AEGON

AEGON rapporteert een nettowinst van EUR 466 miljoen voor het tweede kwartaal 2003, vergeleken met EUR 146 miljoen voor dezelfde periode van 2002. Over de eerste zes maanden van 2003 bedroeg de nettowinst in totaal EUR 859 miljoen tegen EUR 763 miljoen over dezelfde periode vorig jaar, een verbetering van 13% als resultaat van betere resultaten in de verzekeringsactiviteiten en hogere resultaten bij Transamerica Finance Corporation.

Exclusief wisselkoersinvloeden nam de nettowinst toe met 28% terwijl de nieuwe levenverzekeringsproductie toenam met 11%, met een stijging van 14% in Amerika, een toename van 5% in het Verenigd Koninkrijk en een afname van 29% in Nederland. Bruto annuity- en GIC-stortingen waren exclusief wisselkoersinvloeden 8% lager, hetgeen in overeenstemming is met de getemperde verwachtingen vooral door veranderingen in producteigenschappen, opbrengsten en distributiekosten.

Verwachting 2003
AEGON spreekt geen winstverwachtingen uit. Hoewel de onderneming gelooft dat de vooruitzichten op lange termijn positief zijn, blijven de marktomstandigheden onzeker.

Belangrijkste punten tweede kwartaal 2003

· Nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis nam toe met 18% in Amerika en 6% in het Verenigd Koninkrijk en was 10% lager in Nederland vergeleken met het tweede kwartaal 2002. De totale stortingen namen af met 18% in Amerika in vergelijking met het tweede kwartaal van 2002. De lagere productie van variable annuities (-39%) zijn hoofdzakelijk het gevolg van de veranderingen in producteigenschappen. De lagere productie van fixed annuities 12% weerspiegelen de lagere rentevoeten, veranderingen in producteigenschappen en lagere distributiekosten.
· De voorzieningen voor kredietrisico's in de VS zijn versterkt met USD 144 miljoen vergeleken met USD 335 miljoen gedurende het tweede kwartaal 2002. De problemen met oninbare bedrijfsobligaties waren in het tweede kwartaal enigszins lager dan die in het eerste kwartaal van 2003 (USD 134 miljoen vergeleken met USD 149 miljoen).
· Er hebben geen versnelde afschrijving van overlopende acquisitiekosten ('unlocking') of versterking van de voorzieningen voor aan aandelen gerelateerde producten met een gegarandeerde uitkering plaatsgevonden. Gedurende het tweede kwartaal 2002 werd EUR 318 miljoen genomen voor versnelde afschrijving van overlopende acquisitiekosten en werden de voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering met EUR 171 miljoen versterkt.
· In het tweede kwartaal bedroeg de nettowinst van Transamerica Finance Corporation USD 109 miljoen vergeleken met USD 26 miljoen in het tweede kwartaal van 2002. De stijging van de omzet is hoofdzakelijk het gevolg van een hogere brutomarge ten gevolge van lagere financieringslasten, lagere kosten en lagere verliezen op de kredietportefeuille. Bovendien werden USD 35 miljoen (na belastingen) uitgestelde inkomsten gerealiseerd ten gevolge van het beëindigen van een contract met een grote klant.

Belangrijkste punten voor de eerste zes maanden 2003
· Lagere lasten uit versnelde afschrijving van overlopende acquisitiekosten van EUR 153 miljoen, lagere toevoeging aan de voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering van EUR 114 miljoen en lagere toevoeging aan de voorziening voor kredietrisico's van EUR 112 miljoen hadden een positief effect op de winst vergeleken met de eerste zes maanden van 2002.
· Wisselkoersinvloeden hadden een negatief effect op de nettowinst van 15% vergeleken met de eerste zes maanden van 2002, vooral als gevolg van een lagere wisselkoers van de dollar.

· Een bedrag van EUR 310 miljoen is als indirect rendement uit de herwaarderingsreserve ten gunste gebracht van de winst vóór belastingen ten opzichte van EUR 416 miljoen over de eerste zes maanden van 2002. De herwaarderingsreserve op 30 juni 2003 was EUR 2.529 miljoen, waarvan EUR 1.550 miljoen gerealiseerde winsten en EUR 979 miljoen ongerealiseerde winsten.

· De nettowinst over de eerste zes maanden van 2003 van Transamerica Finance Corporation was USD 187 miljoen (USD 50 miljoen voor het eerste halfjaar 2002). Vergeleken met de eerste zes maanden van 2002 waren de zakelijke omstandigheden in alle segmenten gunstiger. Naast lagere financieringslasten, lagere kosten en lagere verliezen op de kredietportefeuille, en de realisatie van uitgestelde inkomsten gerealiseerd ten gevolge van het beëindigen van een contract met een grote klant werden enkele eenmalige belastingbaten van in totaal USD 31 miljoen gerealiseerd.

