PERSBERICHT
14/08/2003
French Coffee zoals het bedoeld is
Grand Marnier enige echte basis voor Original French Coffee
Wie op zoek is naar het originele recept voor een French Coffee kan
niet om Grand Marnier Cordon Rouge heen. Deze Franse likeur - een
combinatie van de beste cognac en het distillaat van gedroogde
sinaasappelschillen - is het absoluut onmisbare ingrediënt van de
Original French Coffee.
French Coffee is uitermate geschikt als afsluiter van de avond,
bijvoorbeeld na een gezellig diner met vrienden of familie, thuis of
in een restaurant. Alleen cognac maakt een French Coffee niet
compleet. Juist de smaak van gedroogde sinaasappelschillen zorgt dat
Grand Marnier de French Coffee zo lekker en bijzonder maakt. Behalve
aan French Coffee geeft Grand Marnier ook een extra dimensie aan
cocktails en longdrinks. En de likeur kan ook puur gedronken worden of
met ijs.
Original French Coffee is eenvoudig te bereiden:
Schenk 5/7 deel hete koffie op 2/7 deel Grand Marnier
Schep de lichtgeklopte room met de bolle kant van een lepel op de
koffie, niet roeren
Kop en schotel cadeau
Grand Marnier komt dit najaar wederom met een - speciaal voor French
Coffee ontworpen - exclusieve porseleinen kop en schotel. Vanaf
oktober geven slijterijen die cadeau bij de aankoop van een fles Grand
Marnier en zijn extra exemplaren te bestellen.
Behalve als French Coffee kan Grand Marnier ook als cocktail, puur of
met ijs worden gedronken. Grand Marnier puur wordt bij voorkeur aan
het einde van de maaltijd geserveerd. In een klein likeurglas bij het
dessert of in een cognacglas in of naast de koffie.
Meer informatie en recepten op www.grandmarnier.com
FACTSHEET:
Grand Marnier
Augustus 2003
Grand Marnier, een internationale toplikeur sinds 1827
Historie
In 1827 richtte Jean-Baptiste Lapostolle in Neauphle-le-Château, een
klein dorp ten westen van Parijs, de distilleerderij Grand Marnier op.
Deze verwierf al snel bekendheid door haar vruchtenlikeurs. Wereldfaam
kreeg Grand Marnier vanaf 1880. Toen creëerde Louis Alexandre
Marnier-Lapostolle in de familiedistilleerderij een ongewone
combinatie van hele goeie Franse cognacs met sinaasappelen uit de
Caribbean. Hij noemde zijn creatie Grand Marnier Cordon Rouge. Zijn
originele, geheime recept en productieprocedé is tot op de dag van
vandaag ongewijzigd gebleven.
Grand Marnier Cordon Rouge
De cognac die Grand Marnier gebruikt, komt uit het gebied van de
Grande en Petite Champagne - een streek ten noorden van Bordeaux. In
het hart van deze regio ligt het Château de Bourg, eigendom van de
familie Marnier-Lapostolle. Hier selecteert Grand Marnier de fijnste
cognacs. De cognacs die voor Grand Marnier worden geselecteerd zijn
minimaal drie jaar gerijpt. Hieruit wordt een unieke cognac
samengesteld die naar Neauphle-le-Château wordt vervoerd. De gedroogde
sinaasappelschillen worden op stoom gestookt om een optimale geur te
verkrijgen. Vervolgens wordt dit Caribische distillaat samen met
suikersiroop aan de cognac toegevoegd. De esprit vermengt zich
langzaam en minutieus met de cognac. Uiteraard onder toeziend oog van
de 'master distiller' van Neauphle-le-Château. Ten slotte wordt dit
product opgeslagen in grote eikenhouten vaten. Deze 'marriage' neemt
zes tot acht maanden in beslag. Het resultaat is de Grand Marnier
Cordon Rouge. Een warme, rijke, amberkleurige likeur voor vele
momenten geschikt. De Grand Marnier Cordon Rouge is verkrijgbaar bij
iedere slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 22,-.
Naast deze meest gedronken Grand Marnier voert het familiebedrijf
Marnier-Lapostolle de Cuvées Spéciales serie.
