CBS
In- en uitvoer lager in juni

In juni 2003 is de waarde van de in- en uitvoer van goederen lager dan in juni 2002. De uitvoer is 2 procent minder en bedraagt 19,2 miljard euro. De invoer is 5 procent lager en bedraagt 16,3 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De waardedaling van de in- en uitvoer is gedeeltelijk te verklaren door de prijsontwikkeling. In juni 2003 zijn de prijzen licht gedaald.
Over het hele tweede kwartaal van 2003 gemeten ligt de uitvoer, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2002, 3 procent lager en de invoer 5 procent lager. In het eerste kwartaal van 2003 was nog sprake van een hogere in- en uitvoer.

Minder uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk en Italië
Nederland heeft in het tweede kwartaal van 2003 voor 42,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU-landen. Dat is 3 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2002. De invoer uit EU-landen bedraagt 28,5 miljard euro. Hiermee is de invoer ook 3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk (- 10 procent) en Italië (- 6 procent) is meer dan gemiddeld gedaald. Ook de invoer uit deze landen is bovengemiddeld gedaald. De daling van de handel met het Verenigd Koninkrijk valt samen met een waardedaling van het Engelse pond ten opzichte van de euro (- 12 procent).

Fors minder invoer uit de Verenigde Staten
In het tweede kwartaal van 2003 bedraagt de uitvoer naar niet-EU-landen 14,1 miljard euro. Dit is 2 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2002. De waarde van de invoer ligt 6 procent lager en bedraagt 21,1 miljard euro.
De afname van de invoerwaarde is bijna geheel toe te schrijven aan de verminderde invoer uit de Verenigde Staten. Uit de VS is voor 3,9 miljard euro ingevoerd. Dit is 24 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2002. De waardedaling valt samen met een daling van de dollar ten opzichte van de euro van 24 procent. De uitvoer naar de VS is met 2 procent niet bovengemiddeld gedaald.
Technische toelichting
Cijfers van de in- en uitvoer van goederen van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Juni telt in 2003 en 2002 een gelijk aantal werkdagen.

PB03-150
14 augustus 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht