LTO Nederland


LTO: Veehouderijen ontzien bij mogelijke afsluiting elektriciteitsnet

Woensdag 13 augustus 2003 - Indien bij een mogelijk stroomtekort hele plattelandsregios als eerste van het elektriciteitsnet worden afgesloten, zal terdege rekening gehouden moet worden met de kwetsbare positie van de veehouderijsectoren. De varkens-, pluimvee- en melkveehouders, als ook enkele tuinbouwsectoren zouden hierdoor volgens LTO Nederland direct in grote problemen raken. De land- en tuinbouworganisatie pleit ervoor, om deze bedrijfstakken in eerste instantie te ontzien en ze in elk geval tijd te geven om noodvoorzieningen te treffen zoals het plaatsen van aggregaten.

Als op pluimvee- en varkensbedrijven de stroom uitvalt en naast de voersystemen ook de ventilatie niet meer werkt, zullen vele dieren als gevolg van de hitte omkomen. LTO zoekt uit of met energie-, distributiebedrijven en gemeenten hierover afspraken zijn te maken, zodat schrik en onrust onder boeren en tuinders, zoals die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan, voortaan voorkomen kunnen worden. Door de recente berichtgeving waren er nogal wat ondernemers, die bang waren dat ze onverwachts met een netafsluiting geconfronteerd konden worden. Op de meeste bedrijven zouden ook de koeien niet meer gemolken en de melk niet meer gekoeld kunnen worden.

Volgens LTO zou het goed zijn als bekend is welke agrarische bedrijven voorzieningen hebben getroffen om stroomstoringen op te vangen. Hoe hard dat nodig is, blijkt dezer dagen bij een nog steeds voortdurende stroomstoring in enkele plattelandskernen in Twente. De gemeente Dinkelland heeft in allerijl tientallen aggregaten geplaatst op agrarische bedrijven om de grootste problemen op te lossen.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)