Gemeente Stede Broec 6-8-2003
Augustus - wespenmaand

Er komen bij ons nogal wat vragen binnen over wespennesten. En omdat augustus wespenmaand is, zetten we een en ander op een rijtje.

Wespen bouwen nesten binnen en buiten. Binnenshuis bijvoorbeeld op zolder, onder het dak of de goot, onder vloeren, tussen plafonds of in de spouwmuur. Buitenshuis bijvoorbeeld in de grond in oude mollengangen, tussen de struiken, in vogelnestkasten of in een hoekje van de schuur.

Overlast voorkomen
Om de overlast te beperken of te voorkomen, kunt u enkele simpele maatregelen nemen. Als u een jampot of lege limonadefles op een "onbelangrijke" plaats zet en vult met siroop, komen de wespen daar vanzelf op af. De wesp blijft erin plakken en verdrinkt. U kunt ook kant-en-klare vallen kopen in de winkel die volgens hetzelfde principe werken. Voor beide wespenvallen geldt: zet ze op een plaats waar u er geen last van heeft.

In huis is de verleiding groot om wespen weg te slaan. Dat is nergens voor nodig. En een klap met een vliegenmepper slaat ze meestal alleen buiten westen. Beter is het om ze te vangen met een doek waarin ze met hun hakerige poten blijven hangen. Dan kunt u ze daarna buiten weer vrijlaten.

Een wespennest?
Zolang het nest aanwezig is, zullen er steeds nieuwe wespen komen. Een wespennest wordt in het najaar verlaten. De werksters en de koningin sterven. De jonge koninginnen vliegen uit en overwinteren in een schuilplaats. In het voorjaar maken zij een nieuw nest. De oude nesten worden niet meer gebruikt en worden opgegeten door andere insecten. Koninginnen leven een jaar, werksters enkele maanden. De koningin legt de eitjes en de werksters zijn actief in het verzamelen van voedsel voor de larven. Zij verdedigen het nest en worden agressief als het nest te dicht wordt genaderd.
Een nest is te herkennen aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Dit papierachtige materiaal ontstaat doordat wespen houtachtig materiaal afknagen en vermengen met hun speeksel.

Als het nest klein is en op een makkelijk te bereiken plaats zit, kunt u 't zelf verwijderen door wespenpoeder in de vliegopening te spuiten. Doe dit vooral op de late avond of in de vroege morgen. Omdat de temperatuur dan lager is, zitten alle wespen in het nest en zijn ze nog traag.

Lastiger wordt het wanneer het nest op een moeilijk bereikbare plaats zit of heel groot is. Dan is het verstandig om de hulp van een professionele bestrijder met goed materiaal in te roepen; in ons gebied is dat de afdeling plaagdierenbestrijding van het CAW. Als u belt, komen zij binnen drie werkdagen bij u langs. Het melden van dierplagen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.15 - 17.00 uur. Het is niet mogelijk om `s avonds of in het weekend te bellen. Voor meer informatie: www.caw.nl of telefoon 0227-656479.