Cuvée Louis-Alexandre
Cuvée du Centenaire
Cuvée du Cent Cinquantenaire
Cuvée Louis-Alexandre
Als eerbetoon aan de grondlegger van Grand Marnier Cordon Rouge is in
1998 de Grand Marnier Cuvée Louis-Alexandre ontwikkeld. Sinds 2001 ook
verkrijgbaar in Nederland. Ook hiervan ligt de basis in het gebied van
de Grande en Petite Champagne. De beste cognacs rijpen in de kelders
van Château de Bourg voor zij naar Neauphle-le-Château worden
verscheept. De Cuvée Louis-Alexandre is een compositie van cognacs tot
vijftien jaar oud. Hij is iets minder zoet, mannelijker qua
uitstraling, uitgesproken qua smaak met een krachtige signatuur van de
fijnste, oude cognacs. Een likeur die puur gedronken wordt, voor mooie
momenten. De Cuvée Louis-Alexandre is verkrijgbaar bij de betere
slijter en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 33,-.
Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een
cognacglas.
Cuvée du Centenaire (100 jarig jubileum Cuvée)
De Cuvée du Centenaire is in 1927 door Louis-Alexandre
Marnier-Lapostolle gecreëerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan
van het Huis. Hij is voor het eerst keer geserveerd tijdens een
receptie in de Villa des Cèdres, het oude buitenverblijf van koning
Leopold II van België, gelegen aan de Côte d'Azur.
Sindsdien neemt deze Cuvée elk jaar een prominente plaats in tijdens
de recepties die de onderneming Marnier-Lapostolle organiseert op het
landgoed Les Cèdres waar zich de grootste particuliere botanische tuin
ter wereld bevindt. Deze Cuvée Spéciale is overal ter wereld
verkrijgbaar in de betere etablissementen.
De harmonieuze combinatie van exotische sinaasappels en de soms wel 25
jaar oude cognacs uit het gebied van de Grande en Petite Champagne,
geven de Cuvée du Centenaire haar opmerkelijke finesse. Een tweede
rijping van ten minste twee jaar, in eikenhouten vaten, zorgt voor de
perfectionering van de melange. Die creëert een unieke balans en
rondheid.
Vooral de elegante amberkleur maakt de Cuvée aantrekkelijk. De
verleidingskracht is het mysterieuze, zeer geraffineerde bouquet. De
smaken van sinaasappel, hout, gedroogde vruchten en gemberkoek mengen
zo goed, dat geen enkele smaak echt overheerst. Dit maakt het tot een
harmonieus geheel met een lange afdronk.
De decoraties op de fles refereren aan een bloeiperiode uit het rijke
Franse artistieke erfgoed: de Art Déco.
De Cuvée du Centenaire is verkrijgbaar bij de betere slijter en heeft
een consumentenadviesprijs van EUR 69,-.
Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een
cognacglas, zodat u met volle teugen kunt genieten van de delicate
aroma's.
Cuvée du Cent Cinquantenaire (150 jarig jubileum Cuvée)
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het bedrijf, heeft de
directeur van het Huis, Jacques Marnier-Lapostolle, in 1977 de Grand
Marnier Cuvée du Cent Cinquantenaire samengesteld. Deze uitzonderlijke
Cuvée, die lange tijd uitsluitend was voorbehouden aan de eigen
familiekring, is nu in beperkte mate beschikbaar voor het publiek.
Het ontwerp dat de fles siert, is gekozen uit vele artistieke creaties
geïnspireerd op de beroemde fles in de vorm van een distilleerketel.
De unieke art-nouveau stijl wordt tot op de dag van vandaag met de
hand aangebracht.
De Cuvée du Cent Cinquantenaire mengt exotische sinaasappel met
cognacs van de beste cru's uit de regio van de Grande Champagne,
waarvan sommige vijftig jaar oud zijn. Deze rijke melange wordt
vervolgens drie jaar lang gelagerd op eikenhouten vaten om tot
volledige rijping te komen. Hier openbaart zich het uitzonderlijk
volle en specifiek samengestelde aroma.
De opvallend zachte sinaasappelessence - met een vleugje kaneel en
mandarijn - in combinatie met oude cognac, geeft de Cuvée du Cent
Cinquantenaire zijn unieke karakter: sinaasappelsmaak vermengd met een
vleugje vanille, honing en specerijen. De afdronk is aangenaam en
langdurig.
De Cuvée du Cent Cinquantenaire is verkrijgbaar bij de betere slijter
en heeft een consumentenadviesprijs van EUR 137,-.
Serveertips:
Bij voorkeur aan het einde van de maaltijd, puur geserveerd in een
cognacglas, zodat de specifiek samengestelde aroma's volledig tot hun
recht komen.
---