Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Brandstoffenbedrijf
31-07-2003

Tijdens het CAO-overleg van 24 juli jongstleden is door CNV Dienstenbond en andere vakorganisaties een principeakkoord bereikt met de werkgevers in het brandstoffenbedrijf. De inhoud van het principeakkoord vindt u in dit bericht. Wij willen u vragen aan te geven of u instemt met het voorstel. Wij denken dat er een breed en goed akkoord ligt welke de toets der kritiek kan doorstaan.

De voorstellen in het principeakkoord:

1. Loonsverhoging (artikel 3.1)
Per 1 juli 2003 1,25% en per 1 januari 2004 nog een keer 1% over de salarisschalen. De stijging van de salarisschalen is structureel en komt daarmee tijdens de looptijd van de nieuwe CAO op 2,25%. Gezien de situatie in uw branche, waarbij een groot aantal bedrijven het toch moeilijk heeft, vinden wij dit een redelijk resultaat.

2. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (artikel 2.3) 'Werkgever en werknemer zijn verplicht de in deze overeenkomst vastgestelde bepalingen op een goede wijze en naar beste vermogen ten uitvoer te leggen, uitgaande van volwassen arbeidsverhoudingen. Tevens zijn zij gehouden om het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van de werknemers en de omgeving van het bedrijf te eerbiedigen.' Deze tekst zal in de CAO worden opgenomen.

3. Looptijd
De looptijd is 1 jaar, dat wil zeggen van 1 juni 2003 tot 1 juni 2004.

4. Tijdelijk werk (artikel 2.7)
In artikel 2.7 staat dat een contract voor bepaalde tijd voor maximaal 1 jaar kan worden aangegaan, alvorens een vast contract te worden. In de flexwet staat dat het mogelijk is een tijdelijk contract 2 keer te verlengen tot maximaal 3 jaar. Dit vinden wij niet wenselijk en we hebben afgesproken dat het gewoon bij 1 jaar blijft. Er wordt echter wel toegevoegd dat indien door bedrijfseconomische omstandigheden van de werkgever niet in redelijkheid verwacht kan worden een vaste aanstelling te bieden, het contract nog 1 jaar verlengd kan worden. Het gaat dan echter om absolute uitzonderingen. Daarnaast wordt na verdwijnen van de redenen tot extra verlenging het contract per direct een contract voor onbepaalde tijd.

5. Beschikbaarheidsvergoeding (artikel 3.8) De beschikbaarheidsvergoedingen (art. 3.8) worden geïndexeerd (verhoging met 2,25%).

6. Werktijden en werkoverleg (artikel 5)
Artikel 5 wordt gesplitst in A. werktijden en B. werkoverleg en uitgebreid. Dit om wat meer aandacht te vestigen op deze twee punten. Bij de werktijden is de verandering dat de werkgever in overleg met de werknemer de werktijden tot stand laat komen. Daarnaast dient de werkgever hierbij met een aantal persoonlijke omstandigheden rekening te houden, zoals zorg voor naasten en maatschappelijke verantwoordelijkheden buiten de arbeid. Met betrekking tot het werkoverleg is de tekst verder ingevuld door te stellen dat er minimaal 4 keer per jaar een werkoverleg is. Een en ander in te vullen in samenspraak met de OR of PVT.
7. Arbeid en Zorg
In een bijlage van de CAO zal een uitleg komen van de wettelijke regels omtrent arbeid en zorgverlof. Ten aanzien van kortdurend zorgverlof is afgesproken dat binnen het wettelijke geregelde kortdurend zorgverlof de eerste 4 dagen (bij parttimers naar evenredigheid) worden opgenomen met volledige doorbetaling van het loon.