· De nettowinst per aandeel van EUR 0,55 over het eerste half jaar van 2003 was 4% hoger dan in het eerste halfjaar van 2002 na het dividend op preferente aandelen en aanpassing voor stock dividend 2002.

VERSLAG VAN DE LANDEN UNITS

Amerika
De nettowinst bedroeg USD 282 miljoen in vergelijking met USD 35 miljoen in het tweede kwartaal van 2002. De winst voor belasting in de eerste zes maanden van 2003 bedroeg USD 752 miljoen in vergelijking met USD 591 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De grootste invloeden op de toename van de winst voor belasting zijn het gevolg van de lagere toevoeging aan de voorziening voor kredietrisico's (USD 124 miljoen), lagere afschrijving van overlopende acquisitiekosten en lagere voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering (USD 238 miljoen), daartegenover staan lagere baten uit pensioenplannen voor AEGON USA medewerkers (USD 42 miljoen), een lager indirect rendement en lagere inkomsten uit beleggingen (USD 179 miljoen).

Provisies en kosten toonden een 4% toename in vergelijking met de eerste zes maanden van 2002. Exclusief provisies en het netto-effect van de afschrijving van overlopende acquisitiekosten stegen de operationele kosten met USD 107 miljoen. De kosten in het eerste half jaar 2003 weerspiegelen USD 42 miljoen lagere baten uit het financieringsoverschot van pensioenen voor medewerkers in de VS en USD 27 miljoen uit een geannuleerde overeenkomst van coassurantie en hogere kosten van USD 12 miljoen voortkomende uit acquisities. Exclusief deze effecten stegen de kosten met 3% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2002 en zijn in lijn met de kostenopslagen begrepen in de tarieven.

De nieuwe productie op gestandaardiseerde basis van traditionele levensverzekeringen nam toe met 13% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2002 tot USD 404 miljoen. De toename was hoofdzakelijk het gevolg van sterke nieuwe productie van traditionele levensverzekeringen in de Agency divisie. De winst van USD 344 miljoen was 15% lager dan in dezelfde periode vorig jaar en weerspiegelt de lagere beleggingsopbrengsten. Het indirect rendement was USD 25 miljoen lager in vergelijking met de eerste zes maanden van 2002.

Fixed annuity-stortingen waren 17% lager ten opzichte van het eerste halfjaar in 2002 ten gevolge van verlaagde rentevergoedingen en aanpassingen aan de provisiestructuren. De afkoop van polissen ligt op een historisch laag niveau en weerspiegelt de algemene daling van de rentevoeten en de voortdurende onzekerheid in de financiële markten. De winst van USD 127 miljoen was 12% hoger dan vorig jaar. De positieve invloed van lagere verliezen in de kredietportefeuille van USD 97 miljoen werd enigszins tenietgedaan door de daling van het indirect rendement en lagere beleggingsrendementen. De marge in de tarieven van de totale annuity-portefeuille nam in het tweede kwartaal toe met 3 basispunten tot 163 basispunten, ondanks de gedaalde beleggingsrendementen.

Variable annuity-stortingen waren 1% lager ten opzichte van het eerste halfjaar 2002 maar daalden met 46% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003. De daling ten opzichte van het eerste kwartaal in 2003 is het gevolg van het stoppen van het aanbieden van een gegarandeerde minimum uitkering. De winst bedroeg USD 8 miljoen en was USD 235 miljoen hoger dan over de eerste zes maanden in 2002. De resultaten in de eerste zes maanden van 2002 bevatten versnelde afschrijvingen van overlopende acquisitiekosten ('unlocking') en versterking van de voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering die noodzakelijk waren als gevolg van de sterke dalingen op de aandelenmarkten in het tweede kwartaal van 2002.

Het saldo van GICs en financieringsovereenkomsten nam toe met 5% tot USD 29,3 miljard hetgeen de sterke nieuwe productie in de internationale markt voor financieringsovereenkomsten weerspiegelt. De resultaten daalden met 15% tot USD 106 miljoen vanwege een lager indirect rendement (USD 21 miljoen).

De verkoop van levensverzekeringen voor rekening van polishouders blijft moeizaam vanwege de voortdurende onzekerheid in de aandelenmarkten. De winst van USD 50 miljoen in de eerste zes maanden van 2003 was gelijk aan die in dezelfde periode vorig jaar.

