VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen Huis bereikt belastingvoordeel voor de woningbezitter

Staatssecretaris Joop Wijn van het Ministerie van Financiën heeft onlangs enkele besluiten genomen met betrekking tot de eigenwoningschuld en renteaftrek, die voor bezitters van een eigen woning financieel zeer aantrekkelijk kunnen zijn. Vereniging Eigen Huis (VEH) in Amersfoort, de grootste belangenorganisatie van eigenwoningbezitters, heeft met succes op enkele van deze veranderingen aangedrongen.

Aflossingen op gemengde lening
Staatssecretaris Wijn heeft een wijziging goedgekeurd die betrekking heeft op zogeheten 'gemengde' leningen. Gemengde leningen zijn gebruikt voor zowel de financiering van de eigen woning, als voor andere doeleinden (zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto, vakantie en beleggingen). Stel dat u 100.000 euro heeft geleend en daarvan 40.000 euro aan andere zaken dan de eigen woning heeft besteed, dan is de rente over dit deel van de lening niet aftrekbaar. Daarom is het verstandig om dit leningdeel als eerste af te lossen. Tot voor kort was dat niet mogelijk. De bedragen die u afloste, werden naar verhouding toegerekend aan het eigenwoningdeel en het niet eigenwoningdeel van de lening. De staatssecretaris keurt nu goed dat uw aflossing wordt toegerekend aan het deel, waarover de rente niet aftrekbaar is. Het moet hier wel gaan om leningen van voor de ingangsdatum van het nieuwe belastingstelsel (1 januari 2001)

Tip van Vereniging Eigen Huis: Ook wanneer uw aanslag reeds vaststaat kunt u profiteren van deze regeling. U moet wel voldoen aan de voorwaarden van de hierboven beschreven goedkeuring.

Niet gesplitste woning
Een andere wijziging betreft de zogeheten 'niet gesplitste woning'. In deze situatie verhuurt u een deel van uw eigen woning, terwijl uw woning kadastraal niet is gesplitst. Stel nu dat u de helft van uw woning met een lening heeft gefinancierd en de andere helft met spaargeld. Dan kunt u bij uw belastingaangifte de lening niet geheel toerekenen aan het eigenwoningdeel, waardoor niet de gehele rente aftrekbaar is. De lening wordt naar verhouding toegerekend aan het eigenwoningdeel en het verhuurde gedeelte van uw woning. Hierin is nu verandering gekomen. De gehele lening mag, voorzover de aankoopwaarde van het door u bewoonde deel dit toelaat, aan box 1 worden toegerekend , waardoor over de gehele lening hypotheekrenteaftrek mogelijk is geworden.

Streng
Een andere aanpassing heeft te maken met de uitgaven voor verbouwingen van de eigen woning, waarvoor u geld heeft geleend. Voorheen diende u, naast het overleggen van aankoopbonnen , een direct verband aan te tonen tussen de lening en de uitgaven voor uw woning. Als u bijvoorbeeld het opgenomen bedrag stort op uw betaalrekening en daar eerst een auto van koopt en later, nadat u weer wat heeft gespaard, uitgaven doet voor de woning, kon u in problemen komen. De Belastingdienst was hier streng in. Want als u niet kon bewijzen dat u de lening had gebruikt voor uw woning, dan kwam u niet in aanmerking voor renteaftrek. In de nieuwe situatie hoeft u het directe verband niet meer aan te tonen. U hoeft alleen maar aan te tonen dat u uitgaven heeft gedaan voor de woning, bijvoorbeeld met betaalbewijzen . Hoe de geldstromen zijn gelopen is niet meer van belang. Aan deze versoepelde regeling is wel een tijdslimiet van zes maanden gebonden, die ingaat na het afsluiten van de lening. Na afloop van deze periode moet u het directe verband, naast de betaalbewijzen, wel weer kunnen aantonen.

Verbouwing
De staatssecretaris heeft verder de regeling voor het zogeheten verbouwingsdepot aangepast. Het is gebruikelijk dat het geleende geld voor een verbouwing op een rekening (een depot) wordt gestort, waaruit u een verbouwing kunt betalen. Tot dusver behoorde de lening en het depot tot box 3, wat betekent dat u niet in aanmerking kwam voor renteaftrek. Pas nadat een deel van de lening was besteed aan de eigen woning, kon u voor dit deel wel aanspraak maken op renteaftrek. De staatssecretaris heeft nu goedgekeurd dat het verbouwingsdepot direct wordt 'geparkeerd' in box 1. De kosten die u ter verkrijging van de lening heeft moeten maken zijn hierdoor aftrekbaar, evenals de betaalde rente nadat deze is verminderd met de ontvangen rente uit het depot. De lening moet binnen twee jaar worden opgenomen, anders verhuist het resterende geld naar box 3. Als later blijkt dat u het geld niet voor de eigen woning hebt gebruikt, volgt alsnog een navordering van de Belastingdienst.

Is één van de hierboven beschreven situaties op u van toepassing? Heeft u hierover een geschil met de Belastingdienst? Wellicht bieden deze besluiten u mogelijkheden.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van VEH (www.eigenhuis.nl).


01 aug 03 16:37