Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 4 augustus 2003

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE ZUID-HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE EN STICHTING NATUUR EN MILIEU Milieuorganisaties vechten toelating aan van gevaarlijk nieuw gif

Stichting Natuur en Milieu en de Zuid-Hollandse Milieufederatie vechten de toelating aan van het nieuwe insectenbestrijdingsmiddel Calypso tegen bladluis en witte vlieg in de kasteelt. Het nieuwe middel is dodelijk voor álle insecten. Het gevaar bestaat dat het een conc rrent wordt van de milieuveilige biologische bestrijding. Daardoor is de toelating strijdig met de Bestrijdingsmiddelenwet. Bovendien kan Calypso gezondheidsschade geven. De milieuorganisaties verwijten het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) onzorgvuldigheid bij de beoordeling. Dit gif mag niet worden toegelaten.

De milieuorganisaties zijn buitengewoon verbaasd over de toelating door het CTB. Vooral in groentekassen wordt momenteel op grote schaal de milieu- en gezondheidsveilige biologische bestrijding toegepast. Daarbij worden natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en roofmijten gebruikt tegen schadelijke insecten.
Toelating van een `allesdoder' als Calypso betekent dat er een concurrent van de biologische bestrijding op de markt komt. De organisaties wijzen het CTB er in hun bezwaarschrift op dat de toelating in strijd is met de Bestrijdingsmiddelenwet. Die bepaalt dat waar mogelijk zogeheten geïntegreerde bestrijding (waarbij natuurlijke vijanden een belangrijke rol spelen) moet worden toegepast. De toelating benadeelt ook Nederlandse innovatieve bedrijven als Koppert BV die baanbrekend werk verrichten op het gebied van biologische bestrijding. Onlangs nog klaagde dit bedrijf dat er zoveel nieuw, goedkoop gif wordt toegelaten dat tuinders de neiging krijgen het gebruik van biologische bestrijding te verminderen.

De schadelijke gezondheidseffecten van Calypso zijn aanzienlijk. In proefdieren is kanker vastgesteld en uit onderzoek blijkt dat het gif bij proefdieren negatieve effecten op het nageslacht veroorzaakt. De actieve stof in Calypso (thiacloprid) geeft op lange termijn schade aan de schildklier.

De milieuorganisaties menen dat het CTB te haastig is om nieuwe middelen toe te laten en daardoor de vereiste beoordelingen te slordig uitvoert. De afgelopen winter nog liet het CTB het DDT-achtige schimmelbestrijdingsmiddel Fortress (quinoxyfen) toe. Naar aanleiding van een bezwaarschrift van beide milieuorganisaties besloot het CTB de toelating in te trekken. De bewindslieden van LNV en van VROM hebben het CTB erop gewezen dat de Nederlandse wet strikt moet worden toegepast bij de beoordeling van bestrijdingsmiddelen. Calypso heeft zelfs nog geen Europese toelating en dit had zeker tot een zorgvuldiger beoordeling van het CTB moeten leiden.

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Hans Muilerman, Marijke Brunt
Zuid-Hollandse milieufederatie, tel. 010-4795355: Joost Rutteman