Ingezonden persbericht
Extreme droogte velt dierenlevens
Utrecht, 5 augustus 2003
In verband met de aanhoudende droogte verzoekt Dierenbescherming Utrecht en omstreken de inwoners van haar afdelingsgebied om schotels water neer te zetten voor de wilde dieren. Dieren als egels, muizen, vogels en wilde konijnen hebben momenteel zwaar te lijden onder het watergebrek en het daaruit voortkomende tekort aan voedsel. De Dierenbescherming vermoedt dat al veel dieren door de droogte zijn omgekomen.
Bij Dierenbescherming Utrecht e.o. komen steeds meer meldingen binnen van uitgedroogde, ondervoede en verzwakte dieren. Het belangrijkst is dat de wilde dieren weer water kunnen vinden. Het water kan het best in een platte, lage schaal worden gedaan die niet makkelijk wordt omgestoten, zoals het onderbord van een bloempot. Belangrijk is dat er geen melk wordt neergezet: de meeste dieren krijgen hiervan darmproblemen waaraan ze kunnen overlijden! Zet het water bij voorkeur op een plek in de schaduw.
Dierenbescherming Utrecht maakt zich ondermeer zorgen over de egels in het afdelingsgebied. Normaliter zit de egelopvang van de afdeling rond deze tijd vol met jonge egels die door mensen moederloos gevonden zijn of bijvoorbeeld door een hond of kat zijn gegrepen. Dit jaar is er echter nog niet één jonge egel binnengebracht. De Dierenbescherming vreest dat de meeste egelbaby's al overleden zijn doordat hun moeder ze geen melk meer kon geven bij gebrek aan drinkwater.
Verder komen er veel meldingen binnen van (volwassen) egels die in een vijver of put zijn gevonden. Op hun zoektocht naar water nemen de dieren momenteel grote risico's. Waarschijnlijk hebben deze egels geprobeerd uit de vijver of put te drinken, maar zijn ze er vervolgens in gevallen. Hoewel de dieren goed kunnen zwemmen, verdrinken ze als er geen plaats is waar ze uit het water kunnen klimmen.
De grote drukte qua meldingen bij Dierenbescherming Utrecht valt helaas samen met een tekort aan vrijwilligers in verband met de zomermaanden. Daardoor is het tot onze spijt niet mogelijk alle meldingen te behandelen. De afdeling hoopt dan ook dat inwoners zich over 'lichtere' gevallen zelf willen ontfermen, bijvoorbeeld door dorstige dieren water te geven. Om te weten of de toestand van een dier ernstig of zelf behandelbaar is, kunnen mensen bellen met Dierenbescherming Utrecht: tel. 030-2468866.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wanda Bodewitz, tel: 030-2468866
---- --