PERSBERICHT

14/08/2003


French Coffee zoals het bedoeld is
Grand Marnier enige echte basis voor Original French Coffee

Wie op zoek is naar het originele recept voor een French Coffee kan niet om Grand Marnier Cordon Rouge heen. Deze Franse likeur - een combinatie van de beste cognac en het distillaat van gedroogde sinaasappelschillen - is het absoluut onmisbare ingrediënt van de Original French Coffee.

French Coffee is uitermate geschikt als afsluiter van de avond, bijvoorbeeld na een gezellig diner met vrienden of familie, thuis of in een restaurant. Alleen cognac maakt een French Coffee niet compleet. Juist de smaak van gedroogde sinaasappelschillen zorgt dat Grand Marnier de French Coffee zo lekker en bijzonder maakt. Behalve aan French Coffee geeft Grand Marnier ook een extra dimensie aan cocktails en longdrinks. En de likeur kan ook puur gedronken worden of met ijs.

Original French Coffee is eenvoudig te bereiden:

Schenk 5/7 deel hete koffie op 2/7 deel Grand Marnier Schep de lichtgeklopte room met de bolle kant van een lepel op de koffie, niet roeren

Kop en schotel cadeau
Grand Marnier komt dit najaar wederom met een - speciaal voor French Coffee ontworpen - exclusieve porseleinen kop en schotel. Vanaf oktober geven slijterijen die cadeau bij de aankoop van een fles Grand Marnier en zijn extra exemplaren te bestellen.

Behalve als French Coffee kan Grand Marnier ook als cocktail, puur of met ijs worden gedronken. Grand Marnier puur wordt bij voorkeur aan het einde van de maaltijd geserveerd. In een klein likeurglas bij het dessert of in een cognacglas in of naast de koffie.

Meer informatie en recepten op www.grandmarnier.com

FACTSHEET:

Grand Marnier

Augustus 2003

Grand Marnier, een internationale toplikeur sinds 1827

Historie
In 1827 richtte Jean-Baptiste Lapostolle in Neauphle-le-Château, een klein dorp ten westen van Parijs, de distilleerderij Grand Marnier op. Deze verwierf al snel bekendheid door haar vruchtenlikeurs. Wereldfaam kreeg Grand Marnier vanaf 1880. Toen creëerde Louis Alexandre Marnier-Lapostolle in de familiedistilleerderij een ongewone combinatie van hele goeie Franse cognacs met sinaasappelen uit de Caribbean. Hij noemde zijn creatie Grand Marnier Cordon Rouge. Zijn originele, geheime recept en productieprocedé is tot op de dag van vandaag ongewijzigd gebleven.

Grand Marnier Cordon Rouge
De cognac die Grand Marnier gebruikt, komt uit het gebied van de Grande en Petite Champagne - een streek ten noorden van Bordeaux. In het hart van deze regio ligt het Château de Bourg, eigendom van de familie Marnier-Lapostolle. Hier selecteert Grand Marnier de fijnste cognacs. De cognacs die voor Grand Marnier worden geselecteerd zijn minimaal drie jaar gerijpt. Hieruit wordt een unieke cognac samengesteld die naar Neauphle-le-Château wordt vervoerd. De gedroogde sinaasappelschillen worden op stoom gestookt om een optimale geur te verkrijgen. Vervolgens wordt dit Caribische distillaat samen met suikersiroop aan de cognac toegevoegd. De esprit vermengt zich langzaam en minutieus met de cognac. Uiteraard onder toeziend oog van de 'master distiller' van Neauphle-le-Château. Ten slotte wordt dit product opgeslagen in grote eikenhouten vaten. Deze 'marriage' neemt zes tot acht maanden in beslag. Het resultaat is de Grand Marnier Cordon Rouge. Een warme, rijke, amberkleurige likeur voor vele momenten geschikt. De Grand Marnier Cordon Rouge is verkrijgbaar bij iedere slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 22,-.

Naast deze meest gedronken Grand Marnier voert het familiebedrijf Marnier-Lapostolle de Cuvées Spéciales serie.

