HUMANITAS

Reportage over armoede in ledenblad Humanitas

Donderdag 14 augustus verschijnt het vierde nummer van Van Mens Tot Mens in 2003. In het ledenblad van Humanitas maken vrijwilligers van de vereniging en betaalde medewerkers ven de werkstichtingen duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van Humanitas hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:

Armenwet herleeft
Uit cijfers van het SCP en het CBS blijkt dat de armoede weer aan het toenemen is: economische teruggang, het effect van de euro en de oplopende werkloosheid worden als oorzaken genoemd. Peter Ybeles Smit van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland vreest dat de armoede onder gehandicapten en chronisch zieken zal toenemen. In zijn ogen worden de zwakste groepen het hardst getroffen.

Marius Ernsting, directeur van de vereniging Humanitas en voorzitter van de Sociale Alliantie, maakt zich ernstig zorgen over de nieuwe bijstandswetgeving. De meer dan vijftig organisaties die de Sociale Alliantie telt, zetten zich in om de sociale gevolgen van armoede, zoals isolement, aan te pakken. Ernsting vindt het kwalijk dat betutteling en vernedering de nieuwe bijstandswet zijn ingeslopen.

Stichting Humanitas Inkomensbeheer geeft goede raad bij geldproblemen
Steeds meer mensen hebben moeite met het regelen van hun geldzaken. Stichting Humanitas Inkomensbeheer biedt dan uitkomst. Nieuwe vormen van samenwerking met de vereniging Humanitas en andere (werk)stichtingen moeten ervoor zorgen dat overal in het land financiële begeleiding op maat geboden kan worden. In de Zaanstreek is dit inmiddels gelukt.

In de afdeling Zaanstreek van Humanitas zijn ruim twintig vrijwilligers actief in de Werkgroep Thuisadministratie. Zij werken samen met de werkstichting en met de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek. De vrijwilligers bieden ondersteuning waar de beroepskrachten niet aan toekomen. Er is meer tijd voor de cliënten waardoor ze de touwtjes na verloop van tijd weer in eigen handen kunnen nemen.

Rob Monen van de Stichting Humanitas Inkomensbeheer hoopt dat meer afdelingen van Humanitas thuisadministratie zullen gaan aanbieden. De handleiding die in de Zaanstreek gemaakt wordt, kan daarbij een goede ondersteuning bieden.