AutoRai

15-8-2003

Opel met veel nieuws nieuwe modeljaar in

Opel start het komende modeljaar, dat begint na de zomervakantie, met vernieuwde, frisse versies van beproefde modelseries en een offensief om het brandstofverbruik verder terug te dringen. Rode draad is een serie nieuw ontwikkelde, zeer efficiënte ECOTEC benzine- en dieselmotoren, die zonder uitzondering voldoen aan de strenge Euro 4 emissie eisen.

De nieuwe edities van de Opel Agila en Corsa zijn per september leverbaar. Beide modellen zijn volwassener en aantrekkelijker dan ooit. Dit is bewerkstelligd door de gewijzigde voor- en achterzijde en nieuwe motoren. De Corsa is nu verkrijgbaar met twee zeer zuinige TWINPORT benzinemotoren met een inhoud van 1.0 en 1.4 liter (44 kW/60 pk en 66 kW/90 pk) en met twee gloednieuwe common-rail turbodiesels: de 1.3 CDTI met 51 kW/70 pk en de 1.7 CDTI met 74 kW/100 pk. De nieuwe motoren vallen op door de significante brandstofvoordelen.De 1.7 CDTI krachtbron is vanaf september ook leverbaar in de Meriva.

De 1.0 TWINPORT ECOTEC en de 1.3 CDTI ECOTEC doen hun intrede in het programma van de Agila. De laatste krachtbron draagt de titel kleinste common-rail dieselmotor ter wereld met zich mee. In de ECO-Speedster is het potentieel van deze krachtbron gedemonstreerd. Uitgerust met een 112 pk versie van de 1.3 CDTI motor, vestigde het studiemodel eind juli 17 nieuwe internationale records (onder verbehoud van goedkeuring door FIA).

De nieuwe Opel Vectra stationwagon, die zijn debuut maakt op de internationale autotentoonstelling van Frankfurt (IAA), biedt de grootse laadruimte in zijn klasse die bovendien flexibel in te delen is door middel van het FlexOrganizer systeem. Nagenoeg alle Vectra varianten zijn leverbaar met nieuwe, innovatieve opties zoals AFL koplampen (Adaptive Forward Lightning) die meebewegen met de bocht, Bi-Xenon koplampen en een 18-voudig verstelbare klimaatgecontroleerde MultiContour bestuurdersstoel voorzien van het AGR (Aktion Gesunder Rücken) zegel van aanbeveling.

Opel breidt tevens het aantal beschikbare motoren voor de Zafira Design Edition uit. Waar deze populaire variant van de Zafira aanvankelijk alleen leverbaar was met de 2.2 DTI ECOTEC krachtbron, komen hier nu ook de 2.0 DTI dieselmotor en de 1.8 en de 2.2 liter ECOTEC benzinemotoren bij.

De exclusieve Daytona en Silverstone uitrustingslijn voor de Astra Coupé en de Astra Cabrio vallen op door de vele sportieve details. De op gezinnen en vrije tijd georiënteerde Tour, die veel raakvlakken vertoont met de Corsa, heeft enkele visuele wijzingen ondergaan.

Aantrekkelijke nieuwe pakketten, nieuwe opties en een grote keuze in lichtmetalen wielen in 16- en 18-inch formaat voor het gehele modelprogramma, zorgt ervoor dat er nog meer mogelijkheden worden geboden tot onderscheid.

Agila: nieuwe editie voorzien van een fris uiterlijk en nieuwe zuinige motoren
De technisch en optisch opgewaardeerde Agila is leverbaar vanaf september. De mini MPV is als eerste auto in het segment leverbaar met een dieselmotor: de nieuwe, zeer efficiënte, 1.3 CDTI ECOTEC motor (51 kW/70 pk). Bij de benzinemotoren zien we een 1.0 ECOTEC (44 kW /60 pk) krachtbron met TWINPORT technologie. Beide motoren voldoen, net als de populaire 1.2 ECOTEC (55 kW/ 75 pk) motor, aan de Euro 4 emissie standaard.

Zowel het interieur als het exterieur van de Agila zijn opgefrist. Aan de buitenzijde vallen de grote grille met chroomafwerking, het geïntegreerd logo en de bredere voor- en achterbumpers op. In het interieur zien we een sportief driespaaks stuurwiel en nieuwe kleurrijke interieurbekleding en veiligheidsgordels.

