GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 20 augustus 2003 11:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Minder armoede door schrappen van regeltjes in nieuwe bijstandswet
(20 augustus 2003)
De nieuwe bijstandswet leidt tot nieuwe bureaucratie: tot meer regels en minder werk. Er moet gesnoeid worden in het oerwoud van regeltjes; het beperkte budget moet volledig ten goede komen aan de mensen die het nodig hebben.Dat stellen Femke Halsema en Ineke van Gent, die vandaag actie voeren in Hengelo tegen de bijstandsplannen van Balkenende-2. GroenLinks wil de bijzondere bijstand in stand houden en mensen recht geven op een persoonsgebonden budget.
Bijzondere bijstand moet blijven
Het kabinet wil gemeenten verbieden om categoriale bijstand te verstrekken bijvoorbeeld aan chronisch zieken of ouders met schoolgaande kinderen: iedere aanvraag voor bijzondere bijstand moet dan individueel worden getoetst. Dat levert onnodig veel bureaucratie op. GroenLinks zal bij de behandeling van de wet een amendement indienen om deze bijzondere bijstand te laten bestaan.
Persoonsgebonden reïntegratiebudgetten
GroenLinks wil mensen het recht geven om zélf de overstap van uitkering naar werk te maken. Bijvoorbeeld door met hulp van de gemeente een opleiding te volgen, een bedrijfje te starten of een potentiële werkgever loonkostensubsidie aan te bieden. Als mensen zelf verantwoordelijkheid krijgen, is de slaagkans op de arbeidsmarkt groter.
Geen verplichte aanbesteding
Een ander bureaucratische eis in de nieuwe wet is de verplichte aanbesteding van reïntegratietrajecten door gemeenten. GroenLinks wijst die plicht af: decentralisatie van de bijstandsverlening betekent immers dat de gemeente zelf kan uitmaken of zij ondersteuning van haar klanten uitbesteedt of 'zelf doet'.
Afrekenen op resultaten
Het kabinet wil als een accountant de gemeenten monitoren op rechtmatigheid van uitgaven. Deze boekhoudersbenadering leidt tot dubbelwerk; gemeenten worden immers financieel verantwoordelijk voor de verlening van bijstand. De controle moet zich, zo stellen Femke Halsema en Ineke van Gent, daarom richten op het effect van het locale beleid: stromen mensen door naar een betaalde baan, wordt armoede effectief bestreden en blijven er voldoende gesubsidieerde banen?
GroenLinks op campagne tegen de bijstandsplannen van Balkenende
Femke Halsema en Ineke van Gent zijn vandaag in Hengelo om actie te voeren tegen de nieuwe bijstandswet. Daar spreken zij onder meer met ambtenaren over hun kritiek op de kabinetsplannen en met mensen met een gesubsidieerde baan. Morgen is Ineke van Gent in Leeuwarden, vrijdag in Den Bosch. De afsluitende manifestatie met Femke Halsema en Ineke van Gent is zaterdag 23 augustus, vanaf 12.00u in Rotterdam. Meer informatie op www.groenlinks.nl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks