Gemeente Ten Boer

LOKAAL
ONDERWIJS EN JEUGDBELEID GEMEENTE TEN BOER

DE JEUGDRAAD

6 augustus 2003,
deelnotitie no. 3

Conceptnotitie Jeugdraad Ten Boer 2003

Inleiding
Het hoofddoel van het jeugdbeleid in de gemeente Ten Boer is het verbeteren van de leefomgeving van jongeren in de gemeente. De gemeente Ten Boer is een goede plek om te wonen voor jongeren maar er zijn natuurlijk zaken die beter kunnen. Eén punt waarop de gemeente nog een belangrijke slag kan slaan is jongerenparticipatie (= betrokkenheid van jongeren), meer en betere jongerenparticipatie. Jongeren betrekken bij besluitvorming, jongeren zelf verantwoordelijkheden geven, jongeren kansen geven om op hun eigen situatie invloed uit te oefenen. Maar hoe? In de gemeente Ten Boer kiest men voor meerdere lijnen.
Een van deze lijnen is de jeugdraad. Hiermee probeert de gemeente de mogelijkheid tot het uitoefenen van invloed te vergroten door de jeugd een platform te geven waar ze met ideeën, vragen, etc. terechtkunnen en die directe lijnen naar de besluitvormingsorganen hebben.

Betrokkenheid van de jeugd bij jeugdzaken in de buitendorpen zal op een andere manier worden gestimuleerd. Structureel overleg met de wethouder, regelmatig contact met de jongerenwerkster en een budget voor het organiseren van activiteiten voor elk buitendorp zijn de manieren om ook in de buitendorpen de betrokkenheid van jongeren te stimuleren. Om het effect van betrokkenheid van de jeugd bij jeugdzaken te verhogen heeft de gemeente Ten Boer een jongerenwerker die structureel contact onderhoudt met alle jongerengroepen in de gemeente.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere manieren om jongerenparticipatie te stimuleren. Betrokkenheid van jongeren bij onderwerpen die betrekking hebben op hun eigen leefwereld gaat natuurlijk verder dan alleen gemeentelijke besluitvorming. Ook in de sportvereniging, de kerk, het onderwijs, de jeugdsozen etc. zullen jongeren gehoord moeten worden en zullen ze verantwoordelijkheden te dragen moeten krijgen.

Stand van zaken jeugdraad

Met de Jeugdraad is het anders gegaan dan gepland! Op 14 januari is uitgelegd hoe de jeugdraad er zou moeten komen. Jongeren uit 3 districten konden zich kandidaat stellen. Uit elk district zou dan op 11 maart een aantal kandidaten gekozen worden (in totaal 11) om in de Jeugdraad plaats te nemen.

Tot 7 februari konden jongeren zich kandidaat stellen maar helaas bleken na die dag alleen de jongeren uit Ten Boer goed vertegenwoordigd te zijn. Met 11 kandidaten en 11 plaatsen en jongeren uit slechts 1 district konden we geen verkiezingen houden. Maar we wilden met zijn allen toch graag dat er een Jeugdraad zou komen.
Daarom is toen voorgesteld om met de 11 kandidaten uit Ten Boer toch een jeugdraad op te richten die voorlopig gericht is op het kerndorp Ten Boer. Indien er alsnog interesse ontstaat vanuit de buitendorpen bestaat de mogelijkheid om zich te richten op de hele gemeente. Deze jeugdraad is intussen geïnstalleerd op 2 april 2003 door de voorzitter van de gemeenteraad voorafgaande aan de gemeenteraadsvergadering van die avond.

Reglement Jeugdraad Ten Boer


1. Voor wie is het bedoeld?
De Jeugdraad is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar die wonen in de gemeente Ten Boer. De reden voor deze beperking van het lidmaatschap van de Jeugdraad is als volgt beredeneerd. De jeugd jonger dan 12 heeft in de school en in hun ouders een goede belangenbehartiger. De jeugd van 18 jaar en ouder heeft al actief en passief stemrecht en kan op die manier invloed uitoefenen.

Daarnaast is de jeugdraad bedoeld voor jongeren die wat te zeggen willen hebben in de

gemeente, voor jongeren die naar anderen kunnen luisteren, voor jongeren die wat willen leren, voor jongeren die iets willen organiseren, etc. Bij de jongeren die in de jeugdraad zitten moet ook een besef aanwezig zijn dat ze er niet alleen voor zichzelf zitten maar dat ze de jeugd uit het hele dorp Ten Boer vertegenwoordigen.