Andere belangrijke wijzingen zijn op het eerste gezicht niet zichtbaar, maar zijn verborgen onder de motorkap. Hier zien we onder meer de nieuwe driecilinder met brandstofbesparende TWINPORT technologie, waarmee het brandstofverbruik aanzienlijk wordt teruggebracht. Met deze techniek verbruikt de 1.0 TWINPORT met 44 kW/60 pk gemiddeld slechts 5,8 liter per 100 km. Hiermee ligt het verbruik 0,2 liter lager dan bij zijn voorganger, de 1.0 liter. Bovendien is het koppel toegenomen voor betere prestaties.

Hoge efficiëntie is een eigenschap die ook aan de 1.3 CDTI ECOTEC (51 kW/ 70 pk) krachtbron toegeschreven kan worden. s Werelds kleinste viercilinder common-rail dieselmotor verbruikt dankzij het multi-injectie systeem slechts 5,2 liter per 100 km in de Agila. Andere eigenschappen van de krachtbron zijn de indrukwekkende acceleratie en een plezierig laag geluidsniveau. De krachtbron voldoet aan de Euro 4 emissie norm.

Het Agila modelprogramma is vernieuwd. Voortaan zijn er vier verschillende uitrustingsvarianten van de Agila: Essentia, Njoy, Cosmo en Njoy Design Edition. De laatste is voorzien van two-tone lak. Hiermee is er voor iedere consument een passende uitvoering. De combinatie van dertien exterieur kleuren, verscheidende opties, accessoires en attractieve pakketten biedt de consument een uitgebreide keuze en de mogelijkheid een auto samen te stellen die perfect is afgestemd op de individuele wensen. Voorts is de uitrusting van de vernieuwde Agila omvangrijker geworden. Zo worden alle versies standaard geleverd met onder andere het door Opel gepatenteerde Pedal Release System (PRS). De Essentia is reeds voorzien van een afdekscherm voor de bagageruimte, een stereo installatiekit met twee speakers, elektronisch verstelbare buitenspiegels, getint glas en gekleurde bumpers.

Nieuwe editie Corsa: verfrissend design en innovatieve technologie De wijzingen voor het modeljaar 04 zijn wat betreft de Corsa bij de eerste aanblik duidelijk zichtbaar. Een nieuwe grille in Opels karakteristieke trapezoïde vorm en 3D ellipsoïde koplampen (op de Cosmo, Sport en Elegance) met drie cilindervormige lampen springen in het oog. De voor- en achterbumper zijn in de carrosseriekleur gespoten en uitgerust met geïntegreerde inzetstukken waarmee bescherming wordt geboden tegen kleinere botsingen.

Naast uiterlijke veranderingen, is ook het motorenaanbod aanzienlijk gewijzigd. In de eerste plaats zijn er twee nieuwe, zeer efficiënte benzinemotoren: de 1.0 TWINPORT en de 1.4 TWINPORT. Het vermogen ligt op respectievelijk 44 kW/60 pk en 66 kW/90 pk. Op dieselgebied zijn er de 1.3 CDTI en de 1.7 CDTI. De eerste krachtbron is ook leverbaar in de Agila en levert 51 kW/70 pk. De 1.7 CDTi (74 kW/100 pk) is een common-rail dieselmotor met een hoog koppel en een zeer laag verbruik. De Corsa 1.4 TWINPORT (66 kW/90 pk) consumeert tot 23 procent minder brandstof dan zijn voorganger. De Easytronic semi-automatische transmissie, waarmee ook met de hand geschakeld kan worden, is nu leverbaar op de benzinemotoren tot 1.4 liter als ook op de 1.3 CDTI diesel.

Het onderstel en de elektrische, snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging zijn herontworpen en zorgen voor grotere wendbaarheid en geoptimaliseerde stuurprecisie. Frisse bekledingstoffen en kleuren creëren een plezierige ambiance in het interieur. Vijf nieuw ontwikkelde uitvoeringen spelen in op de individuele behoeftes. Bovendien is de standaarduitrusting verder uitgebreid met een remassistent, follow-me-home verlichting en cruise control (vanaf de 1.2). Als optie is nu ook ESP leverbaar en Xenon verlichting.

