Eneco

ENECO test innovatief systeem voor meteraflezing op afstand

Rotterdam, 1 augustus 2003

ENECO Energie onderzoekt in een proefproject de mogelijkheden om de verbruiksmeters op afstand uit te lezen. De proef omvat de meters van duizend huishoudelijke en kleinzakelijke klanten in Rotterdam (Kop van Zuid) en Zoetermeer (Oosterheem) en duurt tot eind december. ENECO onderzoekt of zij deze wijze van bemetering voor al haar aansluitingen kan gaan toepassen. Daarnaast wil het energiebedrijf zien wat er mogelijk is met het continu beschikbaar stellen van verbruiksgegevens aan haar klanten via internet.

Meteraflezing op afstand maakt het mogelijk om op elk gewenst moment de stand van de meters te verwerken. Bij tariefswijzigingen kan daardoor bijvoorbeeld het verbruik exact tegen het geldende tarief verwerkt worden. Schatting van verbruik is daarbij niet meer nodig. Ook kan periodiek aan de klant gemeld worden wat zijn verbruik is. In dit proefproject wordt daarvoor een speciale internetsite gebruikt.

Om de gegevens van de meters op afstand te kunnen uitlezen, zijn de meterkasten bij de klanten voorzien van een datalogger. Deze verzamelt de gegevens van aanwezige elektriciteits-, gas-, water- of warmtemeter. Deze meetgegevens worden via de elektriciteitsdraad (Power Line Carrier, PLC) en een GPRS telefoonverbinding (vergelijkbaar met GSM) naar de computer van ENECO Energie gestuurd.

Bijzondere aspecten aan dit project van ENECO Energie zijn de schaalgrootte van 1000 klanten, de multi-utility benadering waarbij elektriciteit, gas, water (i.s.m. Waterbedrijf Europoort) en warmte op afstand worden uitgelezen en de communicatietechnologie die gebruikt wordt: de combinatie van Power Line Carrier (PLC) en GPRS.

In dit proefproject is ENECO Energie een samenwerking aangegaan met Enermet, een internationaal bedrijf van Finse oorsprong. Zij zijn specialist op het gebied van energiemeters en datacollectie- en managementsystemen. Voor de GPRS communicatie wordt samengewerkt met KPN. Waterbedrijf Europoort participeert in het project voor het uitlezen van de watermeters.

(Persbericht van ENECO Energie)