2. Het doel van de Jeugdraad
De belangrijkste doelstelling van de jeugdraad is het betrekken van jongeren bij de vorming en uitvoering van jeugdbeleid. Zorgen dat er geluisterd wordt naar de jeugd als het over de jeugd gaat. Door de jongeren in een vroeg stadium te laten meedenken en te laten adviseren over onderwerpen die hun eigen leefwereld aangaan wordt de betrokkenheid met die eigen leefwereld vergroot. Ook wordt door het vroeg betrekken van jongeren de kans op succes van beleid of concrete projecten groter.
De Jeugdraad is ook een plek om te leren. Te leren hoe de gemeentelijke besluitvorming in elkaar zit, te leren met anderen samen te werken, te leren vergaderen, te leren organiseren, etc.


3. De organisatie van de Jeugdraad

3.1.Samenstelling en structuur

De jeugdraad heeft 11 leden
De jeugdraad bestaat uit jongeren die wonen in en betrokken zijn bij de gemeente Ten Boer
De leden van de jeugdraad worden eenmalig geïnstalleerd door het College van B&W.
Een bestuurswisseling moet aan het College van B&W en de gemeenteraad worden gemeld.
De jeugdraad benoemt uit haar midden een bestuur dat bestaat uit een voorzitter, secretaris en een penningmeester met daarnaast een vice- voorzitter, -secretaris en -penningmeester.
De zittingsperiode van de raadsleden bedraagt 2 jaar en kan verlengd worden.
Een verlenging moet gemeld worden als in 3a.

3.2.Taken en bevoegdheden

De taken van de Jeugdraad zijn:
Toezicht houden op jeugdbeleid van de gemeente
Adviseren over alle zaken die de jeugd betreft
Zelf voorstellen doen aan het gemeentebestuur
Organiseren van concrete projecten
Meedenken over thema's zoals bijvoorbeeld veiligheid Initiatieven nemen om de samenwerking tussen het jeugdwerk en de jeugd zelf te bevorderen.

De mogelijkheden die de JR heeft om haar taken te kunnen uitvoeren: Gevraagd of ongevraagd adviseren van het gemeentelijk bestuur (College van B&W en Gemeenteraad) over jeugdzaken in het kerndorp Ten Boer. Het College van B & W informeert de jeugdraad over alle voorstellen aan de gemeenteraad die te maken hebben met jeugdzaken.
Alle ambtenaren winnen advies in bij de jeugdraad over jeugdzaken De jeugdraad kan ook zelf een voorstel indienen bij de gemeenteraad Dit voorstel moet wel de steun hebben van 2/3 van de jeugdraad Dit voorstel moet met de ambtenaar jeugdbeleid en de jongerenwerkster besproken zijn.
De jeugdraad kan een werkgroep instellen met het oog op één concreet project (bijvoorbeeld het organiseren van een festival of het realiseren van een trapveldje), hierbij kan de jeugdraad ondersteuning vragen van een gemeenteraadslid of wethouder,
De jeugdraad kan werkgroepen instellen die langere tijd blijven bestaan en nadenken over bepaalde thema's, hierbij kan de jeugdraad ondersteuning vragen van een gemeenteraadslid of wethouder,

Taken van de verschillende leden van de jeugdraad zijn: De voorzitter:
Stelt samen met de secretaris de agenda op en bereidt de vergaderingen voor;
Leidt de vergadering;
Zorgt dat het zakelijk blijft,
Zorgt dat belangrijke zaken eerst worden afgehandeld, Is vooral gespreksleider. Hij/zij vat samen, stelt vragen. Dit ook voor het gemak van de secretaris,
Let op dat iedereen aan het woord komt;
Vertegenwoordigt de jeugdraad naar buiten toe;

De secretaris:

Stelt samen met de voorzitter de agenda op en bereidt de vergaderingen voor;
Maakt een verslag van elke vergadering en stuurt deze binnen 2 weken rond; Houdt een map bij met alle inkomende en uitgaande post Brengt ingekomen en uitgaande post tijdens de vergadering ter sprake; Houdt een map bij met agenda's, presentielijsten, verslagen en jaarverslagen
Houdt de administratie bij (namen, adressen, tel.nr. van leden en contacten);
Maakt binnen 4 maanden na afloop van het schooljaar een jaarverslag (beschrijving van vergaderingen, besluiten, activiteiten en resultaten);