Astra: rijkere standaarduitrusting, two-tone lederen bekleding voor de OPC
Voordat de volledig nieuw ontwikkelde derde generatie van de Astra zijn debuut maakt op de Internationale Motorshow van Frankfurt in september, krijgt het huidige model enkele aantrekkelijke noviteiten. Met een uitgebreidere standaarduitrusting, exclusieve interieurbekleding voor de OPC en extra opbergruimte in de Astra stationwagon, is de Astra aantrekkelijker dan ooit. Voortaan zijn alle Astras voorzien van elektrische raambediening vóór en van een afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling. De Astra stationwagon is in het nieuwe modeljaar uitgerust met een bandenreperatieset in plaats van een reservewiel, waardoor er 45 liter extra bagageruimte ontstaat onder het afdekzeil van de laadruimte.

Als optie kan de Astra voorzien worden van nieuwe zestien inch lichtmetalen wielen in 5-spaaks design. De Astra ECO4 is voortaan als optie uit te rusten met een in de carrosseriekleur gespoten dakspoiler. De zeer zuinige 1.7 CDTI common-rail dieselmotor is voorts leverbaar in de Sport uitvoering.

De sportieve verschijning van de Astra OPC en Astra OPC stationwagon wordt nog eens extra kracht bijgezet met bijzonder aantrekkelijke lederpakketten in combinatie met Recaro sportstoelen. De combinatie Alcantara en leder is verkrijgbaar in de kleurcombinaties blauw-zwart en zilvergrijs-zwart. Daarnaast is er volledige lederen uitvoering in signaal rood-zwart. Het signaal rode nappaleer is terug te vinden op de stoelen, de bekleding van de portieren en op de rugleuningen. De wangen van de stoel, de voorzijde van de hoofdsteunen en de middelste zitplaats achterin zijn uitgevoerd in zwart leder. Comfortabele stoelverwarming maakt tevens deel uit van het pakket.

b>Meriva: nieuwe 1.7 CDTI ECOTEC diesel, Easytronic nu leverbaar op
1.8 benzinemotor

Met het unieke FlexSpace concept geeft Opel de toon aan in het segment van compacte monocabs. De keuzemogelijkheden wat betreft motorisering en transmissie zijn voor het komende modeljaar verder uitgebreid. Het kleine broertje van de Zafira is leverbaar met een 1.7 CDTI ECOTEC turbodieselmotor, tevens beschikbaar in de vernieuwde Corsa. De common-rail ingespoten motor is zeer economisch. Het gemiddeld verbruik ligt op 5,3 liter per 100 km en de Meriva met deze motorisering voldoet aan de strenge Euro 4 emissie normen. De topsnelheid van de Meriva 1.7 CDTI is 178 km/u, een tussensprint van 80 naar 120 km/u in de vijfde versnelling neemt slechts 13,4 seconden in beslag.

De Easytronic transmissie, waarmee zowel met de hand als automatisch geschakeld kan worden, is nu ook beschikbaar voor de 1.8 ECOTEC benzinemotor (92 kW/125 pk). Met deze combinatie kan comfortabel en snel worden geschakeld, terwijl het brandstofverbruik verder wordt gereduceerd.

Zafira Design Editionreeks uitgebreid, Alcantara lederen zetels voor de OPC
De veelzijdigheid van het interieur van de Zafira is nog steeds onovertroffen. Bovendien kan zowel het interieur als het exterieur worden voorzien van tal van nieuwe design opties. Zo zijn alle modellen leverbaar met zilverkleurige dakrails en is het topmodel, de 200 pk sterke OPC, uit te rusten met Alcantara lederen bekleding in de kleurcombinaties blauw-zwart en zilvergrijs-zwart. Nieuwe, vanaf de Njoy uitvoering als optie verkrijgbare, 17-inch en 7-spaaks lichtmetalen wielen, onderstrepen het dynamische ontwerp van de zevenzitter. Sinds de introductie van de Zafira Design Edition in mei 2003 is de auto zeer goed ontvangen door de consument. De auto was aanvankelijk alleen leverbaar met de krachtige en soepele 2.2 DTI motor, maar is nu per direct ook leverbaar met de 1.8 ECOTEC benzine krachtbron met 92 kW/125 pk, de 2.2 ECOTEC benzinemotor met 108 kW/147 pk en de 2.0 DTI ECOTEC turbodieselmotor met 74 kW/100 pk.

