GCI HOLLAND PR

zwerfafval debat EricaTerpstra

PERSBERICHT

'Het Verdrag van Pulchri'
OVERHEID EN BEDRIJFSLEVEN: AANVAL OP ZWERFAFVAL

Den Haag, 5 augustus 2003, Overheid en bedrijfsleven moeten samen het probleem van het zwerfafval aanpakken. Tot deze slotsom kwamen topvertegenwoordigers van bedrijfsleven, ministerie van Justitie, OC&W, VROM en BZK en de wetenschap. In een discussie onder leiding van VVD-kamerlid Erica Terpstra op initiatief van de Stichting Nederland Schoon in de Haagse Pulchri Studio. In het 'Verdrag van Pulchri' nemen overheid en bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid voor een heropvoeding van 40 procent van de Nederlanders die het merendeel van het zwerfafvuil laten rondslingeren.

De zwerfafvalproblematiek is een leefbaarheidsprobleem dat, omdat het iedereen betreft en ook het veiligheidsgevoel negatief beïnvloed, op meerdere fronten moet worden aangepakt. Een voorbeeld is de strenge aanpak van zwerfafval op Schiphol, die noodzakelijk is voor de vliegveiligheid. 'De medewerkers zien daar als gevolg van hun training het nut van in en zijn derhalve daarop extra alert', aldus de heer R. Sicking, manager operationele dienst, BU airlines, Amsterdam Airport Schiphol.
De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de burger zelf, maar partijen die opereren in het maatschappelijk veld hebben hierin een motiverende of stimulerende rol.

Gemeenschappelijke aanpak
Onder leiding van mevrouw E.G. Terpstra , lid Tweede Kamerfractie VVD, kwam duidelijk naar voren dat een gemeenschappelijke krachtige publiek-private aanpak door het bedrijfsleven samen met de overheid het meeste effect zal geven in de strijd tegen het zwerfafval.

Van Efteling naar Dance Valley 2003
Rond 40% van de Nederlanders veroorzaakt structureel zwerfafval. Het zal volgens de heer P. van Maanen, directeur voortgezet onderwijs, ministerie OC&W, 'een kwestie zijn van lange adem om hun gedrag structureel te veranderen. Dit kan ondermeer door kinderen via het onderwijs bewust te maken dat ze deel zijn van de maatschappij'. 'Wat is er gebeurd tussen de Efteling en Dance Valley? Werd er bij de Efteling beloond op goed gedrag, bij Dance Valley wordt niemand daarop aangesproken en is het dus een rotzooi', aldus Van Maanen.

Monkey see, monkey do
'Van belang is dat er duidelijke keuzes moeten worden gemaakt ten aanzien van doelgroepbepaling en onderwerp', aldus V. Jammers, plaatsvervangend directeur directie jeugd & criminaliteitpreventie, ministerie van justitie. Verder benadrukte hij dat kleinschalige projecten gericht op de directe omgeving van de veroorzaker het meest effectief zullen zijn. 'Als de buurman opruimt, doe je dat zelf ook', volgens de heer H. Schartman, directeur grote stedenbeleid & interbestuurlijke betrekkingen, ministerie BZK. 'Zeker als de gemeentereiniging iets vaker in combinatie met extra politietoezicht haar rondes doet en er een gevoel van trots in de buurt terugkeert'. Volgens Schartman heeft dit beleid zich reeds bewezen in Rotterdam en zou dit eenvoudig weg van micro- naar macroniveau op te schalen zijn als er een goed werkende koepel is waar kennis kan worden gedeeld.

Leiderschap
De heer B. Coopmans, algemeen directeur IgloMora, wees hierbij allereerst op het belang van de sociale cohesie en de waarden en normen binnen sociale groepen en gaf aan als bedrijf dergelijke projecten actief te ondersteunen. 'Vaak loopt ik tegen de te grote decentrale aanpak binnen Nederland aan, waardoor het wiel telkens opnieuw moet worden uitgevonden door de gemeentes'. De heer A. Dijkzeul, plaatsvervangend directeur stoffen, afvalstoffen, straling, ministerie VROM, voegde daaraan toe dat 'leiderschap en een duidelijke voortrekkersrol op gemeentelijk en bedrijfsniveau richting inwoners cq. achterban essentieel is'. De heer A. Kraaijeveld, voorzitter FME-CWM, onderstreepte dat 'aansprekende vertegenwoordigers uit de overheid en bedrijfsleven zouden zich zwaarder moeten positioneren om zwerfafval hoger op de agenda te krijgen'.

Nederland Schoon
Alle aanwezigen benadrukken het belang van een gemeenschappelijke aanpak. Prof.dr. C. Midden, hoogleraar cultuur & techniek, Technische universiteit Eindhoven, benadrukte dat 'de huidige aanpak van de Nederland Schoon campagne met de grote diversiviteit aan gerichte activiteiten zeker effect zal hebben, mits deze langdurig wordt volgehouden en er blijvend rekening wordt gehouden met de sociale factoren en het eigen verantwoordelijkheidsbesef van mensen. De zwerfafvalveroorzakers moeten onderkennen dat ze binnen hun sociale structuur onderdeel van het probleem zijn'. 'Het zich kunnen identificeren met het juiste gedrag van voortrekkers of leiders binnen hun gemeenschap is effectief'. 'Het verstandig inrichten van de publieke ruimte met op logische plaatsen duidelijk herkenbare en uitnodigende prullenbakken, maakt dat de inspanning van het op de juiste manier weggooien klein is en een positief effect op het gedrag heeft'.

'Verdrag van Pulchri'
Met instemming van alle aanwezigen merkte mevrouw M. Oudeman, managing director, Corus packaging plus, tot slot op dat een structureel hoog op de agenda staande geïntegreerde aanpak het meeste effect zou kunnen geven. Dit werd door de aanwezige partijen enthousiast vertaald in een voorstel tot een soort 'Verdrag van Pulchri'.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de
overheid en belangenorganisaties als de ANWB.
(www.nederlandschoon.nl)

Voor de redactie:
Voor meer informatie of het integrale verslag van de bijeenkomst kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, telefoon 070 304 20 80 / 06 538 51384, of secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl.

NOOT REDACTIE: FOTO ERICA TERPSTRA LEIDT DISCUSSIE NEDERLAND SCHOON OP

5 AUG 2003 TE DEN HAAG (Foto (rechten vrij) beschikbaar via het ANP-fotonet en de digitale beeldbank van het ANP.)


05 aug 03 22:10