PERSBERICHT

14/08/2003

In augustus 2003 verschijnt bij Uitgeverij TERRA | lannoo: Groentje in de moestuin
Over de liefde voor een landje en zijn oogst...

Groentje in de moestuin gaat over het wedervaren van een beginneling op 'een landje'. Over een amateur die vol goede wil, verwondering en volharding oogst aan haar volkstuin tracht te ontlokken (vanuit de wens gewassen 'vanaf de bodem' te doorgronden.) In 30 persoonlijke, soms hilarische, verhalen geeft Alma Huisken haar ervaringen weer. Ze heeft niet alleen oog voor jonge sla ('als een dubbele rij groene knopen op een zwart fluwelen vest') en voor het welzijn van kievitsbonen, kardoenen en andere 'vergeten' gewassen, maar ook voor nestelende vogels en een verdwaald vosje tussen de aardappelplanten. Ze laat ons delen in tegenslagen en successen en geeft en passant op ervaring gestoelde tips.

Geestig noteert ze haar strijd tegen het onkruid (dat ze door de sla mengt) of haar geworstel met een klimnet voor de erwtjes: 'De wind heeft vrij spel met het vederlichte draad en binnen de kortste keren sta ik als een groene mummie ingesponnen tussen de bamboestokken'. Haar boodschap is duidelijk: moestuinieren brengt enorm veel plezier en voldoening, ook al ben je een beginneling, en ook al zie je maar één rij peentjes opkomen. Groentje in de moestuin stoelt deels op artikelen uit dagblad Trouw, voor deze uitgave uitgebreid met gloednieuwe verhalen én ruim vijftig verrukkelijke moestuinrecepten.

Alle recepten zijn gebaseerd op de oogst van 'het landje': groenten, fruit en kruiden die gedurende de seizoenen uur- of dagvers zijn vergaard. In het prille voorjaar is er romige brandnetelsoep en diep in de winter Twentse boerenkoolstamppot 'met de vorst erover'. Daartussendoor: malse peultjes, frisse rabarber (voor een 'fool' en kruimeltaart), notige kievitsboontjes (met tamme kastanjes) en kruidige rodekool met rozemarijn, gestoofd in wijn en zwarte bessensap.
Tot de buitenlandse receptuur behoren Russische piroshki met sjalotjes, een 15e eeuws Schots honingtoetje, maïs op Indiaans-Caribische wijze, oud-Egyptische tuinboontjes en Indiase pompoencurry met linzen. Ze begeleiden modern bereide moestuinklassiekers als 'blote billetjes in het groen', atjar van savooienkool, rinse vlierbessenjam en gepekelde augurken met veertjes verse dille.

Over de auteurs - Alma Huisken behoort tot de beste culinaire schrijvers van ons land, in 2002 onderstreept met de Wina Born-prijs. Ze publiceerde veelgeprezen kookleesboeken (o.a. De Aardappel en Groente), ontpopte zich als eigenzinnig tuinschrijfster en maakte talloze reportages over de natuur en cultuur van binnen- en buitenland. Hiertoe werkte ze samen met fotografe Doortje Stellwagen die voor Groentje in de moestuin de seizoenen en activiteiten 'op de tuin' een jaarlang intensief volgde en er prachtige, sfeervolle prenten van schoot.

'Met flair en enthousiasme geschreven, een genot om te lezen, en bovendien tjokvol inspirerende recepten voor tuin en keuken; een aanstekelijk, sprankelend boek.'- Renate Dorrestein

Alle uitgaven van Uitgeverij TERRA|lannoo vindt u op www.terralannoo.nl

Technische gegevens
auteur : Alma Huisken
foto's : Doortje Stellwagen
omvang : 96 blz.
formaat : 200 x 200 mm
afwerking : gebonden
ISBN : 90 5897 120 1
prijs : EUR 17,95

Voor meer informatie of het aanvragen van een recensie-exemplaar: Uitgeverij Terra | lannoo
T.a.v. Annemarie Fock
Postbus 1080

7230 AB Warnsveld
telefoon : 0575 - 581320
fax : 0575 - 525242
e-mail : annemarie.fock@terraboek.nl