STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Record aantal Zilveren manen in de Meije

Ecologische verbindingen noodzaak voor kwetsbare vlinder

De afgelopen week is tijdens een inventarisatie in de schraallanden langs De Meije, een natuurgebied van Staatsbosbeheer iets ten noorden van Woerden (Utrecht), een record aantal van 300 Zilveren manen waargenomen. Deze zeldzame vlindersoort is door Staatsbosbeheer en de Vlinderstichting in 1993 met succes geherintroduceerd. Een uitgekiend beheer en het aanhoudende warme zomerweer zijn waarschijnlijk de oorzaak van deze spectaculaire groei. Helaas blijft het gebied waar de Zilveren maan in west-Nederland voorkomt beperkt tot het reservaat de Meije, van uitzwerving naar andere gebieden is geen sprake. De benodigde specifieke terreinomstandigheden en de verbindingen waarlangs de vlinder zich kan verplaatsen zijn nog niet optimaal.

De Zilveren maan, een kleine oranje parelmoervlinder (spanwijdte +/- 3 cm), is een bewoner van vochtige schrale graslanden. De rups leeft vooral van het moerasviooltje, een plantensoort die met uitsterven bedreigd wordt. De vlinder vliegt in twee generaties per jaar: eind mei tot midden juni en juli tot september. De zilveren maan was ooit een vrij algemene vlinder, maar de laatste jaren is hij alleen nog te vinden in natuurgebieden. Dit komt door het ontginnen van vochtige graslanden en door het te vroeg maaien waardoor de tweede generatie van een seizoen niet voldoende eitjes kan leggen. Door het herstel van vochtige en natte graslanden, gefaseerd maaibeheer en het opnieuw uitzetten is de Zilveren maan weer regelmatig te zien in De Meije. Dankzij de de zeer goede weersomstandigheden van dit jaar heeft de vlinder hiervan extra geprofiteerd.

Natte schraallanden
Natte schraallanden komen verspreid over Nederland voor in onder andere beekdalen, duinvalleien en laagveengebieden. Het zijn soortenrijke gronden op voedselarme en vochtige- tot natte bodems, die nog maar weinig voorkomen in Nederland. In internationaal opzicht zijn de schraallanden in Nederland, met name het blauwgrasland, van bijzondere waarde.

Verspreiding
Door de versnipperde ligging van de schraallanden is het sowieso al moeilijk voor soorten zoals de zilveren maan om zich te verspreiden. Zij zijn niet in staat om grote afstanden met landbouwgebieden en barrières te overbruggen, op zoek naar een ander leefgebied. Goede verbindingen tussen natuurgebieden in een fijnmazig netwerk met veel nectarplanten zijn dus essentieel om deze kwetsbare dieren in Nederland te behouden.
Staatsbosbeheer zet zich sterk in voor realisatie van de Ecologische Hoofd Structuur en de noodzakelijke verbindingszones. Deze moeten gaan zorgen voor een goede koppeling tussen de natuurterreinen en de uitwisseling dieren en planten weer mogelijk maken.


------------------------- einde persbericht ---------------