NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Ross-van Dorp bezoekt kindervakantieweken

Kindervakantieweken verdienen meer aandacht en ondersteuning, vindt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn & Sport (VWS). De staatssecretaris van VWS, Clémence Ross-van Dorp bezoekt daarom op 18 en 25 augustus twee succesvolle initiatieven in respectievelijk Dongen en Dommelen. Behalve dat ze zich zal laten informeren en rondleiden, maakt ze ook een aantal concrete activiteiten bekend die het komend jaar worden ontwikkeld ter ondersteuning van de organisatie van dergelijke vakantieweken.

Kindervakantieweken
Kindervakantieweken worden in een groot aantal gemeenten in Nederland georganiseerd. Tijdens de zomervakantie wordt kinderen hier gedurende een aantal weken vertier geboden in de vorm van sport, spel, speurtochten, vossenjachten, toneel etc. Kindervakantieweken worden vaak georganiseerd en begeleid door jonge vrijwilligers. Ze bezorgen hiermee elk jaar duizenden kinderen een onvergetelijke vakantie. Uit een onderzoek dat Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en stichting VrijwilligersManagement (sVM) uitvoerden onder 490 gemeenten blijkt dat de organisatoren van kindervakantieweken tegen een aantal problemen aanlopen. Naast het vinden en binden van vrijwilligers, gaat het om moeilijkheden op het gebied van fondsenwerving, sponsoring, werven van doelgroepen en wet- en regelgeving.
Het ministerie van VWS heeft daarom NOV/sVM de opdracht gegeven een aantal middelen en activiteiten te ontwikkelen om de organisatoren en de vrijwilligers van de kindervakantieweken te ondersteunen.

Acties
Zo wordt onder andere een website geopend met tips en ervaringen van kindervakantieweken uit het hele land. Ook is een dossier met good practices gepland en zal een aantal bijeenkomsten worden georganiseerd. Uit het onderzoek van NOV/sVM kwam ook naar voren dat er veel mogelijkheden zijn om financiële knelpunten uit de weg te ruimen. Zo kan er bijvoorbeeld in een aantal gevallen een beroep worden gedaan op fondsen als het VSB Fonds, Oranje Fonds en Jantje Beton.
Daarnaast wordt er een prijsvraag georganiseerd en aandacht geschonken in de media aan al die jonge vrijwilligers die actief zijn tijdens kindervakantieweken.

Bezoek staatssecretaris Ross-van Dorp
Duurzame ondersteuning van kindervakantieweken geniet de belangstelling van de staatssecretaris van VWS, Clémence Ross-van Dorp. Daarom brengt zij in augustus werkbezoeken aan twee gemeenten waar kindervakantieweken op succesvolle wijze georganiseerd worden. Op 18 augustus bezoekt ze de Zomerspelen in Dongen en op 25 augustus de Doeweek in Dommelen. De staatssecretaris wil hiermee haar waardering uitspreken voor de inspanningen van organisatoren en vrijwilligers en ook ingaan op ondersteuning die NOV/sVM ze het komend jaar zal bieden. De staatssecretaris koos voor deze twee kindervakantieweken omdat ze een lange traditie kennen, geen tekort aan (jonge) vrijwilligers hebben, en de organisatie de hele gemeenschap bij het initiatief weet te betrekken.

Einde bericht

Meer informatie verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, tel. 030 7509001, nvhelden@nov.nl. Wilt u meer weten over de werkbezoeken van staatssecretaris Ross-van Dorp dan kunt u contact opnemen met Monique Zaat van het ministerie van VWS, tel. 070 3405012, mpzaat@minvws.nl.

18 aug 03 05:00