Openbaar Ministerie

'Çassatie in zaak tegen Fortuynmoordenaar heeft geen zin'
---

Het heeft juridisch gezien geen zin om cassatie in te stellen tegen het arrest van het Amsterdamse Hof in de zaak tegen de moordenaar van de politicus Fortuyn. Dat heeft het ressortsparket in de hoofdstad laten weten aan een tiental vrienden van de vermoorde politicus. Zij boden donderdag 31 juli een petitie aan waarin ze aandrongen op het instellen van cassatie.

Mr. B.E.P. Myjer, hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in Amsterdam, reageerde donderdag meteen schriftelijk op de oproep van de tien 'Vrienden van Pim Portuyn'. Hij schreef hen meteen een brief: ,,Ik begrijp dat u over dat oordeel teleurgesteld ben en dat u had gehoopt dat een levenslange gevangenisstraf zou zijn opgelegd. Ook het Openbaar Ministerie had die straf geëist. Maar volgens de regels van de wet is de zaak hiermee echt afgelopen."
De moordenaar van Fortuyn kreeg onlangs ook door het Gerechtshof in Amsterdam 18 jaar celstraf opgelegd. Ook de rechtbank had dit al gedaan, maar het OM had hiertegen beroep ingesteld. De officier van justitie en de advocaat-generaal (in hoger beroep) hadden levenslang gevraagd. Hoewel rechtbank en Hof hierin niet zijn meegegaan heeft het juridisch gezien geen zin cassatie in te stellen, schrijft mr. Myjer aan de 'Vrienden". ,,Ik moet u evenwel meedelen dat ik geen beroep zal instellen. De reden daarvoor is simpel: het wetboek van strafvordering voorziet in twee volledige feitelijke behandelingen. Die zijn er in deze zaak ook geweest. Op dat niveau wordt de straf vastgesteld. Beroep in cassatie bij de Hoge Raad is alleen haalbaar als de laatste feitelijke rechter (het Gerechtshof) een juridische fout heeft gemaakt of wanneer die rechter bepaalde vormen die in acht genomen moeten worden, niet in acht heeft genomen. Geen van beide onderdelen doen zich voor. Het gerechtshof heeft alle vormen uitstekend in acht genomen. Daarnaast heeft het gerechtshof juist op alle juridische punten waar het Openbaar Ministerie het niet eens was met de overwegingen in het vonnis van de rechtbank, alsnog geoordeeld op een manier die volkomen in overeenstemming was met datgene wat de advocaat-generaal naar voren heeft gebracht. Alleen op het gebied van de strafmaat heeft het gerechtshof de eis van de advocaat-generaal niet gevolgd. Maar dat is nu net het goede recht van de rechter. Die heeft daarover het laatste woord." Om die reden kon het OM ook meteen na de uitspraak aan de media melden dat het tevreden was met het arrest en vooral met het feit dat daarin de advocaat-generaal voor een groot deel werd gevolgd. Aldus de hoofdadvocaat-generaal. ,,Alleen over de strafmaat verschilde het gerechtshof van mening met de advocaat-generaal. Dat vonden wij jammer. Maar juist op dat onderdeel heeft cassatie geen zin. Dat oordeel - levenslang of een tijdelijke gevangenisstraf, en in dat laatste geval; hoeveel - is voorbehouden aan de feitenrechter. De Hoge Raad zou alleen kunnen ingrijpen als het oordeel van het gerechtshof juridisch onmogelijk is, bijvoorbeeld omdat de wetgever niet voorziet in een tijdelijke gevangenisstraf, maar daarvan is hier geen sprake.