Cuvée Louis-Alexandre
Cuvée du Centenaire
Cuvée du Cent Cinquantenaire

Cuvée Louis-Alexandre
Als eerbetoon aan de grondlegger van Grand Marnier Cordon Rouge is in
1998 de Grand Marnier Cuvée Louis-Alexandre ontwikkeld. Sinds 2001 ook verkrijgbaar in Nederland. Ook hiervan ligt de basis in het gebied van de Grande en Petite Champagne. De beste cognacs rijpen in de kelders van Château de Bourg voor zij naar Neauphle-le-Château worden verscheept. De Cuvée Louis-Alexandre is een compositie van cognacs tot vijftien jaar oud. Hij is iets minder zoet, mannelijker qua uitstraling, uitgesproken qua smaak met een krachtige signatuur van de fijnste, oude cognacs. Een likeur die puur gedronken wordt, voor mooie

momenten. De Cuvée Louis-Alexandre is verkrijgbaar bij de betere slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 33,-.

Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een cognacglas.

Cuvée du Centenaire (100 jarig jubileum Cuvée)
De Cuvée du Centenaire is in 1927 door Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle gecreëerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Huis. Hij is voor het eerst keer geserveerd tijdens een receptie in de Villa des Cèdres, het oude buitenverblijf van koning Leopold II van België, gelegen aan de Côte d'Azur.

Sindsdien neemt deze Cuvée elk jaar een prominente plaats in tijdens de recepties die de onderneming Marnier-Lapostolle organiseert op het landgoed Les Cèdres waar zich de grootste particuliere botanische tuin ter wereld bevindt. Deze Cuvée Spéciale is overal ter wereld verkrijgbaar in de betere etablissementen.

De harmonieuze combinatie van exotische sinaasappels en de soms wel 25 jaar oude cognacs uit het gebied van de Grande en Petite Champagne, geven de Cuvée du Centenaire haar opmerkelijke finesse. Een tweede rijping van ten minste twee jaar, in eikenhouten vaten, zorgt voor de perfectionering van de melange. Die creëert een unieke balans en rondheid.

Vooral de elegante amberkleur maakt de Cuvée aantrekkelijk. De verleidingskracht is het mysterieuze, zeer geraffineerde bouquet. De smaken van sinaasappel, hout, gedroogde vruchten en gemberkoek mengen zo goed, dat geen enkele smaak echt overheerst. Dit maakt het tot een harmonieus geheel met een lange afdronk.

De decoraties op de fles refereren aan een bloeiperiode uit het rijke Franse artistieke erfgoed: de Art Déco.

De Cuvée du Centenaire is verkrijgbaar bij de betere slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 69,-.

Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een cognacglas, zodat u met volle teugen kunt genieten van de delicate aroma's.

Cuvée du Cent Cinquantenaire (150 jarig jubileum Cuvée) Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het bedrijf, heeft de directeur van het Huis, Jacques Marnier-Lapostolle, in 1977 de Grand Marnier Cuvée du Cent Cinquantenaire samengesteld. Deze uitzonderlijke Cuvée, die lange tijd uitsluitend was voorbehouden aan de eigen familiekring, is nu in beperkte mate beschikbaar voor het publiek.

Het ontwerp dat de fles siert, is gekozen uit vele artistieke creaties geïnspireerd op de beroemde fles in de vorm van een distilleerketel. De unieke art-nouveau stijl wordt tot op de dag van vandaag met de hand aangebracht.

De Cuvée du Cent Cinquantenaire mengt exotische sinaasappel met cognacs van de beste cru's uit de regio van de Grande Champagne, waarvan sommige vijftig jaar oud zijn. Deze rijke melange wordt vervolgens drie jaar lang gelagerd op eikenhouten vaten om tot volledige rijping te komen. Hier openbaart zich het uitzonderlijk volle en specifiek samengestelde aroma.

De opvallend zachte sinaasappelessence - met een vleugje kaneel en mandarijn - in combinatie met oude cognac, geeft de Cuvée du Cent Cinquantenaire zijn unieke karakter: sinaasappelsmaak vermengd met een vleugje vanille, honing en specerijen. De afdronk is aangenaam en langdurig.

De Cuvée du Cent Cinquantenaire is verkrijgbaar bij de betere slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 137,-.

Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een cognacglas, zodat de specifiek samengestelde aroma's volledig tot hun recht komen.


---