Gemeente Zwolle

Botulisme & blauwalg

Er is botulisme geconstateerd in twee Zwolse watergangen: de Wavinvijver (Holtenbroek) en Steenwetering (Zwolle Zuid). Het warme weer heeft de afgelopen weken het oppervlaktewater flink opgewarmd hetgeen de kans op botulisme, maar ook blauwalgen ? een andere waterbacterie ? vergroot.

Waterschap Groot Salland controleert elke twee weken de kwaliteit van de officiële zwemwateren. Hiertoe behoren de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. Bij extreem warm weer houdt het waterschap wekelijkse controles. Op dit moment is de waterkwaliteit van deze plassen in orde. Er kan dus in deze drie plassen gezwommen worden. Wanneer de waterkwaliteit het zwemmen niet meer toelaat, wordt dit via borden duidelijk gemaakt aan het publiek.

Overige watergangen (niet-officiële zwemwateren)
Overige watergangen, zoals de Wavinvijver en Steenwetering, worden niet gecontroleerd op botulisme en blauwalg. Hoewel het zwemmen in deze watergangen op eigen risico is, raden Waterschap Groot Salland en de gemeente dit af.

Wat is botulisme?
Botulisme is een verzamelnaam voor zeven typen vergiften die door de bacterie Clostridium Botulinum worden geproduceerd. Het is een bacterie die goed gedijt in stilstaand water met een temperatuur boven de 20 graden Celsius. Het type botulisme dat in Nederland wordt geconstateerd is meestal van het type C en giftig voor watervogels en vissen, maar ongevaarlijk voor de mens. Toch is het af te raden te zwemmen in besmet water. Dode vissen en watervogels in het water of aan de waterkant kunnen er op duiden dat de watergang besmet is met de botulisme bacterie.

Wat is blauwalg?
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de blauwalg een bacterie met veelal een groene kleur. Blauwalgen komen vooral voor in water met niet te veel stroming. Dit water bevat over het algemeen veel stikstof en fosfaten; stoffen die blauwalgen opnemen. De bacterie kan zich bij watertemperaturen van 20 graden Celsius of hoger massaal ontwikkelen. De meeste blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor dieren. Ook mensen kunnen ziek worden van zwemmen in water dat besmet is met blauwalgen. Huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn en maag- en darmproblemen zijn dan voorkomende klachten. Blauwalg is te herkennen aan een groene, soms roodbruine brij die op het wateroppervlakte ligt. Wanneer de bacteriën afsterven kan dit naar blauwgrijs verkleuren en kan zich een rottingsgeur verspreiden.

Meldingen
Wanneer burgers vragen hebben over blauwalg of botulisme, of dode dan wel zieke dieren in het oppervlaktewater tegenkomen, kunnen zij contact opnemen met Waterschap Groot Salland, telefoon (038) 455 72 00.


---