Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO Bomen bewaakt kwaliteit gietwater voor boomkwekerijsector

Door de aanhoudend droge zomer is de watervoorziening in de boomkwekerij onder druk komen te staan. Een tekort aan water in bepaalde delen van Zuid-Holland heeft het noodzakelijk gemaakt om zout water in te laten. Ook inlaat van de Oude Rijn heeft plaatsgevonden om de kwaliteit van het oppervlaktewater zo goed mogelijk te houden. Uiteraard heeft de inlaat van het zoute water gevolgen voor de agrarische bedrijfsvoering.

Vooral voor de boomkwekerij zou het gebruik van te zout gietwater tot problemen kunnen leiden. Daarom bewaakt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) nauwlettend de situatie voor de boomkwekerijsector.

PPO Bomen neemt regelmatige watermonsters op circa 20 representatieve punten. Daarbij vindt controle plaats op EC en chloridegehalte. Bovendien worden water- en gewasmonsters genomen op bedrijven waar schade kan worden verwacht. Op deze bedrijven zal het gewas nauwlettend worden gevolgd.

Doel van deze vraag is om op deze wijze zicht te krijgen in de verspreiding van het zoute water en gehaltes en verloop op diverse punten te kunnen vaststellen. De beschikbare gegevens kunnen worden vergeleken met oudere meetwaarden (o.a. 1976) en onderzoeksresultaten om de ernst van de situatie vast te stellen en waar mogelijk maatregelen te kunnen nemen. Voor veel gewassen is in het verleden een schadedrempel vastgelegd.

Om problemen tijdig te onderkennen en mogelijke oplossingen aan te dragen is een vraagbaak voor kwekers gestart. Voor meldingen en vragen kan gebruik gemaakt worden van de volgende mogelijkheden: Per e-mail: Infobomen.ppo@wur.nl
Per fax: 0172-23 67 10
Contactpersonen: Theo Aendekerk, Wim de Jong

Er is ook een poster beschikbaar (in PDF formaat)

Top