8. Vakbondswerk
Het onderwerp 'vakbondswerk en verlofdagen voor kaderleden' wordt verplaatst van artikel 12, lid 1, sub o en p naar artikel 23, waardoor aan artikel 23 wordt toegevoegd:
'Voor het bijwonen van algemene vergaderingen van één der vakorganisaties behorende tot partijen bij deze CAO tot een maximum van vier dagen van een kalenderjaar en waarvan betrokkene kaderlid resp. contactpersoon is. Voor kaderleden/contactpersonen van de aangesloten vakorganisaties kan 3 dagen extra verlof gegeven worden voor vakbondswerk (bijv. opleiding) mits het bedrijfsbelang zich hiertegen niet verzet.'
9. Pensioenpremie (artikel 16)
Met ingang van 1 januari 2004 wordt de volgende premieverdeling ingevoerd: 5,016% voor werkgever en 4,384%. In 2003 is er een klein verschil ontstaan doordat 0,07% te veel premie is ingehouden. Dit verschil zal in december 2003 door de werkgevers worden uitbetaald.

10. Doorbetalen van loon tijdens arbeidsongeschiktheid (artikel 11, lid 4)
Doorbetalen loon bij arbeidsongeschiktheid: de tekst van artikel
11.4, sub a wordt verduidelijkt met verwijzing naar de looncomponenten zoals bij bepaling loon SV (zie tekstvoorstel). Dit werd er oorspronkelijk mee bedoeld.
In plaats van : 100% van het bruto-salaris uitgekeerd waarop hij bij normale functie-uitoefening aanspraak zou hebben gehad Komt:100% van het bruto-salaris inclusief toeslagen zoals dat gebruikelijk is bij de berekening van de loonsom SV. 11. Anders gelovigen (artikel 13)
Dit is een nieuw lid in artikel 13 waardoor werknemers met een ander geloof dan het christelijke geloof op hun feestdagen vrij kunnen nemen om de feestdag te vieren. Het aantal vrije dagen zal echter gelijk blijven. Aan artikel 13 wordt een nieuw lid toegevoegd, dat als volgt luidt: 'Anders-gelovigen hebben recht op verlof op officiële feestdagen binnen hun geloof, zonder dat het totaal aantal jaarlijkse verlofdagen wordt uitgebreid. De werkgever is gehouden om het verlof op deze officiële feestdagen toe te staan, tenzij zwaarwegende bedrijfsbelangen zich hiertegen verzetten.'

12. Reglement arbeidsvoorwaarden op maat (artikel 3.5) Het reglement arbeidsvoorwaarden op maat wordt ingevoerd op uiterlijk 1 januari 2004 (artikel 3.5).

13. Salaristabellen
De procentuele verhoging van de salarisschalen (zie artikel 3.1) wordt toegepast op alle bedragen die worden genoemd in de salaristabellen. Er wordt geen melding meer gemaakt van een vast bedrag bij periodiek. De afronding geschiedt op eurocenten.

Wat is uw oordeel?
Zoals in eerdere informatie vermeld, zijn een aantal punten doorgeschoven naar de volgende CAO-ronde voor de CAO van 2004. Hierdoor is het mogelijk geworden om op tijd een nieuwe CAO aan u voor te leggen. De punten die zijn doorgeschoven hadden geen haast, of zijn zo complex dat een langere voorbereiding nodig is. In het najaar van 2003 zullen wij u hierover verder berichten. In de bovenstaande punten die nu wel zijn overeengekomen zitten een aantal goede verbeteringen. Het werkoverleg en de werktijden, het maatschappelijk verantwoord ondernemen en het punt over de anders gelovigen zijn een goede aanvulling. Daarnaast zijn er gezien de toestand in de branche goede financiële afspraken gemaakt. Wij leggen het principeakkoord dan ook positief aan u voor.

Uw stem is belangrijk
Zoals u weet zijn het de leden van de CNV Dienstenbond die bepalen en oordelen over hun eigen CAO. Het is dan ook belangrijk dat u uw stem uitbrengt. Wij vragen u om uiterlijk 20 augustus te reageren met uw oordeel. Dit kunt u doen met het reactieformulier dat u thuis gestuurd hebt gekregen. Wij gaan er van uit dat indien u niet reageert u akkoord gaat. U kunt het ingevulde en ondertekende formulier terug sturen naar: CNV Dienstenbond, t.a.v. Harrie de Vaan, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig! Faxen kan natuurlijk ook op nummer: (010)2650589.

Vragen?
Mocht u opmerkingen of suggesties hebben, dan stellen wij het op prijs als u die ook op het formulier zou willen aangeven. Heeft u verder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Harrie de Vaan, tel: (010)2651111.