Ingezonden persbericht
Deuren van Toren staan nog tot 31 augustus open !!
Met haar 98.33 meter is de Onze Lieve Vrouwetoren van Amersfoort één van de hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland, bouwjaren: 1444-1500. Dat het uitzicht overweldigend is blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de vele bezoekers. En dat het koel blijft in de toren tijdens de zeer warme dagen is mooi meegenomen.
Om het prachtig uitzicht over Amersfoort en omgeving te ervaren moet je maar liefst 346 treden beklimmen. Onder leiding van een ervaren gids, die de vele verhalen en legendes rondom de toren vertelt, is het zeker de moeite waard een bezoek te brengen.
De Onze Lieve Vrouwetoren is nog te beklimmen tot en met 31 augustus. Van dinsdag t/m zondag van 11:00 t/m 17:00 uur is er elk heel uur een rondleiding. De toegang is E 4 voor volwassenen en E 3,- voor kinderen.
Buiten deze tijden om kunnen groepen op aanvraag de toren beklimmen van mei t/m oktober, 7 dagen per week. Een groep mag dan bestaan uit maximaal 18 personen of 10 kinderen + 1 volwassenen begeleider. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en kost tot 10 personen E 32,-, daarna E 3,20 per persoon extra tot 18 personen. De laatste rondleiding kan om 17:00 uur gegeven worden. Voor meer informatie VVV Amersfoort: Tel. 0900-11 22 364 of u kunt de folder van de toren op halen bij het VVV kantoor.
Het Mariabeeldje en de Toren
Zo rond de kerst in het jaar 1444 komt het meisje Geertgen Arents uit Nijkerk naar Amersfoort om te worden opgenomen in het Agnietenklooster. Van huis uit had zij een eenvoudig houten Mariabeeldje meegekregen. Bij de Kamperbinnenpoort gekomen vond ze dat het beeldje maar een onooglijk ding was en ze gooide het in de gracht. Rond die tijd kreeg een Amersfoortse vrouw, Margriet Albert Gijsen, tot driemaal toe in haar droom een opdracht; ze moest kijken op een voor haar aangewezen plek in de buitengracht. Uit nieuwsgierigheid ging zij kijken, vond het houten Mariabeeldje in de gracht en nam het mee naar huis. Al snel bleek het beeldje tot wonderen in staat te zijn. Door bemiddeling van de biechtvader van Margriet kwam het beeldje in de Mariakapel terecht. De wonderlijke krachten van het beeldje trokken de aandacht van veel mensen en al gauw werd Amersfoort een bedevaartsoord. De opbrengsten uit de bijdragen van de Pelgrims werden gebruikt voor de bouw van de prachtige kerk en de toren die nu nog steeds staat.
---- --