BASF

BASF presenteert cijfers tweede kwartaal

Ondanks het moeilijke economische klimaat wist BASF haar positie in het tweede kwartaal goed te behouden. Dankzij het succes van tijdig ingezette maatregelen om de kosten te reduceren, realiseerde de onderneming in het tweede kwartaal een EBIT voor bijzondere posten van 832 miljoen, een stijging van 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De omzet daalde met 1,6 procent tot 8,2 miljard. Grootste oorzaak van deze daling was de waardedaling van de dollar met meer dan 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De afzet (+3,2%) en de prijs (+ 3%) stegen opnieuw.
U kunt vertrouwen op de kracht van BASF, ook als we moeten opereren in een economisch klimaat dat weinig bemoedigende signalen afgeeft, aldus Dr. Jürgen Hambrecht, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF AG, tijdens zijn presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal van 2003.

Het EBIT na bijzondere lasten daalde met 5,3% vergeleken dezelfde periode vorig jaar, tot 774 miljoen.
De bijzondere lasten van 58 miljoen in het tweede kwartaal hielden voornamelijk verband met reserveringen voor
herstructureringsmaatregelen in de NAFTA regio en kosten die gemoeid zijn met de integratie van BASFs laatste acquisitie binnen het segment Gewasbescherming.
De nettowinst daalde met 61 procent tot 195 miljoen waar in dezelfde periode vorig jaar nog een nettowinst werd genoteerd van 502 miljoen. Voornamelijk de eenmalige kostenpost van 124 miljoen voor vennootschapsbelasting had een negatieve invloed op de winst. De winst per aandeel lag hierdoor op 0,35 in het tweede kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar lag de winst per aandeel nog op 0,86.

Dankzij een zeer goed eerste kwartaal, behaalde BASF het eerste half jaar van 2003 een cumulatieve omzet van meer dan 17 miljard, een stijging van 2,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het EBIT voor bijzondere posten bedroeg in het eerste half jaar van 2003 bijna 1,8 miljard en ligt daarmee 8,3% boven het resultaat van vorig jaar. Alle segmenten schreven daarbij zwarte cijfers.

Vooruitzicht over geheel 2003: resultaat van vorig jaar alleen met grote inspanning te evenaren
De voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF verwacht niet dat er een opleving in de economie zal plaatsvinden voor het vierde kwartaal van 2003. Hoge werkeloosheidscijfers, welke nog immer stijgen in de eurozone en in de Verenigde Staten, scheppen geen verwachtingen tot impulsen vanuit de consument. De signalen van onze klanten wijzen eveneens niet op een opleving op korte termijn, aldus Hambrecht.

In het tweede kwartaal, lag het aantal (inkomende) orders lager dan in dezelfde periode in 2002. Hambrecht is daarom niet optimistisch over de omzet- en winstontwikkeling in het derde kwartaal. Hambrecht: We verwachten een omzet die op het niveau van vorig jaar zal liggen en een lager resultaat voor belastingen en interest. Een prognose geven over het gehele jaar is gezien de voortdurende onzekerheden nog moeilijk. Aanzienlijke risicos zullen we moeten overwinnen als we dezelfde omzet en winst willen behalen als in 2002. Deze risicos betreffen in het bijzonder de onstabiele olieprijzen, de onzekere ontwikkeling van de dollar en de aanhoudende stagnatie in belangrijke economische regios. Grote inspanningen zijn daarom nodig om de omzet van vorig jaar te evenaren.

BASF is één meest toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie wereldwijd. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.
De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).

BNL 07 aug 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203