Gemeente Utrecht



\2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
49 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(ingekomen 19 juni 2003)


In de Volkskrant van 30 mei 2003 stond vermeld dat de Duitse gemeente München volledig overstapt op het besturingssysteem Linux. Op de veertienduizend pc's waar de ambtenaren op werken wordt niet alleen Windows vervangen door Linux, maar wordt ook Microsoft Office vervangen door het gratis verkrijgbare OpenOffice. Dit initiatief is één van de meest concrete uitwerkingen van de sterk toegenomen aandacht voor Open Source-software bij de diverse binnen- en buitenlandse overheden.
Deze overstap van de op twee na grootste stad (1,2 miljoen inwoners) in Duitsland laat zien dat, ook voor een lokale overheid, Open Source-software zoals Linux en OpenOffice een volwaardig alternatief is voor het veel duurdere Windows en Microsoft Office. Open Source-software heeft veel voordelen ten opzichte van 'gesloten software'.

GroenLinks is van mening dat de gemeente kritisch moet omgaan met de uitgaven aan ICT. Dit belang is toegenomen met de vaststelling in de gemeenteraad op 15 mei (VJN) dat Utrecht de komende jaren vele miljoenen euro's moet besparen door efficiënter te werken. Ook al meent het College van B&W, gezien haar eerdere reactie op een initiatief-raadsvoorstel van GroenLinks over dit onderwerp, dat Utrecht niet toe is aan Open Source-software, het loont volgens GroenLinks toch te leren van ervaringen die hier mee elders opgedaan worden.


GroenLinks komt dan ook tot de volgende vragen:

Is het College met GroenLinks van mening dat het belangrijk is de ontwikkelingen met Open Source-software, waaronder het overstappen op Linux en OpenOffice, van nabij te blijven volgen?
Is het college bereid om bij de gemeente München te informeren naar de overwegingen en ervaringen met de migratie naar, de implementatie en het gebruik van Linux en OpenOffice? En is het bereid de Raad over haar bevindingen te informeren?
Is het College bereid om bij de begroting 2004 inzicht te geven in de Utrechtse mogelijkheden op basis van de dan uit München verkregen informatie?

Bijlage: Artikel Volkskrant d.d. 30 mei 2003


Windows vindt zijn Waterloo in München


AMSTERDAM - Topman Steve Ballmer van Microsoft onderbrak eerder dit jaar zelfs een skivakantie voor een laatste lobbypoging, maar het heeft niet mogen baten. München - de op twee na grootste stad van Duitsland - neemt afscheid van Windows.


Het meest gebruikte besturingssysteem voor personal computers verdwijnt volgend jaar van de 14 duizend pc's waarop de ambtenaren van München hun werk doen. De stad ruilt Windows in voor Linux, een goedkoper alternatief. Ook Office - het kantoorgereedschap van Microsoft - ruimt het veld. Daarvoor in de plaats komt het gratis OpenOffice, dat door zelfstandige programmeurs is ontwikkeld.


De beslissing maakt de weg vrij voor meer concurrentie op de softwaremarkt, liet burgemeester Christian Ude weten na afloop van de stemming in de gemeenteraad. De stad is nu ook niet meer afhankelijk van maar één leverancier, aldus Ude.
Financieel kan Microsoft het verlies van het contract wel lijden. Psychologisch is de klap zwaarder voor het Amerikaanse concern. Op de technologiebeurs Nasdaq verloor het aandeel Microsoft woensdag 38 dollarcent (1,5 procent) op 24,41 dollar.
München is niet de eerste Europese overheid die er voor kiest om zijn computers uit te rusten met Linux. In Nederland lobbyt GroenLinks in alle gemeenten waar het zetels heeft voor een overstap naar open source. Dat soort software is goedkoper of zelfs gratis, omdat iedereen vrijelijk gebruik mag maken van de broncode (de blauwdruk) om zijn eigen versie te maken. Groningen en Nijmegen hebben al de eerste stappen genomen voor meer open source op hun computers.


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 5 augustus 2003)

Het college is met u van mening dat de ontwikkelingen rondom Open Source gevolgd moeten blijven worden. Het college zal hiervoor aansluiting zoeken bij het programma voor het nader bestuderen van de werkelijke toegevoegde waarde open standaarden en open source software "OSOSS" van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast zal kennis en ervaring opgedaan worden in intergemeentelijke overleggen waar dit onderwerp sinds enige tijd op de agenda staat.
De eerdergenoemde informatiebronnen gaan voldoende kennis opleveren om de ontwikkelingen rondom Open Source afdoende te dekken. Naar verwachting zullen de ervaringen van München hierin verwerkt zijn. Het college zal nu niet op korte termijn besluiten tot een overstap naar Open Source, Linux of Openoffice.org. Hierbij speelt de overweging dat Utrecht op dit moment primair gebaat is bij een meer stabiele geautomatiseerde omgeving een belangrijke rol. Een experiment in deze levensfase van Open Source past daar niet bij. Indien echter blijkt dat op basis van opgedane kennis het gebruik van Open Source binnen de gemeente Utrecht een reële optie zou blijken te zijn, dan zal het college de raad hierover informeren. Bij de selectie en ontwikkeling van software binnen de gemeente is men zich reeds langere tijd bewust van de voordelen van open standaards. Op dat punt is Utrecht echter ook afhankelijk van landelijke ontwikkelingen die in een gezamenlijke actie van BZK en de VNG actief worden gestimuleerd. Utrecht heeft hier een actieve bestuurlijke rol in.
Zoals uit het voorgaande antwoord blijkt zal er bij de begroting 2004 nog geen sprake zijn van een migratie naar Open Source. Een toelichting hierop lijkt het college dan ook niet zinvol.



---- --