Gemeente Brielle


afbeelding: Persberichten

Massale uitbraak van iepziekte (31-07-2003)

Bij tientallen iepen in Brielle is iepziekte geconstateerd. De zieke bomen moeten de komende weken worden omgezaagd.

Aan de Lijnbaan staan 19 zieke iepen en aan het Slagveld 24 stuks. Op de Arnoldus Botbijlweg zijn 19 bomen aangetast. De Turfkade telt drie zieke iepen bij de viskraam en twee tegenover de EDAH.
Aan de Frank van Borselenstraat is ook een tiental iepen besmet.

Wat is iepziekte?
De iepziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostoma ulmi, die zich via de houtvaten verspreidt. De boom reageert door het afsluiten van geïnfecteerde houtvaten, waarna de watertoevoer stagneert. Daardoor verwelkt de boom en sterft hij af.
Verspreiding van de schimmelsporen vindt plaats via de iepenspintkever of via wortelcontacten tussen een zieke en een gezonde boom. Grootste probleem vormt de agressieve stam Ophiostoma novo-ulmi, die in 1971 voor het eerst in Nederland werd gevonden. De aantasting verloopt bij deze schimmel sneller en radicaler.

Hoe herkent u de iepenziekte?
Midden in de zomer is het blad, normaal gesproken, fris en groen. Een zieke iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af.
Dit begint met één tak en kan zich in enkele weken tijd verspreiden over de hele kroon. Kenmerkend zijn de zogenaamde vaantjes: kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden. Met een scherp mes kunt u een deel van een aangetaste tak afsnijden. In geval van iepenziekte ziet u op het snijvlak donkerbruine tot zwarte stippen in de buitenste jaarringen, die tot een ring aaneengesloten kunnen zijn. Snijdt u de tak in de lengte door dan toont de verkleuring zich als donkerbruine strepen

Hoe kunt u helpen?
Hebt u zieke of dode iepen gezien (dit geldt ook voor particuliere tuinen) meldt dit dan zo snel mogelijk aan de plantsoenendienst, doorkiesnummer 471179 of via e-mail aan grondgebied@brielle.nl Hebt u een open haard, bewaart u daarvoor dan nooit ongeschild iepenhout. In geval van twijfel over de houtsoort kunt u contact opnemen met de plantsoenendienst. Open haardhout is een ideale broedplaats voor de kevers en daarom levensgevaarlijk voor de iepen in de wijde omgeving!