Ministerie van Defensie


---


---

foto: rondvlucht Soesterberg (Hennie Keeris) 310703

Fibrosekinderen genieten van vlucht boven Nederland

31-07-2003

De Koninklijke Luchtmacht heeft donderdag (31 juli) bijna dertig jongeren een onvergetelijke dag bezorgt door ze vanaf vliegbasis Soesterberg mee te laten vliegen in een speciaal in Fokker 60. De kinderen, die leiden aan de ziekte Cystic Fibrosis, zijn momenteel in Den Dolder op kamp om een weekje onbezorgd vakantie te kunnen vieren. Hun ziekte belemmert vaak de mogelijkheid om zelf op vakantie te gaan. De Fokker 60 van de luchtmacht was speciaal voor de jongeren uitgerust met medische faciliteiten, waaronder extra zuurstof en beademingsapparatuur. De jongeren konden een klein uur lang genieten van een rondvlucht boven Nederland, waarbij ze het Veluwemeer, Six Flags, de Amsterdam Arena, het schip de Batavia en natuurlijk hun eigen kamplocatie in Den Dolder konden zien.

De jongeren leiden als sinds hun geboorte aan Cystic Fibrosis, ofwel taaislijmziekte. Dit is ongeneeslijke ziekte die bij één op de 3600 babys voorkomt. Het slijm dat klieren in het menselijk lichaam afstoten is bij kinderen die aan deze ziekte leiden uitzonderlijk taai, waardoor het slijm zich in de organen ophoopt. Hierdoor ontstaan infecties in de longen en verstoppingen van de afvoergangen van de alvleesklier en de lever. Om dit tegen te gaan slikken de meeste patiënten zon twintig tot vijftig pillen per dag die de vetten in hun lichaam moeten afbreken. Kinderen die aan de taaislijmziekte leiden worden over het algemeen hooguit twintig tot dertig jaar. De meeste van hen overlijden aan afgestorven longen.

Laura uit Tilburg is achttien jaar en gaat al vier jaar mee met het vakantiekamp van Stichting FOK. Het is altijd heel gezellig, vertelt ze lachend. De meeste van ons kennen elkaar al een paar jaar omdat we elk jaar weer meegaan. We hebben tijdens het kamp nog nooit gevlogen, dus dit is wel heel erg gaaf! Ondertussen heeft kampgenootje Rowine het iets minder naar haar zin. Zij voelt zich niet zo lekker door de lichte turbulentie in het vliegtuig. Gelukkig heeft het medische personeel van de luchtmacht wat extra zuurstof voor haar en zijn er spuugzakjes aan boord.

Behalve de rondvlucht met de Koninklijke Luchtmacht, hebben de kinderen deze week ook al een motordag, een aangepaste survivaldag en een zeildag op het IJsselmeer gehad. Het kamp duurt nog tot en met zaterdag.

Voor meer informatie over de Stichting FOK, kijk op www.stichtingfok.nl