Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten / Mededelingen

Dit is een mededeling van het Faunafonds

Schade veroorzaakt door beschermde inheemse diersoorten

12 augustus 2003 - Regelmatig veroorzaken beschermde inheemse diersoorten schade aan gewassen. Enkele voorbeelden: eenden en ganzen die schade aan graszaad of granen veroorzaken of kraaiachtigen die fruitgewassen beschadigen. In deze gevallen betreft het schade door beschermde inheemse diersoorten, in een aantal daarvan kan het Faunafonds een tegemoetkoming verlenen.

Regels van het Faunafonds:
Alleen voor bedrijfsmatige schade kan onder voorwaarden een tegemoetkoming worden verleend. Om voor een tegemoetkoming in de schade aan landbouwgewassen door beschermde inheemse diersoorten in aanmerking te komen, zijn de volgende punten van belang. * de schade dient schriftelijk binnen zeven werkdagen, nadat de schade is geconstateerd, te worden gemeld bij het bestuur van het Faunafonds. Het verzoekschrift Faunaschade is verkrijgbaar bij Het LNV-loket tel. 0800 - 2233322. Het verzoekschrift is ook te downloaden van de website van het Faunafonds www.faunafonds.nl. * de grondgebruiker moet de schade zoveel mogelijk beperken door de inzet van minimaal twee typen afweermiddelen; voldoende aantallen van een visueel afweermiddel (o.a. schriklinten, vogelverschrikkers ed.) en voldoende aantallen van een akoestisch afweermiddel (bijvoorbeeld een gaskanon of een vogelafweerpistool).
* indien de afweermiddelen onvoldoende zijn, moet de grondgebruiker, ter ondersteuning van de verjaging, een ontheffing voor het afschot van enkele van de schadeveroorzakende diersoort aanvragen bij de provincie waarin het schadeperceel is gelegen. De ontheffing kan ook aangevraagd worden voor de jachtgerechtigde van het schadeperceel of voor de wildbeheereenheid in wiens werkgebied het schadeperceel is gelegen.

Ontheffingen voor afschot ter ondersteuning van de verjaging: De aanvraag voor een afschotontheffing moet tijdig worden ingediend. Op het moment dat er belangrijke schade dreigt te ontstaan, kan al een ontheffing worden aangevraagd. Bedenk daarbij dat de gemiddelde behandeltermijn voor een aanvraag voor een afschotontheffing vier weken is. Een ontheffing wordt meestal aangevraagd voor het gebruik van het geweer. Ook in andere gevallen kan het nodig zijn een ontheffing aan te vragen. Voor het gebruik van vangkooien of van bepaalde gifsoorten tegen veldmuizenschade in suikerbieten moet ook een ontheffing worden verleend. De mate van inzet van afweermiddelen en het gebruik van de ontheffing wordt meegewogen bij de vraag of een tegemoetkoming in de schade kan worden verleend.

Vrijstellingen:
Voor gewasschade door houtduiven of konijnen geldt een landelijke vrijstelling. Voor een aantal andere diersoorten geldt een provinciale vrijstelling. Dat betekent dat deze diersoorten in het gehele land of in de betreffende provincie ter ondersteuning van de verjaging en ter voorkoming van belangrijke schade mogen worden gedood. Als voor een schadeveroorzakende diersoort een vrijstelling geldt, keert het Faunafonds geen tegemoetkoming in de schade door die diersoort uit. De provincie, waarin het schadeperceel is gelegen, kan verdere informatie over de vrijstelling of de ontheffing verlenen.

Faunabeheerplannen:
Momenteel wordt in de provincies hard gewerkt aan de totstandkoming van faunabeheer-eenheden. Dit zijn samenwerkingsverbanden van jachthouders, grondgebruikers en natuurbeheerders. De Faunabeheereenheid stelt een faunabeheerplan op, dat als basis dient voor de afschotontheffingen. Op den duur zal het dus niet meer nodig zijn dat een wildbeheereenheid of een individuele grondgebruiker zelf een afschotontheffing aanvraagt.

Nog vragen?
Meer informatie over de schadeprocedure van het Faunafonds, preventieve afweermaatregelen en de voorwaarden waaronder het Faunafonds een tegemoetkoming verleent, kunt u nalezen op de website of in het Handboek Faunaschade van het Faunafonds. Het Handboek is gratis verkrijgbaar bij de standorganisaties, de KNJV, de NOJG en het Faunafonds en is ook op de website in te zien.

U kunt het Faunafonds vinden te Dordrecht, Postbus 888, 3300 AW Dordrecht, telefoon: 078 - 6395375, fax: 078 - 6395377 of via de website van het Faunafonds: www.faunafonds.nl.


---