Gemeente Stede Broec 11-8-2003
Overlast van motorboten en -bootjes

Het is mooi weer en dus komen er bij ons telefoontjes binnen van mensen die last hebben van lawaai van boten. Een aantal mensen die aan het water wonen heeft ons gevraagd om eens op een rijtje te zetten wat er wel en niet mag met motorboten. Er is hier en daar sprake van forse overlast. Dat wil zeggen: van 't lawaai dat boten en bootjes maken als er veel te hard mee wordt gevaren. Vooral jonge jochies zijn daar gek op; ze doen het met veel enthousiasme en produceren een enorme herrie. Gevolg: voor de omwonenden is er geen lol meer aan om in de tuin te zitten.

En dan hebben we het nog niet over de oevers en de beschoeiingen die door de golfslag vernield worden, de watervogels die worden opgejaagd, de nesten die overstromen of losslaan (in het voorjaar), de vissers die een rustig uurtje aan het water wel kunnen vergeten.

We hebben als reactie op de telefoontjes de wettelijke regels er op nageslagen. Die liegen er niet om:

* in de bebouwde kom en in de polder mag maximaal 6 km per uur gevaren worden;

* voor een bootje dat maximaal 13 km per uur kan, moet de bestuurder 12 jaar zijn;

* als een bootje 20 km per uur of sneller kan varen (en dat is met een buitenboordmotor al gauw het geval), dan is er een vaarbewijs nodig; voor dat examen moet je 18 jaar zijn;
* zo'n boot (die sneller dan 20 km kan) moet aan allerlei eisen voldoen, zoals geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop, blusapparatuur en zwemvesten aan boord.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat al die vormen van watersport die overlast veroorzaken, gewoon verboden zijn: omdat er harder dan 6 km per uur wordt gevaren, omdat de bestuurder te jong is, omdat de boot niet aan de eisen voldoet, omdat de bestuurder geen vaarbewijs heeft. En soms dus van alles tegelijk. Voor omwonenden die zich eraan ergeren is er dus een simpel advies: bel de politie, want de herriemakers zijn gewoon in overtreding.

De politie heeft overigens toegezegd ook dit jaar weer regelmatig aandacht te zullen besteden aan controle op snelheid van boten en aan controle van vaarbewijzen. Overtredingen leveren forse bekeuringen op, niet alleen in de bebouwde kom, ook in de verkaveling. Want ook daar gelden alle bovengenoemde regels.

Inlichtingen over het vaarbewijs:

* bij de ANWB

* bij de plaatselijke watersportvereniging (zie de gemeentegids)
* bij het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV)