ISRAEL STOPT DE PRODUCTIE VAN FOIE GRAS
Persbericht - 19 augustus 2003
Wakker Dier verzoekt Frankrijk, Hongarije en Bulgarije voorbeeld te
volgen.
Stichting Wakker Dier heeft vandaag per brief de ambassades van
Frankrijk, Hongarije en Bulgarije verzocht in navolging van Israël te
stoppen met de productie van Foie gras (ganzen- of eendenpaté). In een
historisch besluit verbood het hooggerechtshof van Israël afgelopen
week de productie van Foie Gras vanwege dierenmishandeling. De
productie van foie gras veroorzaakt door het dwangvoederen van de
dieren met een trechter volgens de rechter onacceptabel veel
dierenleed en is daarom in strijd met de wet. Israël is samen met
Frankrijk, Hongarije en Bulgarije de grootste producent van foie gras
in de wereld. In veel landen, waaronder Nederland is de productie van
foie gras verboden. Het mag echter wel ingevoerd worden. Sinds Wakker
Dier in 2001 een campagne startte tegen de foie gras op menukaarten in
restaurants hebben veel restaurants het gerecht van de kaart gehaald.
Onder meer de G7, een coalitie van meer dan 150 toprestaurants
adviseerde haar leden de foie gras van de kaart te halen. Groothandels
Makro en Lukas Klamer haalden de foie gras uit het assortiment en de
Rabobank stopte de financiering van de productie. Bij restaurants die
nog steeds foie gras serveren voert Wakker Dier maandelijks
voorlichtingsacties voor de deur. Acties zijn gevoerd in Utrecht,
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Maastricht, Den Bosch en
Groningen. Komende maanden zal Wakker Dier onder andere in Zwolle, Den
Bosch en Arnhem actie gaan voeren.
Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor foie gras 2 tot 3
weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per
dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is een
'zieke' lever die 5 tot 10 x zo groot is. De grote lever drukt ook
andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid ontstaat.
Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De dwangvoedering veroorzaakt
veel pijn, infecties en verwondingen bij de dieren. Eerder
rapporteerde het Wetenschappelijk Comité van de Europese Commissie al
dat het welzijn van de dieren bij de productie van foie gras ernstig
wordt aangetast. Omdat een lever pas foie gras mag heten boven een
bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de dieronvriendelijke
dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen diervriendelijke
foie gras.
In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten,
voornamelijk in duurdere restaurants. In onder andere Duitsland,
Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van foie gras expliciet
per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de
productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling)
onmogelijk. Het verbod in Israël gaat in per maart 2005 om de
ganzenboeren de tijd te geven om te schakelen.
-einde persbericht-
Voor meer informatie kunt u bellen naar Mattheus Bleijenberg
020-4638924 of 06-12247522
Fotos en filmbeelden van de dwangvoedering zijn gratis en zonder
copyright beschikbaar.
Stichting Wakker Dier