkoord volstrekt onvoldoende aandacht. Toch is dat hard nodig. Normen voor vervuiling worden veelvuldig overschreden. De natuur lijdt schade. Zwemmen in open water is niet overal een pretje en op een aantal plaatsen 's zomers onmogelijk.

De meeste vervuiling wordt veroorzaakt door diffuse bronnen, zoals meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in het water terechtkomen door uitspoeling uit de grond of door verwaaiing. Via overstorten van waterzuiveringsinstallaties komt vervuild rioolwater in het open water terecht.
De Europese Kaderrichtlijn Water schrijft Nederland voor om de komende jaren de waterkwaliteit drastisch te verbeteren. In 2015 moeten alle als natuur aangewezen wateren een ecologisch goede kwaliteit hebben. In alle wateren moet de chemische kwaliteit in orde zijn.

Natuurgebieden zijn vaak uiterst gevoelig voor veranderingen van de waterkwaliteit. Zelfs als er schoon maar gebiedsvreemd water wordt ingelaten, kan al schade optreden bij planten en dieren. Schade treedt zeker op als vervuild water wordt ingelaten. Dit zijn belangrijke gegevens als wordt beslist of natuurgebieden worden aangewezen als waterberging ter voorkoming van wateroverlast. Op de kaarten staat hiervoor in principe 125.000 hectare natuurgebied ingetekend. Waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer kunnen niet worden gescheiden. Daarom is het zo belangrijk dat de betrokken overheden * van Rijk tot waterschap * alle waterproblemen integraal gaan aanpakken.