Ministerie van Defensie


---


---

Luchtmacht neemt nieuw trainingssysteem luchtgevechtleiders in gebruik

12-08-2003

Op Luchtmachtbasis AOCS Nieuw Milligen is maandagmiddag (11 augustus) een unieke koppeling in gebruik genomen tussen het radarsysteem van de basis en de flightsimulator op vliegbasis Volkel. Deze ULT-ASE koppeling maakt het mogelijk dat luchtgevechtleiders in opleiding hun vaardigheden in een simulatieomgeving op de meest realistische manier kunnen testen.

De luchtgevechtleiders op AOCS begeleiden F-16's in de lucht met behulp van een omvangrijk radarsysteem. Tot nu toe was het voor luchtgevechtleiders in opleiding alleen mogelijk hun vaardigheden te testen tijdens echte F-16 vluchten. Omdat de beschikbaarheid van de jachtvliegtuigen met de huidige uitzendingen naar het buitenland en andere verplichtingen steeds minder werd, is gezocht naar nieuwe mogelijkheden. Daar kwam uiteindelijk deze koppeling met de F-16 simulator uit voort.

710 CRC Squadron commandant, luitenant-kolonel Van Happen, nam het systeem maandag samen met kolonel Kraak van vliegbasis Volkel in gebruik. Kolonel Kraak bestuurde de F-16 simulator op Volkel, terwijl luitenant-kolonel Van Happen hem vanaf Nieuw Milligen door het drukke luchtruim begeleide naar een eveneens gesimuleerde KC-135 transportvliegtuig met radioproblemen. Binnen tien minuten konden beide toestellen veilig landen op vliegbasis Volkel. Van Happen sprak na afloop van een geslaagde missie.

Hoofd Opleidingen van het 710 CRC Squadron van het AOCS, majoor Akkerman, is blij met het trainingssysteem. "We zijn niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van F-16's, weersomstandigheden en andere zaken die een echte vlucht kunnen beïnvloeden. Als er vliegers beschikbaar zijn op Volkel voor de simulator, kunnen we in principe op elk gewenst moment trainen. Daarnaast dragen we zo bij aan de beperking van geluidsoverlast en kunnen de vliegers hun vlieguren zo efficiënt mogelijk indelen omdat minder trainingsvluchten voor onze luchtgevechtleiders hoeven worden uitgevoerd."

Het koppelen van beide systemen heeft technisch behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Basiscommandant kolonel Burmeister van AOCS bedankte na afloop alle betrokkenen voor hun inzet om deze koppeling tot stand te brengen. "Het lijkt allemaal logisch omdat het nu werkt, maar er hebben diverse mensen keihard gewerkt om alle software op elkaar af te stemmen en alles naar behoren te laten werken."

Meer over de ULT-ASE koppeling kunt u lezen in de Defensiekrant van volgende week.