Grontmij

Grontmij NV



08/07/03 - Effect maatregelen in tweede helft 2003 zichtbaar


* Netto operationeel resultaat eerste halfjaar: -70%
* Geringe omzetgroei van advies- en ingenieursdiensten; herstel van turnkey-omzet

* Maatregelen resultaatverbetering: kostenreductie door vermindering aantal medewerkers en versnelde integratie bedrijfsonderdelen Bouw & Installaties

* Doelstelling besparing: EUR 10 miljoen
* Verwachting geheel 2003: aanzienlijke daling netto operationeel resultaat

Resultaat- en omzetontwikkeling eerste halfjaar 2003 Grontmij heeft in de eerste zes maanden van 2003 een netto operationeel resultaat gerealiseerd van EUR 2,1 miljoen (2002: EUR 6,9 miljoen); een daling van 70% ten opzichte van 2002. De netto operationele winst per aandeel komt daarmee uit op EUR 0,51 (2002: EUR
1,79). De omzet van de advies- en ingenieursdiensten in Nederland groeit niet. De omzet in turnkeyprojecten in binnen- en buitenland heeft zich hersteld en draagt in belangrijke mate bij aan de totale omzetgroei tot en met juni van 15% tot EUR 242 miljoen (2002: EUR 210 miljoen). Omzet en resultaat van de bedrijven in Duitsland en België ontwikkelden zich conform plan.

De daling van het netto operationeel resultaat is het gevolg van kostenstijgingen (personeels- en pensioenlasten, automatisering) en lagere marges. De advies- en ingenieursbureaus gericht op de bouw- en installatiemarkt maken moeilijke tijden door. Deze deelmarkt wordt sterk beïnvloed door uitstel van investeringen van private opdrachtgevers. Ook in de publieke markt is sprake van een trager investeringspatroon bij projecten voor bouw, infrastructuur en milieu. Verwerving van projecten vergt hogere acquisitiekosten dan voorheen, terwijl de scoringskansen afnemen. Prijsdruk in de markt maakt het vrijwel onmogelijk de kostenstijging geheel door te rekenen. Ook wordt de doorlooptijd van ontwikkelingsprojecten in portefeuille langer.

Maatregelen resultaatverbetering Het plan voor reductie van het totaal aantal werknemers van Grontmij in Nederland is in uitvoering. Dit betreft met name een reductie van het aantal tijdelijke medewerkers. Eind 2003 zal het aantal FTEs met 250 zijn afgenomen ten opzichte van eind vorig jaar, waarmee in 2004 een kostenbesparing wordt gerealiseerd van circa EUR 10 miljoen. Per 1 augustus 2003 is het aantal FTEs met 170 afgenomen. Het effect van deze maatregel wordt in de tweede helft van 2003 zichtbaar.

Grontmij herstructureert voorts de bedrijfsonderdelen die zich richten op de bouw- en installatiemarkt, die in korte tijd zwaar is teruggevallen. De vraag naar nieuwe kantoren en bedrijfsgebouwen is praktisch tot stilstand gekomen met als consequentie een afnemende inschakeling voor engineering en management van constructies en installaties.

Vooruitzichten geheel 2003
Zowel de private als de publieke markt zullen in de tweede helft van 2003 niet verbeteren. Naar verwachting zal de overheid haar budgetten terugschroeven, waardoor de investeringen in de sectoren bouw, infrastructuur en milieu trager zullen gaan verlopen dan tot dusver aangenomen. Deze ontwikkeling heeft directe invloed op de orderportefeuille. In de huidige marktomstandigheden zijn het verwerven van orders en kostenreductie de belangrijkste speerpunten voor rendementsverbetering.

Positief is dat bij het vergistingsproces van afvalverwerkingsfabriek Vagron technisch vordering is gemaakt. Dit proces laat zich tot dusver goed managen. Ook zijn de contracten met Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG) voor prijsverbetering getekend.

Bij de geschetste marktontwikkeling en rekening houdend met het effect van de getroffen maatregelen in de tweede helft van dit jaar, verwacht Grontmij een aanzienlijke daling van het netto operationeel resultaat voor geheel 2003 ten opzichte van vorig jaar (2002: EUR 13, 9 miljoen).

De Bilt, 7 augustus 2003

Nadere informatie:
Grontmij NV
De Holle Bilt 22
Postbus 203
3730 AE De Bilt
communicatie@grontmij.nl
www.grontmij.com

Vragen naar:
Communicatie & Marketing
Jan Ruhof
T +31 30 220 72 60
M +31 6 51 26 21 88

Bijlage: Geconsolideerde winst- en verliesrekening, geconsolideerde balans en kengetallen

Grontmij, advies- en ingenieursbureau voor Bouw, Infrastructuur en Milieu.

---