De niet op de balans opgenomen productie bedroeg USD 10,9 miljard, een toename van 15% in vergelijking tot het eerste halfjaar in 2002. De nieuwe productie van mutual funds (USD 3,8 miljard) en synthetische GICs (USD 7,1 miljard) waren respectievelijk 11% en 18% hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De beheersvergoedingen namen toe met USD 9 miljoen ten gevolge van een stijging van de beleggingen onder beheer en lagere kosten.

De premie-inkomsten uit ziektekosten en ongevallen zijn gelijk gebleven ten opzichte van de eerste zes maanden van 2002. De winst van USD 107 miljoen was 12% lager in vergelijking met het eerste halfjaar 2002 vanwege een lager indirect rendement en een éénmalige valutawinst in het eerste kwartaal van 2002.

Nederland
De winst voor belasting bedroeg EUR 361 miljoen, een toename van 4% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2002. De resultaten weerspiegelen de lagere toevoeging aan de voorzieningen voor producten met een gegarandeerde uitkering, waartegenover de versterking van de voorzieningen voor kredietverstrekkingen, hogere kosten voor pensioenen van medewerkers en hogere afschrijving op overlopende acquisitiekosten staan. De nettowinst in het tweede kwartaal 2003 van EUR 149 miljoen was 10% hoger ten opzichte van het eerste kwartaal. De nettowinst in de eerste zes maanden bedroeg EUR 285 miljoen. De voorzieningen voor producten met gegarandeerde uitkering werden versterkt met EUR 22 miljoen en voorzieningen voor kredietverstrekkingen zijn versterkt met EUR 15 miljoen. Pensioenpremies voor medewerkers stegen met EUR 32 miljoen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar terwijl de lagere productie resulteerde in een lagere kostendekking van EUR 8 miljoen.

Provisies en kosten stegen met 72% tot EUR 505 miljoen gedeeltelijk ten gevolge van de consolidatie van Meeùs. Hogere kosten voor de pensioenen van medewerkers (EUR 32 miljoen), lagere activering van acquisitiekosten en hogere afschrijving op overlopende acquisitiekosten waren de belangrijkste oorzaken van de toename in provisies en kosten in vergelijking met de eerste zes maanden van 2002. In de kosten is ook EUR 26 miljoen aan beleggingskosten opgenomen welke nu worden verantwoord op basis van brutobedragen in plaats van nettobedragen. Deze kostenpost wordt gecompenseerd door een gelijk bedrag aan omzet. Exclusief deze invloeden stegen de kosten met
4% ten opzichte van het eerste halfjaar 2002.

De resultaten uit traditionele levensverzekeringen bedroegen EUR 278 miljoen en waren gelijk aan die van de eerste zes maanden 2002 en werden beïnvloed door de inkomsten uit beleggingen, die 10% hoger waren.

De resultaten uit levensverzekeringen voor rekening van polishouders waren EUR 46 miljoen, een toename van 142% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze substantiële toename van de resultaten is het gevolg van een lagere toevoeging aan de voorzieningen voor producten met gegarandeerde uitkering.

De algehele nieuwe productie bleef 29% achter in de eerste zes maanden in 2002 ten gevolge van de aanhoudende bewegelijkheid op de markt van collectieve pensioencontracten, de onzekerheid met betrekking tot zowel de aandelenmarkten als de fiscale behandeling van bedrijfsspaarplannen. De nieuwe productie levensverzekering individueel was gelijk aan de eerste zes maanden in 2002.

De niet op de balans opgenomen nieuwe productie steeg met 143% tot EUR
1.109 miljoen ten gevolge van een aanzienlijke toename van het aantal klanten en contracten voor collectieve pensioenen.

Het totale saldo van spaarrekeningen daalde licht (-4%) ten opzichte van het eind van 2002 tot een totaal van EUR 6,1 miljard eind tweede kwartaal 2003.

Verenigd Koninkrijk
De nettowinst bedroeg GBP 41 miljoen ten opzichte van GBP 66 miljoen in het eerste halfjaar in 2002. De afname van de nettowinst is hoofdzakelijk het gevolg van lagere beheersvergoedingen en vergoedingen uit beleggingsfondsen als een direct gevolg van de lagere aandelenmarkten, lagere technische resultaten alsmede lager indirect rendement en inkomsten uit beleggingen.

Provisies en kosten stegen tot GBP 188 miljoen, een toename van GBP 52 miljoen, als gevolg van de toevoeging van de bedrijfskosten van de overgenomen distributiepartners, de groei van de levensverzekeringsactiviteiten, het hervatten van bijdragen aan het pensioenplan voor het personeel en versnelde afschrijvingen van informatiseringkosten.