De penningmeester:
Houdt de inkomsten en de uitgaven bij (anderen moeten aan de hand van inkomsten en uitgaven overzicht kunnen controleren of de boekhouding in orde is);
Bewaart bonnen en betalingsbewijzen
Maakt in mei een begroting voor het komende schooljaar; Stelt na afloop van het schooljaar binnen 4 maanden een financieel jaarverslag op;
Betaalt de rekeningen en declaraties; deze worden ook van een paraaf van de voorzitter voorzien;
Zorgt dat er voldoende reserves zijn;
Denkt na over financiële beleid
Hoe kunnen we kosten besparen
Hoe kunnen we meer geld binnen krijgen (inzamelacties) Hoe staat het er voor met de geldzaken van de JR.

PR (Public Relation) Commissie

Schrijft persberichten
Zorgen dat jeugdraad bekend wordt
Website creëren en onderhouden
E-mail beantwoorden
Ontwerpen logo etc.
Zorgen dat Jeugdraad goed bekend staat in het dorp

Commissie voor activiteiten en projecten

Opzetten van organisatie bij activiteiten
Opzetten van organisatie bij projecten
Draaiboek maken voor activiteiten en projecten
Doel bepalen
Taken verdelen
Begroting opstellen
Activiteitenplanning maken
Jaarverslag over activiteiten maken


4. Werkwijze Jeugdraad
De jeugdraad vergadert regelmatig (Minimaal 6 x per jaar); De voorzitter is bevoegd de jeugdraad vaker bijeen te roepen; Op voorstel van 3 leden wordt een extra vergadering uitgeschreven; Alle beslissingen van de jeugdraad moeten met meerderheid van stemmen worden genomen tenzij anders is vermeld. Voor een geldige stemming moeten tenminste de helft plus 1 van de leden aanwezig zijn; De jeugdraad voert de activiteiten uit volgens het jaarlijks op te stellen programma.


5. Ondersteuning van de Jeugdraad
Voor het goed functioneren van een Jeugdraad is het van groot belang dat de jeugdraad goed ondersteund wordt. Het gaat hierbij vooral om ondersteuning vanuit het ambtelijk apparaat in de persoon van de ambtenaar die belast is met jeugdbeleid en om ondersteuning vanuit het jeugdwerk. Ondersteuning bij het formuleren van adviezen, het voorbereiden en houden van vergaderingen, het werk van de werkgroepen, etc. Dit is van groot belang voor de kwaliteit en de continuïteit van de Jeugdraad. Jongeren moeten vertrouwd raken met de gemeentelijke organisatie en haar werkwijze.

5.1.Ondersteuning
De ambtenaar jeugdbeleid is het aanspreekpunt voor de jeugdraadsleden binnen de gemeentelijke organisatie.
De ambtenaar jeugdbeleid of de jeugdwerker heeft eens in de 2 maand voorafgaand aan de vergaderingen van de Jeugdraad overleg met een vertegenwoordiging van de Jeugdraad en één van tweeën is aanwezig bij elke vergadering;
De ambtenaar jeugdbeleid draagt zorg voor het budget van de Jeugdraad binnen de gemeente;
De ambtenaar jeugdbeleid of de jeugdwerker geeft begeleiding bij het opstellen van adviezen;
De jeugdwerker bewaakt de functieverdeling binnen de jeugdraad en coacht de leden;
De jeugdwerker geeft ondersteuning bij de uitvoering van activiteiten en projecten;
De jeugdwerker bewaakt de financiën.


6. Financiën
De Jeugdraad heeft een budget van E2500,-- voor het jaar 2003. Dit budget kan worden gebruikt voor kosten die direct gerelateerd zijn aan het functioneren van de Jeugdraad en voor kleinschalige projecten. Het gaat hier om reiskosten, cursussen, kantoorartikelen, het maken van een folder over de Jeugdraad etc.


7. Succesfactoren voor een Jeugdraad

Het initiatief ligt bij de jeugd.
De actieve groep jongeren bestaat uit jongeren die een goed beeld geven van de jeugd uit de gemeente Ten Boer.
Er wordt samengewerkt met en geluisterd naar andere jongeren (organisaties en initiatieven).
Het werk van de jeugdraad moet ook werkelijk leiden tot resultaten. De Jeugdraad richt zich op een breed aantal onderwerpen. De jeugdraad moet het eigen initiatief van de jeugd bevorderen. De Jeugdraad moet goede ondersteuning krijgen.