FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: helft banen weg bij snackfabrikant Bakker

Door een reorganisatie verdwijnen bij snackfabrikant Bakker Lekkerkerk in Lekkerkerk tussen de 130 en 160 arbeidsplaatsen. Dat is ongeveer de helft van de banen. De reorganisatie is het directe gevolg van het wegvallen van Albert Heijn als klant. Vanochtend beginnen de onderhandelingen over een sociaal plan.

De inzet van FNV Bondgenoten voor een sociaal plan is een traject voor van-werk-naar-werk-begeleiding. De bond wil ook het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk beperken: 'Er moet een regeling komen die vrijwillig vertrek stimuleert en ik wil de mogelijkheid van een ouderenregeling bespreken', aldus FNV Bondgenoten-bestuurder John Klijn. 'Daarnaast moet er natuurlijk ook een schadevergoeding komen voor iedereen die zijn baan verliest'.

De directie van Bakker heeft al aangegeven dat zij volgens het afspiegelingsprincipe wil bepalen wie ontslagen wordt. Klijn ziet dat niet zitten: 'Ik zet liever in op last-in-first-out. Ook geen leuke boodschap, want elk ontslag is een drama. Maar het is in ieder geval een stuk rechtvaardiger. Daarnaast doet het ook recht aan de gedachte dat ouderen minder kans hebben op een nieuwe baan dan jongere werknemers'.

Na de onderhandelingen vanochtend wordt vanmiddag een ledenvergadering gehouden. Daarin zal FNV Bondgenoten met de werknemers de eerste onderhandelingsronde bespreken en wat de verdere inzet voor het sociaal plan moet zijn.