AutoRai

12-8-2003

Hessel Bes vertolkt de passie van Toyota

Kunstenaar Hessel Bes heeft onlangs speciaal voor Toyota drie bijzondere kunstreproducties gemaakt. Ze hebben een compositie die het werk van Bes zo kenmerkt: een sportbolide op de voorgrond met een nauwkeurig weergegeven dashboard als decor.

De drie kunstreproducties tonen respectievelijk de legendarische 2000GT uit 1968, Toyotas Le Mans deelnemer uit 1993 en de huidige TF103 Formule 1 auto waarmee de heren Panis en Da Matta voor het Panasonic Toyota Racing-team uitkomen.

Liefhebbers van kunst en autos worden vaak beiden gedreven door passie. Met deze rode draad werkt kunstenaar Hessel Bes (49) al enige jaren aan uiteenlopende kunstwerken die volledig op autosport zijn gericht. In opdracht van Toyota-distributeur Louwman & Parqui maakte hij onlangs drie schilderijen. Elke afbeelding is als kunstreproductie te koop en de gelimiteerde oplage bedraagt 500 exemplaren.

Snelheidsrecords met Toyota 2000GT
De Toyota 2000GT was met zn ruggengraatchassis, onafhankelijke wielophanging, schijfremmen rondom, lichtmetalen magnesium velgen, tandheugel besturing en niet te vergeten zn design behoorlijk vooruitstrevend. De sensatie werd compleet toen een aangepaste versie een reeks internationale snelheidsrecords brak, zoals een gemiddelde snelheid van 206,02 km/h gedurende 72 uur. Er zijn slechts 351 stuks geproduceerd waarvan minder dan tien procent is overgebleven. De getoonde versie is te vinden in automuseum Louwman Collection te Raamsdonksveer.

Toyotas Le Mans auto
De TS-010 haalde meer vermogen uit de 3,5 liter V10 motor dan zijn voorganger. Met ongeveer 600 pk aan de krukas kon de TS-010 een topsnelheid van 348 km/h bereiken. Tot de rijders behoorden coureurs met klinkende namen als Eddie Irvine, Juan-Manuel Fangio II en Le Mans-winnaar Jan Lammers. Ook deze bolide maakt onderdeel uit van de Louwman Collection.

De reproducties kosten 41 Euro per stuk en kunnen via internet www.artline-promotion.com worden besteld (inclusief B.T.W., exclusief lijst en verzendkosten à 6,25 Euro). Ook zijn ze te koop in automuseum Louwman Collection te Raamsdonksveer (Steurweg 8).