Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 11

AUGUSTUS 2003

Bewoningsgeschiedenis Sint-Truiden 2800 jaar oud?

Archeologen van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap hebben bij noodopgravingen op de Sluisberg in Sint-Truiden sporen aangesneden van een nederzetting die vermoedelijk dateert uit de 9de/8ste eeuw voor Christus! Het tot nu toe geïdentificeerde aardewerk laat echter nog niet toe deze bewoning toe te wijzen aan de late Bronstijd of al de vroege IJzertijd.

Het gaat om enkele paalsporen en twee kuilen die gevuld zijn met handgevormd aardewerk, dat typisch is voor deze periodes. Deze recente vondsten wijzen er op dat er zich op de helling van de Sluisberg - in de onmiddellijke nabijheid van de Cicindriabeek - een kleine voorhistorische nederzetting bevond. Over het karakter en de omvang ervan kan echter nog niets gezegd worden.

Met deze interessante ontdekking wordt de oudst gekende menselijke bewoningsgeschiedenis van Sint-Truiden als het ware in een klap 1500 jaar terug in de tijd gebracht! Totnogtoe lieten historici de vroegste bewoning in Sint- Truiden samenvallen met de stichting van de abdij door de Heilige Trudo in 657 na Christus.

Op dit ogenblik is het echter nog te vroeg om voor die plaats te spreken van een permanente bewoning tussen de 9de eeuw voor Christus en de 7de eeuw na Christus en kan nog niet aangetoond worden dat de stad rechtsreeks op een voorhistorische woonkern zou teruggaan. De dichte bewoning in latere perioden in Haspengouw en zelfs in de omgeving van de stad, meer bepaald in de Romeinse tijd, wettigt het vermoeden dat zulke link zeker mogelijk kan zijn.

Eerder zijn tijdens het onderzoek - dat drie weken geleden startte - ook andere opmerkelijke sporen aangesneden uit het middeleeuwse verleden van Sint- Truiden. Zo legden de archeologen restanten bloot van de laatmiddeleeuwse omwalling (12de/13de-eeuw) met daaronder sporen van een nederzetting uit de volle middeleeuwen (10de/11de-eeuw). Ook deze laatste vondsten mogen waardevol genoemd worden. Totnogtoe zijn immers op de leemplateaus in het zuiden van Limburg nauwelijks sporen uit de volle middeleeuwen bekend. Mogelijk gaat het hier om enkele oost-west georiënteerde boerderijen langs een weg die leidde naar de Sint-Trudo abdij.

Het noodonderzoek dat het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium sinds enkele weken in nauwe samenwerking met de bouwheer/aannemer op de werf uitvoert, kadert in een grootschalig nieuwbouwproject dat onder meer de inplanting van een winkelcomplex en 62 luxueuze appartementen omvat. De opgravingen zijn een absolute noodzaak omdat door de werkzaamheden het volledige bodemarchief op deze plaats onherroepelijk zal verdwijnen.

Op dit ogenblik wordt slechts een tiende van het terrein door archeologen onderzocht. De opgraving wordt ook ondersteund door archeologiestudenten-stagiairs van de Katholieke Universiteit Leuven en gebeurt in samenwerking met de 'werkgroep archeologie' van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Sint-Truiden.

De huidige ontdekkingen vergen bovendien een uitbreiding van het onderzoek naar die zones die nog niet door de recente werkzaamheden zijn verstoord. Zonder twijfel bevinden zich daar nog gelijkaardige nederzettingssporen die het beeld van de bewoningsgeschiedenis op de Sluisberg zullen kunnen aanvullen. Hiertoe zijn deze week reeds constructieve gesprekken gestart met de firma Houben, die de werken op de Sluisberg uitvoert en bereid is om verder archeologisch onderzoek in de planning op te nemen. Het IAP hoopt ook dat het stadsbestuur van Sint- Truiden de voortzetting van de opgravingen met mankracht zal ondersteunen. Het onderzoek verloopt sneller dan voorzien en zou binnen enkele weken afgerond kunnen worden.

Tenslotte wijzen de resultaten van het huidige onderzoek en de zware tijdsdruk waarin de opgravingen dienen uitgevoerd te worden op de noodzaak van een volwaardig archeologisch onderzoek voorafgaand aan grote bodemingrepen in een historische stad als Sint-Truiden.

Meer informatie:
Instituut voor het Archeologisch Patrimonium Buitendienst Limburg
Jekerstraat 10
3700 Tongeren
Tel.: 012-26 03 20

Alain Vanderhoeven (diensthoofd) 0477-56 03 88 Dirk Pauwels (archeoloog Sluisberg) 0477-56 03 91 Peter Van den Hove (archeoloog Sluisberg) 0473-88 19 16