ANBO

Utrecht, 14-08-2003

Meldactie: scootmobiel vaak niet op maat

Ruim honderd bellers 1 op de 1.000 scootmobielrijders in Nederland - hebben op 14 augustus 2003 vandaag via de meldlijn scootmobiel forse kritiek geuit op gemeenten en het verstrekken van een scootmobiel via de Wet Voorzieningen Gehandicapten. De begeleiding, rij-instructie en de scootmobiel zelf zijn vaak niet op maat. Tevens zijn de verkeersregels voor scootmobielen voor veel berijders niet duidelijk.

Ook tevreden scootmobielers belden, maar een groot deel van de bellers gaf aan moeite te hebben met hoge stoepranden en verkeerskruisingen, waar vaak niet goed het trottoir opgereden kan worden. Veel scootmobielers voelen zich erg onzeker, omdat zij geen rij-instructies hebben gekregen en geen scootmobiel op maat ehbben gekregen. Bij enkelen staat de scootmobiel daarom zelfs al twee jaar in de schuur. De ANBO komt in oktober 2003 met een rapport over de meldactie en gaat daarmee gemeenten benaderen.

In Nederland rijden naar schatting 50.000 tot 100.000 scootmobielen rond. Jaarlijks komen er zon 10.000 bij. Voor een scootmobiel kan via de gemeente een beroep worden gedaan op de WVG (Wet voorzieningen gehandicapten). De helft van de gemeenten zorgt bij aflevering voor vier tot vijf rijvaardigheidslessen.

De scootmobiel is een elektrisch aangedreven scooter op drie wielen met doorgaans een maximum snelheid van 8 tot 17 km per uur. Een scootmobiel mag op de stoep rijden en in voetgangersgebieden. Parkeren mag ook op de stoep en op een invalidenparkeerplaats. Scootmobielen mogen overal rijden waar een fiets mag rijden. Bij het ontbreken van een fietspad mag men er ook de rijbaan mee op.

Melden kan nog
De telefonische meldlijn is weliswaar inmiddela gesloten, maar melden kan nog! Maak dan gebruik van onze vragenlijst en retourneer deze ingevuld vóór 20 augustus 2003 aan de ANBO.