Gemeente Westerveld

7-8-2003
Uitleg stookverbod schept verwarring onder campinghouders

Het college heeft op donderdag 7 augustus besloten om op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening een stookverbod voor het buitengebied van de gemeente stringent te hanteren. De uitleg van dit verbod heeft voor verwarring gezorgd, met name onder de campinghouders in de gemeente.

Het stookverbod houdt in dat er geen open vuur gebezigd mag worden in het buitengebied.

In de APV valt hieronder ook open vuur voor verlichting zoals kaarsen en fakkels en open vuren voor het koken, bakken en braden. Het gaat hierbij met name om barbecues en kampvuren; open vuur dat door vonken brandgevaar oplevert.

Gasbrander

De gemeente Westerveld heeft veel reacties gekregen, met name van campinghouders, over het stookverbod. Het zou juridisch inhouden dat er geen gasbranders gebruikt mogen worden en dat er dus op de campings niet gekookt kan worden.

Burgemeester Anne Meijer nuanceert de uitleg van dit stookverbod: Er is een verschil tussen de juridische uitleg van ?stookverbod? en de praktijk: formeel valt het branden van een gasbrander onder het stookverbod, maar als je bij de tent een gasbrander aansteekt om te koken heeft niemand een probleem."

Op de campings kan gekookt worden met de gasbrander, tenzij de gasbrander op een plek staat waar het brandgevaar oplevert. Anne Meijer: "Als het logisch is dat je een brandende fakkel niet in een natuurgebied neerzet, dan gebruik je op die plek ook geen gasbrander."

Waarom stookverbod?

De aanleiding voor het stookverbod is de aanhoudende droogte en de hierdoor ontstane dreiging van bos- en heidebranden. Op advies van de brandweer en de terreinhouders heeft het college dit verbod ingesteld.

(