PLAN NEDERLAND

Zware overstromingen treffen Plan-gebieden Sudan

Amsterdam, 14 augustus. Enorme stortbuien in het oosten van Sudan hebben gezorgd voor zware overstromingen in de omgeving van Kassala. Honderden huizen en grote delen van de infrastructuur zijn verwoest. Meer dan 330.000 mensen zijn dakloos geworden.

Verwoestingen
De rivier Gash heeft op 9 en 10 augustus opnieuw gezorgd voor zware verwoestingen in Kassala, Oost-Sudan. De rivier trad op 30 en 31 juli voor het eerst buiten haar oevers en drong door tot de oostelijke en westelijke delen van Kassala, het stadscentrum en omliggende dorpen. Het water heeft honderden huizen vernield en de infrastructuur weggeslagen. Met de recente tweede doorbraak van de wilde rivier zijn nu meer dan 330.000 mensen dakloos geworden. De Gash-rivier staat bekend als The Mad River. Het voert massa's water uit de hooglanden van Eritrea aan en verwoest bij extreme regenval alles op haar weg.

Kassala
Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan) sponsort ruim 5000 kinderen en families in Sudan, waarvan 1542 in getroffen programmagebied Kassala. Bepaalde delen van dat gebied, Khatmia, Kurmuta and Garb Elgash, zijn zwaar getroffen. In deze drie gebieden zijn tot nu toe zeker 1200 Plan- families en 1800 niet- Plan families dakloos geworden. Meer dan 760 huizen zijn er verwoest.

Emergency Committee
Plan is de meest actieve hulporganisatie ter plaatse. Een crisismanagement team van Plan Kassala beoordeelt dagelijks de situatie in nauwe samenwerking met het Emergency Committee van de Sudanese overheid en zorgt voor de meest urgente benodigdheden. Plan is gestart met het uitdelen van voedsel, het verstrekken van veilig drinkwater en essentiële medicijnen. Een eerste truck met medische benodigdheden heeft het ziekenhuis van Kassala inmiddels bereikt. Een team van veertig Plan-medewerkers werkt samen met de gemeenschap en stafleden van vrijwilligersorganisaties om in deze gebieden hulp te bieden.


---------------EINDE PERSBERICHT--------------

Plan Nederland
Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International; een internationale, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan Nederland voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Om eenheid te brengen in de internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid van Plan, hebben de landen die de naam Plan nog niet gebruikten, hun naam gewijzigd. Zo is Foster Parents Plan op 1 mei 2002 Plan Nederland geworden.