Gemeente Amsterdam

Onderzoek naar extra beloning Amsterdamse leerkrachten 12 augustus 2003 - Herbert Raat

Maandagochtend 11 augustus hebben de wethouder Onderwijs, Rob Oudkerk, en Dick Jansen, stadsdeelbestuurder Westerpark, het nieuwe onderwijsjaar geopend op de Westerparkschool. Om ook de komende jaren het onderwijs op de rails te houden is er meer geld nodig voor de aanpak van het lerarentekort.

De wethouder deed daarom een dringend beroep op het kabinet om te investeren in het onderwijs en niet te bezuinigen. Met name de vergrijzing van het lerarenbestand is een naderende tijdbom voor Amsterdam en de andere grote steden. Amsterdam probeert op allerlei manieren leerkrachten te krijgen en te behouden zoals door extra huur- en koopwoningen en parkeerfaciliteiten.

Den Haag gaat echter over de lonen in het onderwijs. Omdat lesgeven op een school in bijvoorbeeld Veenendaal iets totaal anders en veel minder zwaar is dan lesgeven in Amsterdam-West zou de beloning daar ook op moeten worden aangepast. Hoewel de minister van Onderwijs begin dit jaar een toeslag voor leerkrachten op zogenaamde achterstandscholen heeft toegezegd is daar tot dusver niets meer van vernomen. Amsterdam gaat daarom onderzoeken of een Amsterdamse beloning tot de mogelijkheden behoort. De wethouder pleitte voor een Amsterdamse scholing een Amsterdamse loopbaan en een Amsterdamse betaling. De aankomende tijd gaan we samen met alle partners in het Amsterdamse onderwijs het voorstel bespreken.

Daarbij investeert de gemeente fors in het onderwijshuisvesting. Zo gaat Amsterdam de komende jaren een bedrag van 250 miljoen euro uitgeven aan huisvesting van het voortgezet onderwijs. Stadsdelen investeren ook nog eens miljoenen in het basisonderwijs. Amsterdam kan niet blijvend de bezuinigingen van het kabinet blijven opvangen. Daarom luidden leerlingen van de Westerparkschool symbolisch de noodklok richting het kabinet.

Pb-125

© Gemeente Amsterdam