Bedrijfschap Horeca en Catering

Zoetermeer, 1 augustus 2003 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Horeca: Arbeidsproductiviteit op de kaart

De arbeidsproductiviteit in de horeca is in de periode 1990 - 2000 stil blijven staan. In vergelijking met andere dienstverlenende sectoren zoals de zakelijke en financiële en overige dienstverlenende sectoren, die allen een negatieve ontwikkeling hebben laten zien in die periode, steekt de horeca er positief uit. Wel blijft de nulgroei in de bedrijfstak achter bij de gemiddelde groei in het totale bedrijfsleven (1,1%). Dit blijkt uit het visiedocument "Arbeidsproductiviteit op de kaart" van het bedrijfschap Horeca en Catering. In deze publicatie wordt de arbeidsproductiviteit in de Nederlandse horeca in perspectief geplaatst.

De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in Nederland is een thema dat de laatste tijd steeds duidelijker is gaan doorklinken. De signalen op dit vlak zijn eenduidig: Het niveau van de arbeidsproductiviteit in Nederland is weliswaar nog hoog, maar de groei blijft achter bij die in andere landen. Dit is ook het geval voor de bedrijfstak horeca. De horeca is mensenwerk bij uitstek. Robots en geautomatiseerde productiestraten zoals in de industrie, zul je in de horeca niet aantreffen. Dat het niveau van de arbeidsproductiviteit in de bedrijfstak lager ligt dan gemiddeld in het Nederlandse bedrijfsleven, ligt gezien het arbeidsintensieve karakter van de horeca dan ook voor de hand.

Arbeidsproductiviteit is een indicator voor de mate waarin arbeid bijdraagt aan de productie van toegevoegde waarde en geeft daarmee impliciet de opbrengst aan van een mensjaar arbeid. Als de economie weer aantrekt en de vraag naar producten en diensten weer stijgt, zal ook de vraag naar arbeid toenemen. Door juist nu te werken aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit zorgt ervoor dat de toekomstige concurrentiepositie op de arbeidsmarkt van de horecaondernemingen verstevigd wordt.

Visiedocument

Het visiedocument biedt werkgevers en werknemers hulpmiddelen om met een andere bril op te kijken naar de manier waarop gewerkt wordt. Bedrijfstakorganisaties spelen daarbij een belangrijke rol bij de verdere professionalisering van de bedrijfstak. Hiervan kan een positieve impuls uitgaan, zowel; op beleidsmatige gebieden als rendement en omzet, maar ook op het gebied van arbeidsproductiviteit.