Vectra: stationwagon completeert reeks
De Vectra stationwagon, die zijn debuut maakt op de IAA en in november op de markt verschijnt, completeert de Vectra reeks. Dankzij de wielbasis van 2,83 meter biedt de Vectra stationwagon uitzonderlijk veel ruimte voor de achterpassagiers en de bagage. De laadruimte is zelfs de grootste in zijn klasse (530 tot 1850 liter). De achterbank bevat een skiluik en is bovendien in delen neerklapbaar (1/3 en 2/3). De maximale laadlengte bedraagt zelfs meer dan twee meter (2040 mm). Met de als optie verkrijgbare, neerklapbare passagiersstoel neemt de laadlengte toe tot meer dan drie meter. Het uiterlijk van de Vectra Sedan heeft een aantal wijzigingen ondergaan. Er zijn nieuwe achterlichten en zijknipperlichten, evenals een nieuw derde remlicht dat nu uitgevoerd is in wit. In het interieur vallen verchroomde ringen rond het instrumentarium en de metaalkleurige decoratie van het stuurwiel en instrumentenpaneel op.

Nieuwe opties in het Vectra programma zijn onder meer een orthopedisch ontworpen, 18-voudig verstelbare, MultiContour bestuurderstoel met klimaatregeling en een aanbeveling van het AGR (Aktion Gesunder Rücken) en Adaptive Forward Lightning (AFL) Bi-Xenon koplampen. De innovatieve koplampen kijken als ware de bocht in en zorgen daarmee voor een aanzienlijk beter zicht in bochten en op kruispunten. Bovendien wordt de techniek gecombineerd met koplampen met een zeer hoge lichtopbrengst.

De in de Opel Signum geïntroduceerde Travel Assistent met Twin Audio systeem, waarbij voor- en achterin separaat gebruik kan worden gemaakt van de geluidsinstallatie, is nu ook leverbaar voor de Vectra Sedan en de Vectra GTS. Daarnaast heeft Opel een aantrekkelijk aanbod voor liefhebbers van lichtmetalen wielen. Zowel de Signum als de Vectra GTS is leverbaar met 7½ J X 18-inch aluminium spaakwielen. Beide wielen worden voorzien van 225/45 R18 banden waarmee in combinatie met het sportonderstel, een atletisch uiterlijk en een uitmuntende wegligging gegarandeerd zijn.

Tour: nieuw design en nieuwe opties
De Tour profiteert van de uiterlijke wijzigingen van de Corsa. Voor het nieuwe modeljaar heeft de zeer ruime gezinsauto een nieuw front met dynamisch gevormde bumpers, trapezoïde vormige grille en koplampen met helder glas gekregen. Daarnaast is de standaarduitrusting verder uitgebreid. Elektrisch verstelbare, verwarmbare buitenspiegels met in de kleur van de carrosserie gespoten behuizing zijn nu standaard, evenals remassistent, een service interval indicator en een bandenreparatieset in plaats van een reservewiel. Als optie is de Tour voortaan verkrijgbaar met zijairbags voor bestuurder en voorpassagier, een neerklapbare rugleuning van de passagiersstoel en opklaptafeltjes aan de achterzijde van de voorstoelen. Ook de Combo is in het nieuwe modeljaar verkrijgbaar met elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels.

Vivaro Tour: comfortabele en grote MPV voor acht personen De nieuwe Vivaro Tour viert zijn debuut op de IAA in Frankfurt in september. De comfortabele en goed uitgeruste MPV biedt de passagiers een hoog niveau van persoonlijk comfort door tal van standaardvoorzieningen als armsteunen voor alle zitplaatsen, velours bekleding, bekleding van zijpanelen (doorlopend tot het dak).

Daarnaast is de Vivaro Tour voorzien van Radio CD-speler CDR 2005, een boardcomputer en een afstandsbediening voor de centrale deurvergrendeling. In totaal zijn er acht airbags: twee full size airbags vóór, zijairbags vóór, en twee hoofdairbags aan beide kanten om de inzittenden zowel voor- als achter in bescherming te bieden. ABS zorgt ervoor dat de actieve veiligheid verhoogd wordt. Daarnaast zien we driepuntsgordels voor alle zitplaatsen en hoogte verstelbare hoofdsteunen. Bumpers in de carrosseriekleur onderstrepen het kwaliteitsgevoel van de Vivaro Tour. De Vivaro Tour is af fabriek uitgerust met aparte stoelen voor bestuurder en voorpassagier, een tweezits bank op de tweede rij en een driezitsbank op de derde rij. Klanten kunnen ook kiezen voor een driezitsbank op de middelste rij. De laadruimte kan eenvoudig vergroot worden door de achterste bank neer te klappen hetgeen met enkele eenvoudige handelingen te realiseren is.