Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds

11 augustus 2003

ZEBRA'S EN IMPALA'S TERUG IN ZAMBIAANS NATUURGEBIED

Vandaag is de verhuizing van 124 impala's en 33 zebra's naar het natuurgebied Mwanachingwala (het zogenaamde Mwanachingwala Conservation Area) in Zambia afgerond. Twintig jaar geleden leefden zebra's en impala's en vele andere diersoorten in grote aantallen in dit gebied maar door slecht beheer en stroperij zijn de dieren verdwenen. In 2001 is op initiatief van het Wereld Natuur Fonds het Mwanachingwala natuurgebied ontstaan in nauwe samenwerking met de lokale suikerindustrie en bevolking. Het natuurgebied Mwanachingwala is na deze verhuizing voor het eerst in lange tijd weer voorzien van de dieren die er van nature thuishoren. Dit is een belangrijke stap op weg naar volledig herstel van de natuurlijke rijkdom van het gebied en biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor verdere economische ontwikkeling van de regio in de vorm van natuurtoerisme.

Verhuizing zebra´s en impala´s
De dieren zijn na hun vangst per vrachtwagen vervoerd naar het Mwanachingwala natuurgebied bij de plaats Mazabuka. De zebra's en impala's zijn afkomstig uit het Nationale Park Mosi-ou-Tunya in Zambia, vlakbij de Victoria watervallen. De afstand tussen beide gebieden bedraagt ongeveer 350 kilometer. In Mosi-ou-Tunya leven te veel dieren in een gebied met te weinig voedsel waardoor verhongering dreigt. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De verhuizing vindt met de grootste voorzichtigheid plaats, met behulp van ervaren vangteams en onder toezicht van dierenartsen, om stress bij de dieren zoveel mogelijk te beperken. Deze verhuizing is de eerste in een reeks van verhuizingen van diverse diersoorten in de komende jaren met als doel de natuurlijke rijkdom van Mwanachingwala te herstellen. Dieren kunnen het gebied op eigen kracht niet bereiken omdat tussenliggende infrastructuur zoals dorpen en wegen dat onmogelijk maakt.

Het natuurgebied Mwanachingwala

De organisatie die is opgericht om het Mwanachingwala gebied te beheren - 'Mwanachingwala Conservation Area Limited' - streeft er naar de natuur te herstellen om daarmee de lokale bevolking nieuwe toekomstperspectieven te bieden. De grond en de dieren zijn eigendom van deze lokale private organisatie en niet van de overheid. De suikerboeren en het lokale stamhoofd (Chief Mwanachingwala) zijn in de organisatie vertegenwoordigd en hebben hun grond beschikbaar gesteld ten behoeve van dit voor Zambiaanse begrippen innovatieve project. Er is gekozen voor een bedrijfsmatige opzet, waarbij inkomsten worden verwacht uit onder meer ecotoerisme, verkoop van dieren aan andere natuurgebieden (als populaties weer op sterkte zijn) en verkoop van lokale producten. Inspanningen van het Wereld Natuur Fonds en alle betrokken partners zijn erop gericht ervoor te zorgen dat het gebied over ongeveer 4 jaar zelfvoorzienend is. Opbrengsten komen uitsluitend ten goede aan de bescherming en het beheer van het gebied en aan de lokale bevolking (schooltjes, gezondheidszorg etc.). De lokale Chief, een belangrijke voorstander van en partner in het project, is samen met zijn stam nauw betrokken bij het herstel van de natuur en ontwikkeling van het gebied.

Toekomst Kafue Flats regio
Het Mwanachingwala natuurgebied is onderdeel van de Kafue Flats, het waterrijke gebied rondom de Kafue rivier in het centrale deel van Zambia. Het Kafue Flats gebied is 6.500 km2 groot, ongeveer een vijfde van Nederland. Het terugbrengen van dieren naar Mwanachingwala is deel van een langetermijnstrategie van het Wereld Natuur Fonds en haar partners in Zambia om te laten zien hoe de mens kan profiteren van herstel van de natuur. In een aantal voorbeeldprojecten brengen zij dit in de praktijk. Zambia is een arm land en natuur en toerisme vormen volgens de Zambiaanse overheid belangrijke peilers onder de economische ontwikkeling van het land. Herstel van natuurgebieden en daarmee het behoud van natuurlijke hulpbronnen draagt in Zambia direct bij aan armoedebestrijding. In de toekomst zal het Mwanachingwala natuurgebied worden gekoppeld aan twee nationale parken in de Kafue Flats waardoor een beschermd gebied met een totale omvang van ca. 3.400 km2 ontstaat.


---