De nieuwe productie op gestandaardiseerde basis van traditionele levensverzekeringen nam toe met 19% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2002 door sterke groei van de
overlijdensrisicoverzekeringen en groeiende omvang van annuity-productie uit onze bestaande pensioenportefeuille. De winst was GBP 8 miljoen lager vanwege lagere inkomsten uit beleggingen en lagere technische resultaten.

De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis voor rekening van polishouders steeg met 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De resultaten in deze productgroep werden negatief beïnvloed door de lagere aandelenmarkten.

De niet op de balans opgenomen productie bedroeg GBP 169 miljoen, een 21% toename in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en weerspiegelen onze aanhoudende bijval met betrekking tot het verkrijgen van nieuwe mandaten met vaste rentevergoeding.

Alhoewel de Britse marktomstandigheden uitdagend zijn, betreft het één van de grootste markten voor langetermijn spaarproducten in de wereld en biedt deze markt uitstekende groeivooruitzichten. AEGON hecht belang aan het behoud van en het verder uitbouwen van de sterke en groeiende positie die AEGON UK in de Britse markt heeft, zoals blijkt uit onze recente substantiële investeringen in distributiecapaciteit.

Overige landen
De nettowinst uit overige landen bedroeg EUR 29 miljoen, een 53% toename in vergelijking met de eerste zes maanden in 2002. De resultaten uit traditionele levensverzekeringen en uit schadeverzekeringen droegen bij aan deze toename. Hongarije had één van zijn meest succesvolle kwartalen in termen van winstgevendheid en boekte voortgang met de voorbereidingen van de start van onze activiteiten in Slowakije. De nieuwe levensverzekeringsproductie op gestandaardiseerde basis in overige landen nam toe van EUR 55 miljoen tot EUR 163 miljoen in het eerste halfjaar, hoofdzakelijk als gevolg van de aanhoudende sterke productiegroei in Taiwan. In Spanje nam de winst voor belasting aanzienlijk toe tot EUR 18 miljoen ten opzichte van vorig jaar.

VERSLAG VAN DE HOLDING

Eigen vermogen en financiering
Het eigen vermogen bedroeg EUR 13.607 miljoen vergeleken met EUR 14.231 miljoen op 31 december 2002. De afname met EUR 624 miljoen is grotendeels het gevolg van negatieve wisselkoersverschillen van EUR
1.045 miljoen, gecompenseerd door een nettowinst van EUR 812 miljoen (exclusief het preferente dividend). Een afname van de herwaarderingsreserve met EUR 69 miljoen en een afboeking van goodwill van EUR 273 miljoen, hoofdzakelijk het gevolg van de consolidatie van Meeùs in Nederland, droegen verder bij aan de afname van het eigen vermogen.

Er waren geen materiële ontwikkelingen in de vermogensbasis gedurende het tweede kwartaal van 2003. Op 30 juni 2003 vertegenwoordigde het eigen vermogen 71% van onze totale vermogensbasis, terwijl langlopend schulden gerelateerd aan verzekeringsactiviteiten en achtergestelde schulden 19% van AEGON's totale vermogensbasis uitmaakten. De resterende 10% bestaat uit risicodragend waardepapier. De verhouding van het eigen vermogen tot het totale vermogen blijft stabiel op ongeveer hetzelfde niveau als aan het einde van 2002 en op 31 maart
2003. Wisselkoersinvloeden hebben geen effect op de solvabiliteit van de bedrijfsonderdelen. AEGON houdt vast aan een strategie van financiële kracht en flexibiliteit.

Dividend
Er is een interim-dividend vastgesteld van EUR 0,20 per gewoon aandeel. Het interim-dividend zal naar keuze van de aandeelhouder worden betaald in contanten of in aandelen. Het interim-dividend in aandelen indien daarvoor gekozen wordt zal 5% hoger zijn dan de waarde van het interim-dividend in contanten, oftewel EUR 0,21 per gewoon aandeel van EUR 0,12 nominaal. De notering van aandelen AEGON zal op
11 augustus 2003 ex-dividend gaan. Het dividend wordt vanaf 19 september 2003 betaalbaar gesteld.

AEGON onderschrijft het belang van een stabiel en voldoende dividend voor aandeelhouders, dat wordt ondersteund door de kasstromen en de kapitaalpositie van de onderneming. AEGON overweegt een dividend voor te stellen over het hele jaar van EUR 0,40 per gewoon aandeel.