Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Watercampagne: klimaatverandering vergt nieuwe aanpak

Vandaag gaat het vervolg van de publiekscampagne Nederland leeft met Water van start. Het gaat om een campagne met een looptijd van vijf jaar, die via televisie- en radiospotjes, posters in bushokjes, advertenties en internet aandacht besteedt aan de waterproblematiek in Nederland. Meteoroloog Peter Timofeeff heeft ook in deze tweede campagneperiode een vooraanstaande rol. Dit voorjaar gaf staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat samen met vertegenwoordigers van het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen het startsein voor de campagne.

Het klimaat wordt deze eeuw warmer en natter. Dat betekent grotere extremen: drogere zomers, nattere winters en meer pieken en dalen in de wateraanvoer. Dat veroorzaakt problemen die te maken hebben met veiligheid, wateroverlast, maar ook met watertekorten (de ene keer te veel en dan weer te weinig water). Daarbij komt dat de zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Daarom is het nodig om nu maatregelen nemen. Het jaar 2003 laat zien hoe hard dat nodig is. Het begon met bijna-overstromingen in Zuid-Limburg en ruim een half jaar later zijn er opnieuw problemen, maar nu vanwege een dreigend tekort aan water. De veranderende omstandigheden vragen om een andere aanpak van het waterbeleid in Nederland.

Technische maatregelen zoals het verhogen van dijken zijn echter niet meer genoeg. Na eeuwen van inpolderen en het water zo snel mogelijk afvoeren naar zee, moet het water nu meer ruimte krijgen. Zo kan bij hoge waterstanden het water (tijdelijk) opgeslagen worden en in perioden van droogte dreigende watertekorten worden tegengaan. Een ander doel hiervan is dat het water de kans krijgt om langzaam in de grond te zakken. Kortom: maatregelen om wateroverlast en overstromingen te voorkomen worden gecombineerd met maatregelen om watertekorten te verminderen of te voorkomen.

De campagne Nederland leeft met Water legt uit waarom maatregelen nodig zijn. Op televisie en radio vertelt Peter Timofeeff wat de overheid doet om Nederland veilig en leefbaar te houden, ondanks de zeespiegelstijging. Vanaf eind augustus volgen advertenties met voor de hand liggende vragen over de nieuwe maatregelen met een helder antwoord in stripvorm. Op internet komt alle informatie samen op www.nederlandleeftmetwater.nl