Gemeente Veenendaal


DE VEENENDAALSE VISIE OP EVENEMENTENBELEID

De Veenendaalse visie op evenementenbeleid

Het college van B en W heeft in een notitie haar visie op evenementen in Veenendaal op papier gezet. Zij vraagt de gemeenteraad om deze notitie vast te stellen als kaderstellend document om een nieuw evenementenbeleid gestalte te kunnen geven.

In het raadsprogramma 2002-2006 is opgenomen:"het huidige aanbod van evenementen en volksfeesten en het beleid met betrekking tot evenementen doorgelicht zal worden, met als doel te komen tot intensivering van het beleid en verrijking van het aanbod. Hiervoor dient zowel bestuurlijk als ambtelijk een coördinatiepunt ingesteld te worden". Bovenstaande zinsnede vormt de basis voor de notitie.

Met de groei van Veenendaal is het aantal evenementen in de loop der jaren toegenomen. Door de toegenomen hoeveelheid vrije tijd is tegelijkertijd de behoefte aan evenementen gegroeid. In de praktijk blijkt echter dat er te weinig coördinatie en afstemming plaatsvindt, waardoor de organisatie van evenementen niet altijd even vlekkeloos verloopt en er vanuit de verschillende sectoren verschillend wordt omgegaan met dezelfde evenementen. Een verdere stroomlijning van de vergunningverlening is daarom noodzakelijk. Duidelijk dient te worden aan welke evenementen er in Veenendaal behoefte is, en op welke wijze beschikbare budgetten verdeeld moeten worden. Tevens is professionalisering van diverse evenementen gewenst en het op structurele wijze samenbrengen van partijen die betrokken zijn bij de organisatie van lokale evenementen.

Kaders
In de notitie evenementenbeleid wordt voorgesteld met de volgende kaders in te stemmen:

1. Evenementen worden alleen financieel ondersteund indien zij minimaal voldoen aan één van de volgende criteria: samenlevingsopbouw, promotie Veenendaal, cultuurbevordering.
2. Het beleid met betrekking tot het toelaten van activiteiten op zondagen, waarin respect voor
die inwoners die op levensbeschouwelijke gronden de zondagsrust in ere willen houden nadrukkelijk mede punt van overweging is, blijft ongewijzigd.

3. Vanuit de noodzaak van een betere afstemming van het evenementenbeleid met externe partijen wordt een evenementenplatform ingevoerd.

4. Nieuwe elementen bij het bestaande evenementenaanbod zijn een multicultureel zomerfestival en de Straatfeestenregeling voor speerpuntbuurten.

5. Het evenementenbudget wordt voor vier jaar toegewezen aan organisatoren van evenementen in de vorm van waarderingssubsidies of projectsubsidies.

6. Het totale budget bedraagt voor de jaren 2004 t/m 2007: 100.000 per jaar.

De verdeling van de subsidiegelden over de diverse evenementen vindt vanaf 2004 plaats door het college van burgemeester en wethouders.